blog

Newyorská knižnica odpustí deťom pokuty, ak budú čítať

streda 3. augusta 2011 11:11
St 3.08. 2011 11:11

Viac ako 143.000 detí si momentálne nemôže požičiavať knihy v newyorskej verejnej knižnici kvôli nezaplateným pokutám za oneskorené odovzdanie výpožičiek. Vedenie knižnice sa však rozhodlo, že doba je zlá, a že deti by sa mali v čítaní skôr podporovať, ako im v ňom brániť, a tak vymysleli skvelú akciu: akákoľvek pokuta bude odpustená, ak deti spravia jednu jedinú vec:  budú čítať.

Ojedinelá akcia, ktorá začala tento pondelok spočíva na jednoduchom princípe. Za každých 15 minút, ktoré strávia deti čítaním, im bude odpustený jeden dolár z ich pokuty. Jack Martin, zástupca riaditeľa knižnice, k tomu dodáva: “Krajina je momentálne vo veľmi zapeklitej finančnej situácii a my sme si vedomí, že deti potrebujú teraz knižnice viac ako kedykoľvek predtým, keďže ich rodičia si možno nemôžu dovoliť kúpiť im knihy, alebo zabezpečiť internetové pripojenie doma.”

A práve preto vznikol letný čitateľský program a táto akcia. Každému, kto dlhuje pätnásť a viac dolárov, je zvyčajne zakázané požičiavať si ďalšie knihy. Do tejto kategórie momentálne patrí približne 143 tisíc detí mladších ako 17 rokov, ktorí predstavujú takmer tretinu z celkového počtu mladých návštevníkov knižnice. Knižnica však bude radšej, ak budú deti čítať, než aby trvala na zaplatení pokút, ktoré by s najväčšou pravdepodobnosťou aj tak nikdy nevymohla.

Celá akcia bude trvať do 9. septembra a týka sa detí mladších ako 17 rokov. Stačí, aby sa dieťa informovalo v miestnej pobočke knižnice, ako dlho musí čítať, aby mu bola pokuta odpustená. Ak vás zaujíma, ako sa dá docieliť spätná kontrola, tak odpoveď je… dôverou. 🙂 Deti nebude nikto kontrolovať, či skutočne čítali predpísaný čas, alebo či aspoň otvorili knihu. Ako hovorí Jack Martin: “Veríme naším deťom a sme presvedčení, že budú čítanie vnímať ako príjemne strávený čas a nie ako nepríjemnú povinnosť, ktorú musia naplniť.”

Tento nápad je asi ešte lepší, ako slovenský Deň knižníc, kedy sa pokuty odpustia len tak. Ocenili by ste podobnú aktivitu aj na Slovensku?