blog

Prvý milión užívateľov si môže vyskúšať lákadlá portálu Pottermore.com

piatok 19. augusta 2011 00:02
Pi 19.08. 2011 00:02

Fanúšikovia Harryho Pottera na celom svete sa tento rok viac, ako na Vianoce, tešia na október 2011, kedy bude spustený portál Pottermore.com. Ten zastrešuje samotná J.K. Rowlingová a svojim priaznivcom sľubuje nielen elektronické verzie kníh čarodejníckej ságy, ale aj unikátny “online zážitok, aký tu ešte nebol”. Tento týždeň bola spustená beta verzia, v ktorej malo prvých milión šťastných fanúšikov možnosť vyskúšať si, o čo vlastne pôjde.

Pottermore.com sa pomaly rozbieha

Dobrá správa hneď na úvod. Pottermore.com očividne nie je len pekným obrázkom, ktorý sa snaží zamaskovať, že ide len a len o predaj e-kníh. V skutočnosti sa realita blíži skôr k vyjadreniu Rowlingovej a vďaka tomuto portálu (a určitej znalosti angličtiny samozrejme), budete môcť aspoň z časti zažiť, aké to je, byť čarodejníkom vo svete Harryho Pottera.

Celá stránka je ešte stále vo svojej beta verzii, preto je mnoho vecí, ktoré zatiaľ nefungujú. Celý zážitok sa zatiaľ obmedzuje na prvý diel série, napriek tomu stránka poskytuje zábavu na pekných pár hodín voľného času.

Najväčšia sila portálu spočíva vo vklade Rowlingovej

Všetko sa začína prechádzaním rôznych graficky znázornených scénok z knihy Harry Potter a Kameň mudrcov. Nepredstavujte si to ako nejakú online RPG hru. V skutočnosti sú to skôr statické scény, ktoré sa dajú približovať. Mnohé predmety sa dajú zbierať a majú rovnako prepracovaný opis ako charaktery, ktoré sa v scénkach objavujú. A práve v tom spočíva sila a príťažlivosť Pottermore.com.

Práve vďaka unikátnym textom, ktoré autorka pre portál napísala, je jeho prechádzanie zážitkom, aký tu ešte nebol. V sprievodných textoch sa aj ten najväčší fanúšik dozvie mnoho nového o rôznych postavách, ktoré v pôvodných knihách nedostali toľko miesta, koľko by si možno zaslúžili. Dozviete sa o rodinnej histórii postáv, dávnych udalostiach, ale aj rôzne mýty a legendy, ktoré sa spájajú s niektorými predmetmi.

Závislosť vďaka komunite

Pottermore.com má byť však v prvom rade komunitným portálom. V konečnom dôsledku sa preto asi budú fanúšikovia vracať na stránky portálu kvôli komunite ľudí, ktorých bude spájať ich spoločná láska k Harrymu Potterovi.

Každý užívateľ je triediacim klobúkom zaradený do jednej zo štyroch fakúlt, kde následne môže komunikovať s ostatnými študentmi, prípadne sa zapájať do rôznych aktivít. Každý študent získava body, ktoré ho umiestňujú na rebríčku vo fakultnej súťaži. Okrem toho sa môžete zúčastniť napríklad čarodejníckeho duelu pomocou vášho unikátneho prútika, prípadne si nakúpiť potrebné ingrediencie v Šikmej uličke a navariť nejaké tie lektváre. Ale pozor, všetko stojí peniaze, ktorých nemáte neobmedzený počet. Škriatkovia v Gringottbanke vás na to radi upozornia. 🙂

Toto všetko pomáha vytvoriť odmeňovací systém, ktorý hrozí, že sa stane návykovejším ako Farmville. 🙂 Ako to s portálom Pottermore.com naozaj dopadne, sa uvidí až časom, ale jedno je isté už teraz – fanúšikovia sa majú na čo tešiť. Október 2011 bude ešte zaujímavý.