blog

Snehulienka si oblečie nové šaty – brnenie. Alebo to skúsi s umeleckými vlohami?

piatok 5. augusta 2011 00:01
Pi 5.08. 2011 00:01

Začnime malou rozcvičkou. Ruky hore, kto pozná rozprávku o Snehulienke a siedmych trpaslíkoch. Áno, dovolím si tvrdiť, že všetci sme s touto rozprávkou vyrastali, je to taká stálica medzi príbehmi bratov Grimmovcov i Walta Disneyho. Takže si asi myslíte, že Vás už nič neprekvapí. Naozaj?

Nie je tajomstvom, že sme sa dostali do akéhosi kinematografického bodu, v ktorom tvorcovia považujú za moderné a štýlové podobné kultové príbehy odievať do nových šiat. A tie nové šaty sú často len spojením množstva predražených počítačových efektov a slabých hereckých výkonov – výsledok je jasný a nepotrebuje komentár. Tento úvodný text sa uberá jasným smerom – do kín čoskoro príde nová podoba Snehulienky. Lenže, máme tu aj zvrat, tie Snehulienky budú dve.

Dve Snehulienky, to znamená štrnásť trpaslíkov, čo je celkom slušné. Ale nechajme matematiku bokom, pozrime sa bližšie na smelé plány tvorcov. Proti sebe stoja dva tímy – jeden pod záštitou Universal-u a druhý pod taktovkou režiséra Tarsema Singha (na obrázku) v spolupráci s Relativity Pictures. A že sa od úvodného obrázku oba projekty odlíšia je nad slnko jasnejšie. Singhova Snehulienka bude, zdá sa, poňatá umelecky a alternatívne. Singh na festivale Comic-Con predstavoval svoj najbližší projekt Immortals (čoskoro v kinách), ale hrdil sa aj pripravovanou Snehulienkou. Podarilo sa mu popohnať termíny a tak má dvojmesačný náskok pred konkurenciou. Má k dispozícií aj slušné herecké obsadenie – Lily Collins, Julia Roberts a Armie Hammer. Jeho proti-kolegovia zas príbeh poňali tak trochu pánoprsteňovsky. Takže nás čaká Bella zo Súmraku (teda Kristen Stewart), ktorá so štítom (pripomína Gondor, však?) pôjde proti zlej (ešte výstižnejšie je diabolskej) kráľovnej Charlize Theron za pomoci lovca Chrisa Hemswortha. Aj prostredie a scény majú niesť ducha fantasy. Obrázok Snehulienky – železnej panny hovorí sám za seba.

Hoci tvrdenia Tarsema Singha zneli celkom sebavedome, predsalen pripustil, že sa konkurencie bojí. Niet divu, na spomínanom Comic-Cone narazil na svoju konkurenciu, ktorá propagáciu svojej verzie Snehulienky rozhodne nemienila podceňovať. Filmársky duel je na svete a ťažko povedať, ako to dopadne. No pár vecí je zrejmých – obidva filmy budú tematicky odlišné (a líšiť sa budú aj od tradičnej Snehulienky), obidva filmy prídu do kín budúci rok a o osude obidvoch filmov rozhodneme my, diváci.