blog

Svet stvorený fixkami: Sin City – malebné mestečko

štvrtok 11. augusta 2011 00:01
Št 11.08. 2011 00:01

Zapnete správy a valí sa na Vás jedna hrôza za druhou. Tí vylúpili banku tam, tí podplatili toho, hentí zabili onoho. Zľahka Vás prepadáva panika, v akom nebezpečnom svete to žijete. Keď si uvedomíte, že panika nemá význam, rozhodnete sa prejsť ku konštruktívnym riešeniam. Čo robiť, ak nemienite tráviť svoj život  pravidelným behaním k psychiatrovi po prísun anxiolytýk a zároveň nechcete odpojiť televíziu? Nuž, nájdite mesto, ktoré vzbudzuje väčší kriminálny des ako správy o siedmej…

Určite ste o ňom už počuli. Malebné mestečko na americkom stredozápade, kde prostitúcia, drogoví dealeri, nájomní vrahovia majú svoj hlavný stan – Basin city. Znie povedome? Skráťte na Sin City a určite aspoň tušíte o čom je reč. Pokiaľ ste sa  pred 7 rokmi nevysťahovali na tú skalu neďaleko Veľkonočných ostrovov, museli ste aspoň raz okom zavadiť o čiernobiely kinoplagát s týmto názvom v elegantnej krvavej farbe. Ako je v našich končinách úplne bežné, aj tento komiks sa preslávil najmä vďaka filmovému spracovaniu.

V 1991 sa Frank Miller rozhodol, že svojej inšpirácii filmom noir nechá voľný priebeh a pustil sa do svojského projektu s názvom Sin City.  Išlo o sériu krimi poviedok , ktoré sa odohrávajú v svojráznom mestečku Basin City. Basin city je akýmsi koncentrátom toho pravého drsného amerického ducha. Nebezpečné mesto, kríženec metropoly a zapadákova zároveň. Na jednej strane nebezpečná púšť – pre prípad, že chcete obrázok supov krúžiacich nad telom, na druhej vysoké hory, ak chcete telo vyhodiť z kufra auta dole roklinou a pokiaľ ide o ozaj nebezpečného drogového dílera, majú tu aj prístav. Keď to človek napíše takto za sebou, príde mu to ako nezlučiteľný geografický mišmaš, ale keď to vidí nakreslené Millerom nič zvláštne na tom nie je.

Jednoduchú a veľmi populárnu formu pulp fiction  Miller oživil dovtedy nevídaným grafickým spracovaním. Ako už bolo povedané, keďže išlo o inšpiráciu noir, príbeh bol robený čiernobielo. Farba sa pridávala len výnimočne. Zvyčajne išlo o červenú, modrú, žltú a ružovú, ktorých účelom bolo buď zvýrazniť nejakú z postáv a vytiahnuť jej špecifikum do popredia, alebo poukázať na mimoriadny akt násilia.

Prvé číslo uzrelo svetlo sveta v Apríli 1991 vydavateľstvom Dark Horse Presents. Celkovo vyšlo 13 poviedok z podsvetia malebného Basin City. Hneď prvému dielu The Hard Goodbye (v prvej verzii len ako Sin City) sa dostalo okrem vrelého čitateľského prijatia aj mimoriadnej pochvaly od kritiky a Miller dostal Eisnerovu cenu hneď v troch kategóriach. Kombinácia krimi komiksu, inšpirácia noir a svojské grafické prevedenie si získala viacerých komiksových fajnšmekrov. Masovej popularity sa však Miller dočkal až vďaka spomínanému filmovému spracovaniu z roku 2005. Tandem RodriguezMiller a hosťujúci Tarantino preniesli na plátno takmer dokonale princíp komiksového rozprávania a vizuál známy čitateľom z papiera zostal tiež viac než lákavo zachovaný. V takejto režijnej zostave to bol v podstate istý úspech. Miller ako kreslič dohliadal na vizuál a Tarantino ako odborník na pulp fiction sa postaral o ten zvyšok…

Sin City je teda počin, ktorý je z hľadiska vývoja komiksu ako žánru prelomový a zároveň sa môže tešiť z hollywoodskeho spracovania, ktoré ho „nezmršilo“ – a tým sa veru môže pochváliť máloktorý literárna predloha… Pokiaľ máte teda pocit, že nežijete v bezpečnej krajine, otvorte Sin City a potom zistíte, čo je to nebezpečný svet. Okrem toho, že vám bude hneď ľahšie na duši, doprajete si tým zároveň nemalý výtvarný zážitok. To za pokus určite stojí, alebo nie?