blog

Toskánski mnísi prosia Boha, aby zoslal hnačku na zlodeja ich biblie

piatok 26. augusta 2011 00:01
Pi 26.08. 2011 00:01

Mnísi z kláštora v talianskom meste San Salvatore sa rozhodli bojovať proti opakovaným krádežiam Biblií z miestneho kostola zbraňami, ktoré majú k dispozícii. Modlitbou a snahou o protekciu na tých najvyšších miestach. Na dvere miestneho kostola vyvesili modlitbu, v ktorej prosia Boha, aby zoslal hnačku na zlodeja, ktorý im v krátkom čase ukradol dve vzácne Biblie.

Trpezlivosť a povestná dobrota mníchov bola vystavená náročnej skúške po tom, čo z ich kostola z 15. storočia  v San Salvatore al Monte, ktorý obľuboval aj slávny Michelangelo, zmizla vzácna a starožitná Biblia. A ich odhodlanie veriť v ľudskú dobrotu malo byť otestované aj o niekoľko hodín neskôr. Presne toľko totiž vydržala náhradná Biblia, ktorú kostolu poskytol oddaný veriaci.

To už mnísi nevydržali a na dvere kostola vyvesili modlitbu, v ktorej vyjadrujú svoju nádej, že zlodej pochopí, po akých pomýlených chodníkoch kráčal a napraví svoje činy. Ak by však náhodou nie, tak dodávajú: “Modlíme sa k Bohu, aby zoslal na zlodeja silnú hnačku.”

Podľa slov mníchov by mu mala prípadná hnačka zabrániť v páchaní ďalších krádeží, pričom bližšie nešpecifikovali, či dúfajú, že z toalety bude pre zlodeja technicky nemožné kradnúť, alebo pochopí prípadné črevné ťažkosti ako akt pomsty od samotného Boha.

Ako uvádzajú miestne noviny La Stampa: “Modlitba je výsledkom toskánskej schopnosti byť ironický za každých okolností.” Priznávajú to aj samotní mnísi, ktorí veria, že im bude odpustené: “Nie je to práve najslušnejší jazyk, ale už sme to nedokázali vydržať. Pán a veriaci nám určite budú rozumieť.”