blog

Bývalý ropný magnát začal publikovať historky z väzenia

štvrtok 22. septembra 2011 00:11
Št 22.09. 2011 00:11

Najslávnejší ruský väzeň, bývalý ropný magnát Michail Chodorkovskij sa rozhodol pokračovať v bohatej tradícii ruskej väzenskej literárnej tvorby a v novinách Novoje Vremja začal uverejňovať príbehy svojich spoluväzňov. Pripojil sa tak k spisovateľom ako Alexander Solženicyn alebo Varlam Šalamov. Na rozdiel od nich sa však Chodorovskij dostal do väzenia z úplne iných pomerov. Kedysi jeden z najbohatších mužov sveta tak v súčasnosti venuje svoju energiu a čas zbieraniu zaujímavých príbehov svojich spoluväzňov.

Väzenie ako inšpirácia

“Väzenie je miesto, kde môže človek stretnúť tých najneobyčajnejších ľudí,” napísal v editoriále pre Novoje Vremja slávny väzeň. “Budem písať o niektorých ľuďoch a situáciách, aj keď zmením ich mená.” Michail Chodorovskij, bývalá hlava ropnej spoločnosti Jukos a zároveň najbohatší muž Ruska, sa tak dištancuje od tém, ktoré by mu aj teraz mohli narobiť množstvo problémov. Svoju pozornosť radšej sústreďuje na súčasnosť, ktorú trávi odpykávaním si osemročného trestu za spreneveru a daňové úniky.

Akých neobyčajných ľudí vo väzení stretáva naznačuje aj prvý príbeh, o ktorý sa so svojimi čitateľmi podelil. Opisuje v ňom prípad istého Koľju, ktorý si rozrezal brucho a hodil na stráže svoje vnútornosti na protest proti krivému obvineniu z krádeže kabelky postaršej dámy. Ako Chodorovskij lakonicky cituje Koľju: “Aj tak by som zomrel, ak by som bol usvedčený z krádeže tej kabelky.” Ostáva nám len dúfať, že o Koľjových úmysloch vopred nevedel…

Príbehy z väzenia sú bezpečnejšie ako články o politike

Pred svojou väzenskou “kariérou” Michail Chodorovskij často publikoval v domácich aj zahraničných periodikách články o politike alebo jeho vízie budúcnosti Ruska. Toto je však prvýkrát, kedy sa rozhodol opisovať prostredie, v ktorom môže stráviť ešte viac ako dvadsať rokov. Jedným z dôvodov bude pravdepodobne aj to, že nechce provokovať oficiálne úrady. Predsa len prebieha proces, v ktorom mu hrozí ďalších 22 rokov väzenia.

Aj editorka novín Novoje VremjaJevgenija Albatsová potvrdila, že nápad na väzenské príhody pochádza priamo od Chodorovkého: “V oficiálnom liste som ho oslovila s ponukou stať sa naším pravidelným prispievateľom a on prišiel s touto témou.” Nuž, či už Michail len nechce provokovať úrady, alebo sa inšpiroval Solženicynom, jedno je isté – o ruských väzeniach sa v najbližšom čase asi dozvieme viac, ako kedykoľvek predtým.