blog

Knižné tipy: Začiatok školského roka ako sa patrí!

pondelok 5. septembra 2011 00:01
Po 5.09. 2011 00:01

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré stoja za vašu pozornosť. Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

  • Ken Follett – Na veky vekov

    Cha! A je to tu! A ani to tak dlho netrvalo! Nepriame pokračovanie jedného z najlepších historických románov vôbec sa volá Na veky vekov a do našich chtivých ručičiek sa dostane už o necelý mesiac! 🙂 Vo svojom druhom románe s historickým námetom nás Ken Follet opäť privádza do krásneho, stredovekého Anglicka. Od príbehov ľudí, ktorí zasvätili svoje životy stavbe veľkolepej katedrály, vykreslených v Pilieroch zeme, však uplynulo už stopäťdesiat rokov. Miesto, kde bol tak pracne vybudovaný tento staviteľský skvost, sa tak opäť stalo dejiskom spletitých príbehov niekoľkých postáv, prežívajúcich svoje lásky a nenávisti, ovládaných chamtivosťou i pýchou, vášňami, ctižiadostivosťou, túhou po poznaní, ale aj po pomste. (Viac info)

  • Jozef Heriban – Schovaný, neschovaný, idem

    Priznám sa, že poviedka nie je môj najobľúbenejší literárny útvar, ale po výbornom Ružovom trojuholníku si určite nenechám ujsť ani najnovší spisovateľský počin spisovateľa a scenáristu Jozef Heribana, ktorým je práve poviedkový román Schovaný, neschovaný, idem. Opäť sa môžeme tešiť na autorov originálny zmysel pre humor, ale aj spontánny a ničím necenzurovaný prístup k sexualite človeka. Naviac nám Heriban tentoraz sľubuje kompozičné novátorstvo a prekvapujúce prechody z reality do absurdity. Heribanove postavy sa hrajú na skrývačku. Vystierajú ruky, aby sa dotkli niekoho blízkeho. Stále znovu a znovu hľadajú vo svojom živote lásku, nehu, pravdu a porozumenie. (Viac info)

  • Joseph Heller – Bůh ví

    Ďalšia novinka patrí do kategórie “jasné, že to nie je novinka, len dotlač, ale ak ste ešte nečítali, rozhodne by ste mali”. Prečo? Nenapísal by som to lepšie ako Martinusák Pavol, ktorého si dovolím drzo odcitovať: “Bůh ví je podľa mňa najvtipnejšia Hellerova kniha, aj keď v nej ide o rafinovaný častokrát čierny, cynický a smutný humor. Je to ideálna kniha pre toho, koho neuráža biblická a náboženská satira, ale biblický svet ho pri tom zaujíma a má pri tom podobný zmysel pre humor ako J.H. Dá sa to otestovať napr. Hlavou XXII, alebo (momentálne ma napadlo aj prirovnanie) seriálom M*A*S*H, alebo tiež úvodom “Historie světa v 12 a 1/2 kapitolách”, kde je podobne zhodená legenda o Noemovi.” (Viac info)

  • Jan Drnek – Žáby v mlíku

    A teraz niečo pre priaznivcov slovíčka “keby”. Napríklad “čo keby československí politici v roku 1938 nesklopili poslušne ušká, zistili, že majú nielen chrbtovú kosť, ale aj trochu národnej hrdosti a rozhodli sa Hitlerovi jeho politické machinácie osladiť trochou pušného prachu z československých zbrojoviek.” A presne tým sa zaoberá historická fikcia Jana Drneka. Autor sa erudovane a na základe reálnych historických podkladov zamýšľa nad tým, čo by sa asi stalo, keby sme sadli do tankov a rozhodli sa, že nepristúpime na Mníchovskú dohodu. Ak máte radi históriu a tiež vás škrie táto časť našich dejín, je to kniha, ktorá vás rozhodne zaujme.  (Viac info)

  • Božena Němcová – Najkrajšie rozprávky

    Kde sa ukrývajú skutočné poklady národnej múdrosti a slovesnosti? Presne tak! V rozprávkach! A čím klasickejšie, tým lepšie! Božena Němcová je samozrejme skôr českým národným pokladom, ale jej rozprávky poznáme aj my a bola by večná škoda, ak by sa to už našich detí netýkalo. Disney je samozrejme super, Pixar je fantasticky kreatívny, ale nikdy nebudú mať tie správne ingrediencie a príchuť domova a niečoho dôverne známeho ako taký Princ Bajaja alebo Princezná so zlatou hviezdou na čele. Jednoducho, klasické rozprávky Boženy Němcovej by mal mať doma každý, kto si ešte dáva záležať a číta deťom rozprávky na dobrú noc… (Viac info)

  • Ja na to mám, navarím si sám

    Kamarát sa pred časom sťažoval, že by mal existovať univerzálny prací práčok pre chlapov – s návodom  typu- toto tam nasypte, nahádžte všetko špinavé oblečenie do pračky a viac nemusíte riešiť namiesto večných reklám, kde prekvapená slečna výska, aké je to prádlo žiarivo čisté potom, čo strávila deň alchýmiou vyberania a triedenia, čo ako oprať. Prášok taký síce ešte asi neexistuje, ale kuchárska kniha ako stvorená pre chlapov, ktorý chcú dobre jesť a nestrácať veľa času a energie varenám áno! 🙂 Kuchárka, ktorá vás bleskovo naučí variť tie najobľúbenejšie jedlá ako od mamičky. Čo viac si môže osamelý chlap želať? 🙂 (Viac info)