blog

Príručka z 18. storočia radí ženám, ako sa vyhnúť pokušeniam života

streda 21. septembra 2011 09:54
St 21.09. 2011 09:54

Zdá sa, že móda príručiek, ktoré nám majú pomôcť a poradiť prakticky so všetkým rozhodne nie je žiadnou novinkou. Dokazuje to aj jedna z najstarších príručiek, ktorá bola napísaná v roku 1740. Jej úlohou bolo pomôcť ženám odolávať životným pokušeniam. Rady sú očividne tak vzácne, že o knihu je mimoriadny záujem aj v dnešnej dobe. Už zajtra sa koná dražba, pričom sa predpokladá, že príručka nebude predaná za menej ako dvetisíc libier.

Jedna z prvých

Vzácna kniha, ktorá sa volá Dámsky spoločník: alebo spoľahlivý sprievodca pre nežnejšie pohlavie, zahŕňa rady na všetko – od varenia až po odporúčania, ako odolávať mužom. Ako sa tvrdí v “anotácii”, kniha je nevyhnutným čítaním pre “panny, manželky alebo vdovy”. Je preto neuveriteľným šťastím, že bola po niekoľkých storočiach opäť objavená v istej súkromnej zbierke.

Rady pre všetky a do každej situácie

Historici veria, že kniha je jedným z prvých sprievodcov, ktorých popularita už neskôr len rástla. Je plná perličiek múdrosti ako napríklad: “Tá, ktorá počúva nemravné reči, zneužíva svoje uši.” prípadne varuje panny, že nemravné myšlienky “zbavujú panenstva ich myseľ”.

Ani manželky však neobišli naprázdno a sprievodca ich inštruuje, že ich povinnosti voči manželovi sú “v prvom rade voči jeho osobe, v druhom voči jeho reputácii a v treťom voči jeho majetku.” Neznámy autor sa venuje aj prípadom, kedy sa žena ocitne v spoločnosti chtivých mužov. V tom prípade im radí, nepozerať sa im do očí, pretože “jeden ľahkomyseľný pohľad dáva mužom väčšiu výhodu ako sto slov.”

Z troch šilingov na dvetisíc libier

Už z týchto pár ukážok je jasné, prečo sa kniha stala okamžite hitom na trhu vzácnych kníh. Dražba tohto unikátu sa bude konať zajtra, 22. septembra 2011 v prestížnej aukčnej sieni Bloomsbury Auction v Londýne. Predpokladá sa, že sa predá minimálne za dvetisíc libier. Jej pôvodná cena bolo približne tri šilingy. Keďže ich hodnota v dnešných časoch by bola približne 14 libier, neoceniteľné rady pre všetky ženy získali za 271 rokov na hodnote približne 142-krát. Spomeňte si na to, keď budete najbližšie premýšľať nad tým,  či pozrieť do očí chtivých mužov… 🙂