blog

Severus Snape vyhral hlasovanie o najpopulárnejšiu postavu ságy Harryho Pottera

piatok 2. septembra 2011 14:38
Pi 2.09. 2011 14:38

V poslednom čase akoby sa nám roztrhlo vrece so správami o Harry Potterovi. Ale uznajte, že toto je správa, o ktorú sa nedá nepodeliť. V Británii prebehlo veľké hlasovanie o najobľúbenejšiu postavu celej čarodejníckej ságy, ktoré podporila aj samotná J.K. Rowlingová. A výsledok? Vyhral Severus Snape, vedúci Slizolinskej fakulty, ktorý sa netajil svojou prítulnosťou k záležitostiam temnejším ako noc. Aj ďalšie výsledky hlasovania priniesli niekoľko prekvapení.

Každý piaty fanúšik hlasoval za charizmatického Snapa

Prekvapujúcim víťazom národného hlasovania, ktoré malo za cieľ určiť najpopulárnejšiu postavu ságy Harryho Pottera sa stal Severus Snape, ktorý získal 13.000 hlasov. Z celkového počtu 70.000 hlasujúcich tak očaril každého piateho fanúšika a získal dvadsať percent všetkých hlasov. Snape, ktorého vo filmovom spracovaní hrá charizmatický Alan Rickman (a ktorý sa pravdepodobne nemalou mierou podieľa na popularite tejto postavy), tak odsunul na druhé miesto šarmantnú bifľošku Hermionu Grangerovú.

Paradoxom ostáva, že hrdina, podľa ktorého je celá séria (a každý zo siedmych dielov) nazvaná, sa umiestnil až na štvrtom mieste. Predbehol ho ešte aj jeho krstný otec Sirius Black. Aspoň, že sa Harryho zastala jeho literárna mama – J.K.Rowlingová.

“Ron je populárnejší, ja mám najradšej Harryho.”

Najbohatšia autorka na svete prehlásila ešte pred spustením hlasovania: “Ron je všeobecne populárnejší. Teraz, potom čo som dopísala knihy, by som išla na obed najradšej s Dumbledorom. Mali by sme si veľa čo povedať a milovala by som jeho rady; myslím, že Dumbledora by mal vo svojom živote rád každý.”

Je to síce možné, ale iné postavy by asi mali radšej. Dumbledore sa umiestnil až na ôsmom mieste, pričom v popularite ho predbehol Ron aj Ginny Weasleyovci a dokonca aj excentrická Luna Lovegoodová. Ako najmenej populárne postavy celej ságy, ktoré nielenže sa nedostali do rebríčka, ale dostali len po jednom hlase sa ukázali Hagridov pes Tesák a Tučná pani, obraz, ktorý stráži vchod fakulty Chrabromilu.

Kompletný rebríček hlasovania:

1. Severus Snape
2. Hermiona Grangerová
3. Sirius Black
4. Harry Potter
5. Ron Weasley
6. Luna Lovegoodová
7. Ginny Weasleyová
8. Albus Dumbledore
9. Dobby
10. Draco Malfoy
11. Remus Lupin
12. Neville Longbottom
13. Fred Weasley
14. Bellatrix Lestrangeová
15. Minerva McGonagallová
16. Rubeus Hagrid
17. Lord Voldemort
18. Nymphadora Tonksová
19. Gilderoy Lockhart
20. George Weasley
21. James Potter
22. Hedviga
23. Lily Potterová
24. Lucius Malfoy
25. Molly Weasleyová
26. Cedric Diggory
27. Alastor Moody
28. Arthur Weasley
29. Kreacher
30. Dementori
31. Dolores Umbridgeová
32. Umrnčaná Myrta
33. Sybilla Trelawneyová
34. Rita Skeeterová
35. Filius Flitwick
36. Argus Filch
37. Dudley Dursley
38. Vincent Crabbe
39. Gregory Goyle
40. Cornelius Fudge

A viete, čo je na tom najzaujímavejšie? 🙂 Že v rovnakej ankete medzi slovenskými a českými priaznivcami Harryho Pottera, ktorá sa odohrala na Facebooku (Priamo TU), vyhral opäť Snape! Ďalšie miesta sa už občas výrazne líšia, ale zdá sa, že Snapeov šarm nepozná hranice! 🙂 Tu sú výsledky slovenskej ankety:

Kompletný rebríček hlasovania:

1. Severus Snape
2. Hermione Grangerová
3. Sirius Black
4. Fred Weasley
5. Dobby
6. Ron Weasley
7. Bellatrix Lestrangeová
8. Harry Potter
9. Rubeus Hagrid
10. Luna Lovegoodová
11. Lord Voldemort
12. Albus Dumbledore
13. Remus Lupin
14. Ginny Weasleyová
15. Draco Malfoy