blog

Známa britská spisovateľka bude žiť týždeň vo výklade kníhkupectva

piatok 16. septembra 2011 11:03
Pi 16.09. 2011 11:03

Spisovateľské remeslo patrí medzi tie voľnejšie. Veď spisovateľ si sám vyberá, kedy píše, koľko píše a kde píše. Dôkazom môže byť napríklad známa britská spisovateľka Isabel Losadaová, ktorá sa rozhodla, že strávi týždeň vo výklade jedného z kníhkupectiev Waterstone’s, kde bude písať, žiť a meditovať presne tak isto, ako keby bola vo svojom pohodlnom apartmáne.

Medzinárodne uznávaná autorka Isabel Losadaová, strávi týždeň vo výklade známeho kníhkupectva počas trvania literárneho festivalu SW11, ktorý začína 17. septembra. Okoloidúci ju tak budú môcť pozorovať pri písaní, čítaní, ale aj pritom ako tweetuje a odpovedá svojim fanúšikom na Facebooku (nie, iné činnosti oficiálna správa nespomína ;-)).

Výklad bude nadizajnovaný tak, aby čo najviac pripomínal jej vlastný byt na Battersea Park Road. Pomôže to nielen autorke, aby sa cítila tak prirodzene, ako sa len dá v sklenenej klietke na rušnej ulici mesta, ale aj okoloidúcim, ktorí si budú môcť vychutnať ilúziu skutočného náhľadu do života spisovateľa.

Samotná autorka hovorí: “Keďže toto je literárny festival, chcela som si trochu vystreliť z nás,  spisovateľov, keďže máme reputáciu, že sme nudní a očividne nechodíme príliš často na vzduch. A tak budem robiť to, čo vždy, len s tým rozdielom, že to bude vo výklade kníhkupectva.”

Nápad je to určite zaujímavý a keď nič iné, tak je to výborná reklama pre spomínaný literárny festival. Ktovie, ktorý slovenský spisovateľ by sa dal na podobný experiment… 🙂