blog

Knižné tipy: Jesenné hity babieho leta!

pondelok 3. októbra 2011 00:23
Po 3.10. 2011 00:23

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré stoja za vašu pozornosť. Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

  • David Nicholls – Jeden deň

    Každý deň vychádza toľko kníh, že už len málo z nich dokáže vo mne vyvolať skutočnú vlnu nadšenia. Slovenskému prekladu jedného z najlepších britských románov za posledné roky sa to však podarilo! Jeden deň opisuje zdanlivo všedný príbeh. Je to román z prostredia súčasnej Veľkej Británie o vzťahu medzi mužom a ženou, ktorí sa spoznali na vysokej škole a napriek vzájomnej príťažlivosti sa rozhodnú, že zostanú najlepšími priateľmi.  Lenže môže existovať skutočné priateľstvo medzi mužom a ženou? Pripravte sa na skvelú knihu, ktorá je hravá, napísaná s jedným veľkým (a dobrým nápadom), z ktorej dýcha smutno-veselá atmosféra, ale hlavne ktorá vás chytí za srdce. Ak by ste mali tento rok prečítať len jednu knihu, tak potom túto!  (Viac info)

  • Anna Gavalda – A taková to byla láska…

  • Priznám sa, že francúzsku autorku Annu Gavaldu mám rád. A nie som sám. Spolu so mnou ju zbožňujú milióny Francúzov, ktorý rovnako ako ja oceňujú, že Anna dokáže písať súčasné romány, ktoré hovoria o každodenných problémoch a životoch s nadhľadom, vtipom a šarmom vskutku francúzskym. Jej knihy sú spravidla čítaním ľahkým ako letný vánok, osviežujúcim ako kúpanie v príboji a výdatným ako koláč od mamy. Dosť bolo poetiky! Siahnuť po knihe Anny Gavaldy sa jednoducho oplatí, a ak ste ešte od nej nič nečítali, tak pokojne začnite touto novinkou. Verím, že román A taková to byla láska… vás nesklame. (Viac info)

  • Juraj Červenák – Vojna s besmi

    Juraj Červenák je už v našich Tipoch pečený-varený. Ale niet divu. Veď na Slovensku by sme len ťažko hľadali druhého autora fantasy, ktorý by dosahoval jeho kvalít. A jedna z jeho najlepších sérií kníh Černokňažník sa dočkala slovenského vydania aj svojho štvrtého dielu. Autor si vstúpil do svedomia a rovnako ako predchádzajúce tri diely, aj tento dôkladne “prekopal” a výdatne upravil k svojej spokojnosti. Takže ak ste aj čítali pôvodné české vydanie, rozhodne to neznamená, že by ste mali to slovenské zavrhnúť. Po románovej trilógii sa hlavný hrdina ságy Rogan vracia v zbierke poviedok a noviel, v ktorých znovu ožíva svet staroslovanských mýtov, ale aj historických udalostí na území dnešného Slovenska, Čiech a Moravy. (Viac info)

  • Remi Kloos, Pero le Kvet – Minule, keď som fajčil 1 + 2

    Pred nedávnom sme tu rozoberali rady pre začínajúcich autorov poviedok. Ale kašľať na rady! Najdôležitejšie je čítať, inšpirovať sa a vychutnávať si diela tých, ktorí sú v tom naozaj dobrí! Ako napríklad autorská dvojica Remi Kloos a Pero le Kvet, ktorá pred časom napísala zbierku vtipných a vypointovaných poviedok Minule, keď som (výnimočne) fajčil. Očividne nielen s jedlom rastie chuť a ani to fajčenie asi nebolo len také výnimočné, lebo po prvej zbierke prišla druhá, rovnako dobrá. No a teraz tu máme akčný fajčiarsky balíček! Predaj kusoviek je predsa zakázaný, a tak si môžete kúpiť obidve zbierky za viac ako príjemnú cenu! Na vašom mieste by som neváhal… 😉 (Viac info)

  • Leo Babauta – Soustředění

    Vydavateľstvo Jan Melvil publishing je známe knihami, ktoré sú “iné”. Často ponúkajú úplne iný pohľad na veci, ktoré pokladáme už tak nejak ako za dané a nehodné zamyslenia, prípadne dokážu úplne zmeniť perspektívu vášho pohľadu na rôzne problémy, s ktorými sa dennodenne stretávame. Stalo sa to s knihami ako Restart, Nepostradatelní, ale aj Jak sbalit ženu 2.0 alebo Čtyřhodinový pracovní týden. A inak tomu nie je ani v prípade knihy, ktorej názov už prezrádza jej hlavnú tému – Soustředění. Ruku na srdce. Koľko okien a záložiek máte práve otvorených? A nemali by ste namiesto týchto tipov robiť niečo iné? A práve o informačnom pretlaku a strate schopnosti sústrediť sa je táto kniha. Samozrejme, aj o tom, ako si v boji o stratené sústredie pomôcť.  (Viac info)