blog

Najlepšia kuchárska kniha na svete sa predáva už aj na Martinus.sk

piatok 21. októbra 2011 00:01
Pi 21.10. 2011 00:01

Čo sa stane, ak sa technologický génius a riaditeľ firmy, ktorá sa špecializuje na priemyselné patenty, rozhodne odísť do dôchodku a naplno sa venovať svojmu koníčku – vareniu? Ak pozve najlepších kuchárov na svete, investuje milióny a postaví “kuchyňu”, aká tu ešte nebola? Nuž, vzniknúť môže všeličo, napríklad najlepšia kuchárska kniha na svete – The Modernist Cuisine.

Milionár, čo má koníček

Ešte pred niekoľkými rokmi poznali meno Nathan Myhrvold len ľudia, ktorí mali niečo do činenia s počítačovými algoritmami na najvyššej úrovni. Nik iný ani nemal dôvod poznať šéfa technologického výskumu Microsoftu a zároveň spoluautora viac ako 500 patentov. Potom sa však Nathan rozhodol, že si dá darček k blížiacej sa päťdesiatke a odišiel do “dôchodku”.

V ponímaní génia a milionára v jednej osobe to znamenalo, že sa rozhodol konečne napísať knihu o “sous vide.” Spôsobe varenia, ktorý úplne zmenil modernú kuchyňu najprestížnejších svetových reštaurácií. Základ je vlastne veľmi jednoduchý – ak viete, akú teplotu chcete u jedla dosiahnuť, jednoducho ho varte pri tejto teplote tak dlho, kým ňou nebude prestúpené celé jedlo. A to je celé.

Moderná kuchyňa sa vyznačuje priam vedeckou presnosťou dodržovania správnej teploty, vďaka ktorej sa niektoré jedlá varia šialene dlho – pokojne aj celé dni. Ako však veľmi rýchlo zistil Nathan Myhrvold, dodržať exaktnú teplotu tri dni nie je také jednoduché a hlavne – neexistuje spoľahlivý zdroj informácií, kedy je kuchár na najlepšej ceste k niečomu výnimočnému a kedy sa pohráva s päťnástimi rokmi väzenia za pokus o vraždu svojich zákazníkov. A preto sa rozhodol napísať kuchársku knihu, aká tu ešte nebola.

V kuchyni nesmie chýbať centrifúga a tekutý dusík

V priestoroch svojej firmy Intellectual Ventures postavil “kuchyňu” na rozlohe takmer tritisíc metrov štvorcových, v ktorej okrem svetoznámych kuchárov zamestnáva aj ďalších štyroch pomocných kuchárov. Ku kuchyni patria aj také drobnosti, ako biologické laboratórium, liaheň komárov (snáď ani nechcem vedieť, na čo ju potrebujú), chemické laboratórium, foto štúdio, dielňa a mnoho ďalších miestností, ktoré by ste očakávali skôr v NASA alebo CIA ako na mieste, kde sa pracuje na kuchárskej knihe.

Ani samotný priestor určený na varenie nepatrí medzi tie obyčajné.  Okrem klasického vybavenia tam nájdete aj zariadenia, ktoré sa asi v bežnej domácnosti často nevyskytujú – ultrazvukový kúpeľ, vysokotlakový homogenizátor (nech už je to, čo chce) alebo centrifúgu.

Na ultimátnej kuchárke pracovalo 36 ľudí

Samozrejme, dobre vybavená kuchyňa je len základ. 36 ľudí potrebovalo štyri roky nepretržitej a sústavnej práce, aby vznikla kuchárska kniha, ktorej cieľom bolo “pokryť modernú kuchyňu z hľadiska jej histórie a receptov, vedy a techniky.” A výsledok? Modernist Cuisine: The Art and Science of Cooking – 2438 strán textov a fotografií, ktoré vám prezradia všetko, čo ste kedy chceli o modernej kuchyni vedieť. Kniha, ktorá sa predáva v piatich zväzkoch (plus šiesty zväzok tvorí receptár), váži viac ako 18 kilogramov a obsahuje fotografie, ktoré vám vyrazia dych. Ich základom sú prierezy, ktoré vznikali najjednoduchším možným spôsobom – uvaríte jedlo a odrežete polovicu hrnca. 🙂

Niektorí kritici namietajú, že recepty, pri ktorých potrebujete centrifúgu a tekutý dusík (netvárte sa, že si dokážete predstaviť výrobu hamburgera bez použitia tekutého dusíku), doma asi len ťažko niekto zrealizuje. Nathan Myhrvold však upozorňuje: “Osemdesiat percent receptov v knihe sa dá uvariť s bežným vybavením, ktoré nájdete v oddelení domácich potrieb každého supermarketu. Tých 20% sú trochu exotickejšie záležitosti, ale…  aj keď napríklad nechcete doma variť s tekutým dusíkom, stále je veľmi zaujímavé dozvedieť sa, ako sa to robí.”

A na záver dodáva:  “Táto kniha je pre ľudí, ktorí skutočne milujú jedlo. Jej zmyslom je byť referenčnou encyklopédiou, ktorá svojím vlastným spôsobom zachytáva a vysvetľuje kľúčové techniky varenia v 21. storočí a ak to nie je to, čo hľadáte, potom sú na svete milióny iných kuchárskych kníh.”

Každý, kto mal možnosť držať túto knihu v rukách, mu dáva len za pravdu. Toto je skutočne jedinečné dielo, ktoré je hodné svojej (nemalej) ceny…