blog

Nobelovu cenu za literatúru získal švédsky básnik Tomas Tranströmer

štvrtok 6. októbra 2011 13:46
Št 6.10. 2011 13:46

Švédska akadémia sa tento rok rozhodla ponechať Nobelovu cenu vo svojej rodnej krajine. Nobelovu cenu za literatúru za rok 2011 získal švédsky básnik Tomas Tranströmer, ktorý je vo Švédsku považovaný za jednu z najvýznamnejších osobností literárneho a kultúrneho života. Jeho víťazstvo nie je žiadnym prekvapením. Tranströmer patril medzi najpravdepodobnejších kandidátov na Nobelovu cenu a jeho krajania sú presvedčení, že si ju zaslúži už viac ako 40 rokov. Teraz sa tak stalo.

Tomas Tranströmer je spisovateľ, básnik a prekladateľ. Písať začal v trinástich rokoch a prvú básnickú zbierku vydal ako 23-ročný. Doteraz vydal ďalších dvanásť básnických zbierok, ktoré mu priniesli obrovskú popularitu v škandinávskych krajinách a úctu literárnych kritikov, ktorí o ňom často prehlasujú, že Tomas Tranströmer ešte nenapísal zlú báseň.

V roku 1990 prekonal mozgovú porážku, ktorá ovplyvnila jeho reč a obmedzila hybnosť jednej ruky, písať básne však neprestal. Pred porážkou patril aj medzi významných psychológov. Zameriaval sa na pomoc mladistvým vo väzeniach, pracoval s drogovo závislými a postihnutými. Známy sa stal aj svojou hrou na klavír, v ktorej pokračuje dodnes, napriek tomu, že hrať už môže len jednou rukou. Nobelov výbor ocenil Tranströmerove “zhustené, priehľadné obrazy, ktoré ponúkajú čerstvý prístup k skutočnosti.” Známy švédsky básnik sa tak zaradil medzi také slávne mená literatúry ako Ernest Hemingway, Hermann Hesse, Albert Camus alebo Gabriel García Márquez. V roku 1984 získal Nobelovu cenu za literatúru aj československý básnik Jaroslav Seifert.