blog

Ondaatje prestížnu cenu nechce, v Británii zakladajú novú

utorok 18. októbra 2011 00:25
Ut 18.10. 2011 00:25

Kým na Slovensku riešime, či majú vôbec literárne súťaže zmysel (a ak áno, tak aký), na Západe majú diametrálne odlišné problémy. Najpopulárnejší kanadský autor prosí, aby ho vylúčili z nominácií na kanadské ocenenie, lebo aj iní si zaslúžia šancu vyhrať (koľká skromnosť!) a v Británii sa rozhodli vyhlásiť úplne novú cenu, ktorá by mala byť ešte prestížnejšia ako najprestížnejšie literárne ocenenie na svete – Man Bookerova cena. Dôvod? Porota Man Bookorovej ceny vraj príliš hľadí na čitateľnosť diela a málo na jeho umeleckú hodnotu.

Ondaatje už má toľko cien, že ďalšiu nechce

Najvýznamnejšia kanadská cena sa volá Governor General’s Literary Award. A tento rok sa s ňou spája jedna zaujímavosť. Jej päťnásobný držiteľ, populárny autor Michael Ondaatje, ktorého na Slovensku poznáme hlavne vďaka románu Anglický pacient oficiálne požiadal, aby ho už šiestykrát nenominovali. Napriek tomu, že jeho najnovší román The Cat’s Table hodnotí veľmi pozitívne kritika, aj čitatelia. Ako sám prehlásil: “Rozhodol som sa tak, lebo som túto cenu dostal už toľkokrát a cítil som, že by som nemal mať nominovanú ďalšiu knihu. Governor General’s Literary Award je pre mňa veľmi dôležitým ocenením, mám ho v obrovskej úcte rovnako ako to, čo urobilo pre svet literatúry.”

Ondaatje nie je prvým autorom, ktorý toto ocenenie odmietol. Pred ním tak spravili ešte ďalšie dve legendárne kanadské autorky – Alice Munro a Margaret Atwood. Dôvod bol však predsa len iný – obidve boli v tom čase členkami poroty tohto ocenenia.

V Británii chcú zaviesť cenu, ktorá bude stanovovať nový “štandard znamenitosti”

V Británii bolo vyhlásené nové literárne ocenenie nazvané jednoducho The Literature Prize (Literárna cena). Jeho cieľom je “zaviesť jasný a nekompromisný štandard znamenitosti.” Pôvodne mala túto úloha napĺňať Man Bookerova cena, ale podľa zakladateľov nového ocenenia už túto úlohu nenapĺňa.

Ako prehlásil Andrew Kidd, hovorca poroty Literature Prize, cena “…bude ponúkať čitateľom výber románov, ktoré podľa názoru odbornej poroty, sú neprekonané vo svojej kvalite a ambíciách.” Ďalej dodáva: “Mnoho rokov plnila toto poslanie Man Bookerova cena. Ale ako ukazujú početné vyhlásenia a tohtoročné rozhodnutia, v súčasnosti uprednostňuje čitateľnosť pred umeleckým dosahom. Veríme,že veľkolepá literatúra má moc zmeniť nás, donútiť nás vidieť svet trochu inak, ako predtým než sme si ju prečítali a verejnosť si zaslúži cenu, ktorej jediným účelom je upriamiť pozornosť a osláviť tie najlepšie romány, ktoré boli v našej dobe publikované.”

Finančné pozadie Literárnej ceny je zatiaľ v štádiu riešenia, zakladatelia ceny však vyhlasujú, že majú podporu takých známych autorov ako John Banville, Pat Barker, Mark Haddon, Jackie Kay, Nicole Krauss, Claire Messud, Pankaj Mishra alebo David Mitchell, rovnako ako “mohých predstaviteľov vydavateľského priemyslu”.  Nuž… Ostáva nám len držať im palce, aby im ich ambiciózny zámer vyšiel…