blog

HladoHlas hlási: Všetky tituly sú vonka! :-)

piatok 11. novembra 2011 01:09
Pi 11.11. 2011 01:09

Agilné martinské knižné vydavateľstvo HladoHlas v piatok 11. 11. 2011 o 11.11 vydalo svoj posledný titul tohto roka a nie je ním nič iné ako piaty román Pavla „Hiraxa“ Baričáka Príbeh muža. Pojednáva o osude Lukáša, ktorý sa dozvedá, že otec nie je jeho otec, dieťa nie je jeho dieťa a začína rozmýšľať, či sa vlastne ešte oplatí žiť. Opustí úplne všetkých a všetko, aby sa aj vďaka alkoholu dostal na úplné dno vlastnej existencie. Odrazí sa od neho?

Príbeh muža tak uzatvára trojicu románov zo súčasnosti a to debutovú knihu Košičanky Števy Opremčákovej V Írsku prší inak (silne emocionálny príbeh ženy, ktorá v návale pnutia života ukončila všetko „slovenské“ a v znamení hesla, že zmena je nádej, sa vybrala do Írska zarobiť, ale hlavne nájsť samu seba) a tretí počin od Evy Bielej Brndiarovej Nehanebné hry. A o čom je posledne spomínaná vec? Slepá viera v Boha, moc peňazí a zvrátený sex prináša rozkoš aj utrpenie. Žien, detí i mužov. Každú postavu v románe poznačil, každá sa so svojou minulosťou vyrovnáva po svojom a nechtiac ubližuje. Sebe aj iným. Matka z lásky k dcére, dcéra z lásky k otcovi, starý otec tým ako žil. Dostanú šancu obrátiť osud?

Celú jesenno-zimnú kolekciu „hladného hlasu“ odštartoval v septembri Baričákov výborne prijatý etiópsky cestopis Etiópia – Vysoká škola neočakávania a dvojica básnických zbierok Iný už nebudem od Banskobystričana Miroslava Kapustu a tretej (ne)básnickej knižky V tichu od Hiraxa. Ak do tohto sumáru započítame českú verziu románu Jednou i v pekle vyjde slunce, dá sa skonštatovať, že Baričák sa so svojim vydavateľstvom stará nielen o vlastné knihy, ale nezabúda poskytovať podporu ani iným autorom.