blog

Knižné tipy: Čítanie, ktoré stojí za to! :-)

pondelok 21. novembra 2011 00:01
Po 21.11. 2011 00:01

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré stoja za vašu pozornosť. Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

  • James Meek – Skutky z lásky

    Dnešný výber začneme knihou, ktorá uchváti každého priaznivca kvalitnej súčasnej svetovej prózy. James Meek , britský spisovateľ a publicista vo svojom sibírskom románe opisuje roky ruskej revolúcie v mestečku obsadenom československými légiami, ktoré očakáva útok boľševikov blížiacich sa po Transsibírskej magistrále. Záhadný Samarin, hlavná z postáv románu do tohto mesta prichádza s príbehom o svojom úteku z pracovného tábora za polárnym kruhom a postupne odhaľuje svoju skutočnú podstatu. Ak ste čítali vynikajúce denníky Študenti, láska, Čeka a smrť potom vám bude situácia opisovaná v tejto knihe dôverne známa. Pri čítaní Meekovho románu si však opäť uvedomíte, že dejiny píšu víťazi a nie všetko, čo sme sa v škole učili sa stalo tak, ako nám bolo povedané…  (Viac info)

  • David Grossman – Žena, ktorá uteká pred správou

    Jeden z nejlepších izraelských autorov súčasnosti David Grossman zavítal tento rok na pražský knižný veľtrh a ja mám vďaka tomu jeho vynikajúci román Mít s kým běžet s jeho osobným venovaním. 🙂 No dobre, dosť bolo machrovania – faktom však ostáva, že vydanie jeho ďalšieho románu Žena, ktorá uteká pred správou v našom rodnom jazyku ma mimoriadne potešilo. Grossman nám tentoraz priblíži svet, v ktorom je vojenská služba synonymom zlej správy, ktorá skôr či neskôr príde. Je to hlboká a podrobná správa o matke Ore, naplnenej strachom o syna, je zároveň aj autorovou spoveďou, jeho dúfaním v záchranu svojho vlastného syna, ktorý v čase, keď autor knihu písal, bojoval v Libanone.  (Viac info)

  • Michal Ajvaz – Druhé město

    Po dlhých dvanástich rokoch vychádza opäť román, ktorý v mnohom pripomína tvorbu Neila Gaimana. Príbeh, ktorého autorom je český autor Michal Ajvaz začína v istom nemenovanom antikvariáte. Hlavný hrdina v ňom objaví knihu, ktorá mu odhalí existenciu Druhého mesta. Mesta, ktoré existuje na rozmedzí reality s Prahou, akú poznáme my, bežní smrteľníci. Rozprávač príbehu sa tak vydáva na pátranie po Druhom meste,  pri ktorom stretáva jeho obyvateľov, zvádza súboje s jeho zvieratami a uniká pred jeho strážcami. Ak máte radi príbehy pretkané magickou realitou a páči sa vám Praha, tak táto kniha je priam povinným čítaním! 🙂 (Viac info)

  • Todd Burpo, Lynn Vincentová – Nebo nie je výmysel

    Medzinárodný bestseller Nebo nie je výmysel je určený všetkým hľadačom zmyslu života a pravdy, ktorá sa nedá odhaliť len striktnou logikou. Je to skutočný príbeh trojročného Coltona, ktorý rodičom vyrozprával, ako počas operácie opustil svoje telo. Dokázal, že neklame, keď presne popísal, čo robili rodičia v inej časti nemocnice, kým on ležal na operačnom stole. Vylíčil, ako navštívil nebo, a opakoval slová ľudí, ktorých tam stretol, hoci predtým ich nikdy nevidel, ba dokonca spomenul udalosti, čo sa odohrali dávno predtým, než prišiel na svet. Navyše ohromil rodičov opismi nebies presne podľa Biblie, hoci nevedel čítať. Nie je to kniha pre každého, ale ak sa vám páčila Chatrč, tak nebudete sklamaní ani touto knihou. (Viac info)

  • Stephen Law – Naozaj naozaj veľké otázky o živote, vesmíre a všeličom inom

    So zvedavosťou detí môže súperiť len málokto a máločo. Ich večná otázka “A prečo?” nás síce občas doháňa až do zúfalstva, ale faktom ostáva, že hlad po informáciách by sme v nich mali podporovať a zároveň ukájať. A na to je ako stvorená knižka Naozaj naozaj veľké otázky o živote, vesmíre a všeličom inom. Vašim zvedavým dieťkom zodpovie také závažné otázky ako Na čo myslia zvieratá. Alebo či naozaj jestvujú lietajúce taniere. Stačí zapojiť rozum a pripraviť sa na explóziu mysle pri skúmaní veľkých myšlienok a na putovanie džungľou logiky i absurdností. A to je výlet, o ktorý by ste vaše dieťa rozhodne nemali ukrátiť. 🙂 (Viac info)

  • Chris Priestley – Příšerné příběhy z Černé lodi

    A teraz niečo pre fanúšikov strašidelných príbehov, pirátov, rozbúrených morí, kostlivcov, temných príšer z hlbín a iných chuťoviek, nad ktorými rozmýšľa každý výletník Twincity lineru Bratislava – Viedeň! 🙂 Zbierka strašidelných príbehov začína príchodom tajomného námorníka do osamelej krčmy, kde začne rozprávať príbehy, z ktorých tuhne krv v žilách, len aby sa nakoniec prezradilo, že ani tu nie je úplne nevinne a náhodou… Ak máte radi dívku hrôzy podporenú výborne vybudovanou atmosférou a obohratá platňa Pirátov z Karibiku vás už nudí, siahnite po tejto zbierke. Odporúčajú šiesti z piatich pirátov! 🙂 (Viac info)