blog

Knižné tipy: Prietrž dobrých kníh!

pondelok 14. novembra 2011 00:01
Po 14.11. 2011 00:01

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré stoja za vašu pozornosť. Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

  • Daniel Silva – Prísne tajné

    Daniel Silva je síce slovenským čitateľom známy hlavne ako autor série románov o bývalom agentovi Mossadu – Gabrielovi Alonovi, ale celosvetovú slávu mu vydobila už jeho prvotina. A teraz máme šancu si ju vychutnať aj v slovenčine. Nemecko, rok 1944. Vylodenie spojencov v Európe je na spadnutie a vrchné velenie armády zúfalo potrebuje vedieť, kedy a kde k nemu dôjde. Je najvyšší čas aktivovať jedného z posledných Hitlerových špiónov vo Veľkej Británii – dokonale utajeného „spiaceho agenta“, ktorého tam nemecká tajná služba dosadila ešte pred vojnou… Ak máte radi špionážne trilery, tak toto je jednoznačne voľba, ktorá vás nesklame. (Viac info)

  • Michel Houellebecq – Mapa a zem

    Najvýznamnejší európsky prozaik súčasnosti, najlepší žijúci autor na svete, kráľ francúzskej literatúry – takéto a mnohé iné označenia si už vyslúžil Michel Houellebecq. Súhlasiť s nimi nemusíte, ale ďaleko od pravdy nie sú. A teraz vychádza jeho najnovší román Mapa a zem  aj v slovenčine! Je trochu škoda, že ten najnovší, ktorý pre jeho tvorbu nie je až tak typický (prakticky žiadny sex!), ale napriek tomu je to čítanie, ktoré ulahodí každému náročnejšiemu čitateľovi. Jed Martin, hlavný hrdina románu, pomohol komisárovi Jasselinovi vyšetriť vraždu, ktorej príšerná mizanscéna trvalo poznačila celý vyšetrovací tým. Umenie, peniaze, láska, vzťah k otcovi, smrť, práca, Francúzsko, ktoré sa stalo turistickým rajom, to je niekoľko tém románu, ktorý je klasický a pritom moderný. (Viac info)

  • Cormac McCarthy – Vnější tma

    A opäť tu máme autora, ktorého meno stačí spomenúť a viac nie je potrebné dodávať. Jeden z najvýznamnejších amerických autorov súčasnosti Cormac McCarthy vydáva jednu výbornú knihu za druhou už viac ako štyri desaťročia. Rukolapným dôkazom je aj jeho druhý román z roku 1968 Vnější tma, ktorý nestratil nič zo svojej pôsobivosti ani napriek svojmu veku. Príbeh je zasadený niekam do bližšieho nešpecifikovaného obdobia na prelome 19. a 20. storočia poblíž Appalačských hôr v USA. Hlavnými hrdinami sú dvaja súrodenci – Rinthy a Culla, ktorí spolu v odľahlom kraji splodili dieťa. On ho odniesol do lesa a Rinthy povedal, že dieťa zomrelo. To však v skutočnosti nechal na pospas prírode. Rinthy to vycíti a vydá sa dieťa hľadať. (Viac info)

  • Juraj Červenák – Diablova pevnosť

    Povedzme si to takto. Ak poviem Dobrodružstvá kapitána Báthoryho a vy neviete,  o čo sa jedná, tak buď nemáte radi výborne historické fantasy, alebo máte vážnu medzeru, ktorú by ste mali čo najrýchlejšie vyplniť. Diablova pevnosť je epickým vyvrcholením úvodnej trilógie a rozhodne to bude stáť za to! Po dramatickom úteku z benátskeho zajatia kapitán Kornélius Báthory a jeho druh v zbrani, kozák Stepan Voronin, smerujú do chorvátskeho Medzimuria, krvou zmáčanej pohraničnej oblasti medzi kresťanským a mohamedánskym svetom. Tu si oceľou i olovom vydobyjú priazeň chorvátskeho bána Nikolu Zrínskeho, neľútostného turkobijcu. (Viac info)

  • George Orwell – Deníky I (1931 – 1940)

    Autor slávneho románu 1984 bol vo svojej dobe významnou postavou kultúrneho života Británie. Dalo by sa povedať, že bol celebritou najvyššieho rangu, ale celebritou v dobrom. Autor mnohých kritických článkov, úzkostlivo strážiaci a pranierujúci akékoľvek prejavy sociálnej nespravodlivosti je považovaný za najvýznamnejšieho kronikára britskej kultúry. A teraz máme prvýkrát možnosť nahliadnuť do jeho duše, do jeho myšlienkových pochodov a súkormných radostí i starostí. Prvý diel jeho denníkov zachytáva rozsiahle obdobie od roku 1931, kedy sa zdalo, že najhoršie už má ľudstvo za sebou, až po rok 1941, kedy sa už celý svet zmietal v druhej svetovej vojne. (Viac info)

  • Paul Boxall – 1001 knih, které musíte přečíst, než zemřete

    Priznám sa,že rebríčky príliš neobľubujem. Vždy sú silne subjektívne a tendenčné. Napriek tomu sa nikdy nevládnem a podrobne ich preštudujem. A tak aj túto knihu treba brať s rezervou. Názov 1001 knih, které musíte přečíst, než zemřete je skôr provokačný, ako pravdivý, ale výber zostavený tímom literárnych vedcov je minimálne výborným sprievodcom, ktorý vám poskytne prehľad o mnohých výborných románoch, na ktoré by ste inak možno zabudli, prípadne na ne nenatrafili. Jasné, každý z nás by ich výber asi upravil a niektoré veci pridal, iné vyhodil, ale o to vôbec nejde. Toto je kniha, ktorá vás môže sprevádzať ešte dlhé roky a na svojej aktuálnosti nič nestratí. (Viac info)