blog

Najnovší román Terryho Pratchetta láme rekordy predajnosti

streda 9. novembra 2011 11:13
St 9.11. 2011 11:13

Jeden z najúspešnejších autorov sveta – britský spisovateľ Terry Pratchett vydal vo Veľkej Británii už 39. pokračovanie svojej série príbehov zo sveta Plochozeme (Zeměplocha). Román Snuff (Šňupací tabak) sa dostal v priebehu troch dní medzi najpredávanejšie knihy, aké kedy v Británii vyšli. Len za tri dni sa predalo viac ako 54 tisíc kusov tohto románu, pričom posledným románom, ktorý zaznamenal podobný úspech, bol Stratený symbol Dana Browna v roku 2009.

Román Snuff (Šňupací tabak) sa opäť sústreďuje na postavu Sama Elánia, veliteľa Ankh-Morporskej mestskej stráže, ktorého dobre poznáme z predchádzajúcich románov ako Stráže, stráže! a Noční hlídka. Sam sa tento raz dostane na miesto, kde by ho nikto nečakal. Na dovolenku! Ale ako hovorí staré porekadlo: “Policajt na dovolenke si ledva stihne vybaliť kufor predtým, ako nájde prvú mŕtvolu.” A ako všetci vieme, na Plochozemi je šanca, že sa porekadlo vyplní, presne jedna k miliónu. A preto je stopercentne isté, že sa tak stane…

Českého prekladu tohto románu sa pravdepodobne tak skoro nedočkáme, ale čakanie si môžeme skrátiť nedávno vydanou novinkou Obléknu si půlnoc.