blog

Zomrela Anne McCaffreyová, slávna autorka fantasy románov

streda 23. novembra 2011 00:51
St 23.11. 2011 00:51

http://www.martinus.sk/?uItem=35452Vo veku 85 rokov zomrela 22. novembra 2011 slávna autorka fantasy románov Anne McCaffreyová. Smutnú správu už potvrdilo aj jej “domovské” vydavateľstvo Random House. Autorka mala založený vlastný blog, na ktorom odpovedala fanúšikom ešte pred niekoľkými dňami.

Anne McCaffreyová začala svoju spisovateľskú kariéru románom Restoree, ktorý napísala v roku 1967 ako reakciu na podradnú úlohu žien, ktorú podľa nej zastávali v sci-fi románoch tej doby. Skutočnú slávnu jej však získala až vynikajúca séria príbehov Drakeni z Pernu, v ktorej opisovala boj jazdcov na drakoch proti Vláknam, ktoré zužovali planétu Pern (takto to znie hrozne, ale knihy sú skutočne výborné).

Na svojom blogu okrem iného radila aj začínajúcim autorom, pre ktorých mala dve základné rady. V prvom rade im odporúčala čítať. A v druhom držať sa rady nemenej slávneho Roberta A. Heinleina: 1. Napíšte to. 2. Dokončite to. 3. Pošlite to. 4. Posielajte to, až kým vám za to nepríde šek. Ako sama podotýkala – tento postup má niekoľko možných variácií, ale toto je základ, ktorý funguje.