blog

Nepanikárte a vezmite si uterák!

utorok 25. mája 2010 00:02
Ut 25.05. 2010 00:02

Keď uvidíte 25. mája na ulici pobehovať ľudí s uterákmi, neprepadajte panike! Svet sa nezbláznil, len si chce uctiť jedného z najvýraznejších a najmaskovitejších členov z pozemských spisovateľov Douglasa Adamsa – otca všetkých stopárov a autora stopárskeho seriálu. Ak chcete byť aj vy vždy a na všetko pripravení, pridajte sa  k nim a vezmite si svoj uterák! A hlavne NEPODLIEHAJTE PANIKE!

Na úvod by sa asi patrilo vysvetliť, prečo je 25. máj práve Uterákový deň. Prečo si fanúšikovia anglického autora Douglasa Adamsa uctievajú jeho pamiatku  a jeho Stopárovho sprievodcu galaxiou nosením uterákov na viditeľnom mieste. Najvhodnejšie by podľa mňa bolo, vysvetliť to stopárovými slovami:

Uterák je nepochybne najdôležitejšou vecou, akú môže mať hviezdny stopár pri sebe. Čiastočne je to pre jeho čisto praktickú hodnotu – môžete sa doň zababušiť, aby vám nebola zima, keď sa plahočíte po chladných mesiacoch Jagalanu Beta, môžete si naň ľahnúť na niektorej z oslnivo krásnych pláží Santraginu Päť, kam ste prišli vychutnávať omamnú vôňu mora, môžete sa ním prikryť, keď spíte pod krvavočervenými hviezdami púštnej planéty Kakrafún, môžete ho využiť ako provizórnu plachtu pri splavovaní pomalej veľrieky Mof, namočiť ho pre boj zblízka, omotať si ho okolo hlavy, aby ste sa chránili pred jedovatými výparmi alebo pohľadom pahltného pučivála z Trálu. (Je to neuveriteľne sprostý tvor. Myslí si, že ak ho nevidíte, ani on nemôže vidieť vás – tupý ako poleno, ale hrozne, hrozne pažravý.) V prípade nebezpečenstva môžete uterákom mávať, aby ste privolali pomoc, no a, pravdaže, môžete ho použiť aj na utieranie – ak vám po tom všetkom pripadá dosť čistý.
Čo je však ešte dôležitejšie, uterák má nevyčísliteľnú psychologickú hodnotu. Ktovie prečo, ale ak domased (nestopár) zistí, že stopár má so sebou uterák, bude automaticky predpokladať, že má aj zubnú kefku, froté rukavicu na umývanie, mydlo, plechovku biskvitov, ploskačku, kompas, mapu, klbko špagátu, sprej proti hmyzu, pršiplášť, skafander a tak ďalej. Ba čo viac, celkom rád požičia ktorúkoľvek z týchto a iných vecí, ktoré stopár „nešťastnou náhodou stratil“. Domased si totiž pomyslí, že človek, ktorý dokáže prestopovať galaxiu krížom-krážom, prekonať nespočetné prekážky a stále vedieť, kde má uterák, jednoducho stojí za to.
Na rovnakom princípe je založená aj fráza, ktorá prešla do stopárskeho slangu: „Hej, aj ty žerieš toho Forda Perfecta? To je ale maska! Ten člen fakt vie, kde má uterák.“ [Žrať = poznať, mať rád, udržiavať sexuálne vzťahy s; maska = frajer; člen = frajer na druhú.].

Práve preto ľudia 25. mája so sebou nosia na viditeľnom mieste uteráky a to nielen z hore uvedených dôvodov. Okrem toho, že chcú byť aspoň jeden deň v roku správnym Stopárom, ktorý by prežil v akejkoľvek galaxii či vesmírnej lodi (možno s výnimkou vogónskej) si tak chcú uctiť človeka, ktorý Stopárov stvoril. A prečo práve dva týždne po jeho smrti? Lebo ľudia cítili akútnu potrebu si ho uctiť. Prvý navrhnutý termín bol týždeň po jeho smrti, ale to ani zďaleka nestačilo, aby sa o akcii dozvedelo dosť ľudí. Preto bol termín o týždeň posunutí.

Ľudia sa tiež pýtajú „A prečo nie 42 dní po jeho smrti?“ Išlo o načasovanie, pretože 42 dní je dosť dlhý úsek v histórii Vesmíru a existovala obava, aby sa nadšenie nevyparilo ako planéta, ktorá sa pripletie do cesty vogónskej stavebnej flotile.

Niektorým ľuďom to (samozrejme) nestačí a pýtajú sa ďalej: „A prečo nie vo štvrtok, keď štvrtkom začína dej Sprievodcu?“ Ako sami autori myšlienky priznávajú – jednoducho ich to nenapadlo včas. 🙂 Okrem toho, kto už tie štvrtky zvláda.

V prípade nejakých ďalších otázok typu „A prečo je Uterákový deň 25. mája a nie (ľubovoľný dátum),“ sa odporúča konzultácia so svojím Sprievodcom.

Prvýkrát sa Douglasovi fanúšikovia vyzbrojili do ulíc uterákom v roku 2001.  Bolo to dva týždne po jeho smrti. Zomrel 11. mája 2001 na infarkt vo svojej telocvični v Kalifornii. Mal 49 rokov. V polovici septembra 2001 bola za Douglasa slúžená spomienková slávnosť. Bola to prvá bohoslužba, ktorá išla naživo cez internet televízie BBC. Doteraz je záznam z nej v archíve televízie. Správa o „uterákových dňoch“ sa objavila vo viacerých menších aj väčších svetových médiách a napriek tomu, že od smrti Douglasa Adamsa je stále viac rokov, popularita Uterákového dňa neustále rastie. Pridáte sa? 🙂

Stopárov sprievodca Uterákovým dňom:

Douglas Adams: Najznámejší stopár

Tisíce kníh, jedna téma: Týždeň vesmírnych stopárov

Eoin Colfer: Najlepšou terapiou je stránka, kde na vás nadávajú

Súťaž o exkluzívne stopárske uteráky a posledný diel Stopára podpísaný samotným autorom