blog

Svet stvorený fixkami: Steve Ditko – jedna z pavučín Spider -mana

štvrtok 7. apríla 2011 00:01
Št 7.04. 2011 00:01

Práca vo dvojici, ostatne asi ako všetko,  má svoje výhody aj nevýhody. K tým najväčším nevýhodám jednoznačne patrí, že zisk sa delí dvoma a okrem seba sa musíte dohodnúť aj s iným človekom. Ale na druhej strane, tak ako sa zisk delí, delí sa aj práca a tak máte toho na pleciach o niečo menej. Pri prácach, ktoré vyžadujú kus kreativity je navyše riziko, že vás oboch naraz chytí autorská kríza o niečo menšie. Ak aj jeden z vás umelecky tápa a hľadá námety, tak ten druhý z dvojice situáciu zachraňuje. Suma sumárum, niekedy je to v tej dvojici o niečo jednoduchšie – aspoň na chvíľu… A dvojica LeeDitko, to dlhých 38 dielov Spider-mana vedela.

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, prečo komiks tak prekvital práve v USA a u nás je to značne menšinový žáner? Možno je to tak preto, že rodičia jedného z najtalentovanejších kresličov odišli z Československa do Ameriky. Už samotné priezvisko jedného zo stvoriteľov Spider-mana napovedá, že korene asi nebudú rýdzo americké.

Steve sa narodil ako druhé zo štyroch detí do rodiny emigrantov v pennsylvánskom mestečku Johnstown. Umelecké sklony zdedil syn s najväčšou pravdepodobnosťou po otcovi, ktorý bol umeleckým tesárom. V čase keď otec nepracoval si s obľubou čítal krátke komiksové stripy v novinách a podľa porekadla „aký otec, taký syn“, Steve zdedil záľubu v čítaní kreslených príbehov.

To, čo začínalo ako obyčajná detská kratochvíľa sa s príchodom Batmana a Eisnerovho „The Spirit“ zmenilo prakticky v posadnutosť na celý život. Práve tieto dva komiksy spôsobili, že sa Ditko neskôr rozhodol pre kariéru kresliča. Už na strednej škole prejavoval mimoriadnu zručnosť v kreslení a v drobných prácach, keď zhotovoval modely lietadiel druhej svetovej vojny.

Po maturite sa prihlásil k armádnemu zboru USA. Po krátkom pôsobení v povojnovom Nemecku kde kreslil do armádnych novín a prepustení z armády sa vrátil späť do USA. Jeho kroky však nesmerovali do rodného Johnstownu, ale do New Yorku. Za týmto rozhodnutím stál krátky oznam  v novinách, ktorý hlásal, že Jerry Robinson vyučuje na Cartoonists and Illustrator School. Zistenie, že jeden z autorov Batmana vyučuje na škole bolo tou motiváciou prihlásiť sa. A Ditko bol rozhodne jeden z najpracovitejších žiakov, akých Robinson mal. Dni a noci trávil kreslením a vypracovávaním detailov. Keď Robins pozval osobnosti pracujúce v komiksovom priemysle, aby porozprávali študentom ako to chodí v praxi, zinscenoval tak zároveň jedno osudové stretnutie.

Stan Lee si po prezretí Steveových prác povedal: „Áno, to je ten pravý“ a o čosi neskôr sa mohla spolupráca začať. Ešte predtým si však Ditko prešiel viacerými ateliérmi. Prvá profesionálna práca začala pre Stanmor Publications, kde ilustroval Stretching Things. Nebol to však práve zaujímavý projekt a tak Ditko prijal pozíciu ako tzv. „inker“ v ateliéry Morta Meskina. Spočiatku pracoval len na pozadiach políčok, no možnosť učiť sa od jedného z najlepších v odbore prebila akékoľvek ponuky na kresličov tváre, či iné lukratívnejšie ilustrátorské pozície. Písal sa rok 1953 a ďalšie dva roky Steve húževnato rozvíjal svoje kresličské schopnosti a učil sa od skúsenejších kolegov kým neprišla ponuka od Stana Lee.

Lee už dlhší čas nosil v hlave projekt, v ktorom bude hlavnú úlohu zohrávať zdanlivo bežný teeneger, so všetkými problémami, ktoré násťroční majú, ale navyše bude oplývať aj nejakou tou superschopnosťou. S týmto zadaním najprv oslovil Jacka Kirbyho, no jeho skice Spider-mana, sa mu nezdali dostatočne zaujímavé a tak úlohu posunul Ditkovi. Návrhy Steva sa vedeniu zdali podstatne zaujímavejšie a tak dvojica začala pracovať na Spider-manovi spoločne. Ditko však nebol len tá ruka, ktorá mala na starosti výhradne grafické spracovanie, ale podieľal sa výraznou mierou aj ako spisovateľ. Patril k tým vzácnym kresličom v odbore, ktorí vedeli prispieť aj príbehom a dialógmi.

Dvojica Lee Ditko vydržala pracovať na príbehoch Spider-mana spoločne 38 dielov. Potom došlo k rozkolu. Dôvody sú opradené sériou zákulisných klebiet, ktoré sú celkom pestré. No najčastejšie opakujúcim sa motívom bolo, že Lee mal strach z Ditkovho prílišného podielu na komikse… Ako to v skutočnosti bolo, to vedia len oni dvaja. Každopádne Ditko sa aj po svojom odchode od Spider–mana vo svete komiksu nestratil. Aj keď, Petrovi Parkerovi asi chýbal…

Zaujímavé linky:

Svet stvorený fixkami: Spider-man

Svet stvorený fixkami: Otcovia Supermana

Svet stvorený fixkami: Superman

Svet stvorený fixkami: Zrod moderného komiksu