blog

Hirax vydá svoj ďalší román na martinusáckom blogu! Začína dnes! (+súťaž)

utorok 26. apríla 2011 11:10
Ut 26.04. 2011 11:10

Populárny slovenský autor, básnik, bloger, cestovateľ a nositeľ dobrej nálady Pavol Hirax Baričák sa rozhodol pre netradičný krok. Svoj najnovší román Príbeh muža bude postupne publikovať priamo tu, na stránkach nášho martinusáckeho blogu! My sme samozrejme veľmi radi a poctení, nedalo nám však, aby sme sa Hiraxa neopýtali, čo ho k takémuto, pre známeho autora netradičnému, kroku viedlo. 🙂

Prečo internetové zverejnenie? Trošku netradičné na autora, ktorý už má vybudovaný svoj slušný čitateľský okruh…

– Lebo táto kniha má patriť všetkým. Aj tým, ktorý si ju nemôžu kúpiť… Tak mi to prišlo do hlavy…

Vyjde teda na internete celá?

– Posledná kapitola by mala byť zverejnená za 55 týždňov, toľko má totiž román kapitol. Ak počítam na hrubo, tak budúci rok niekedy v apríli bude zverejnená celá kniha. A bude k čítaniu počas celej doby, kým bude fungovať blog.martinus.sk :-).

No rozhodne ho neplánujeme zrušiť. 🙂 Kniha ale vyjde v novembri, nie?

– Áno, knižná podoba vyjde 11. 11. 2011 o 11 hodine, 11 minúte a 11 sekunde.

Prečo tá symbolika?

– Milujem symboliku. Všetko niečo znamená. Aj v nakrivo spadnutom konáriku je celý vesmír.

Románom Nauč ma umierať si sľuboval ukončenie jednej etapy… Čo prinesie Príbeh muža?

– Príbeh muža je konečne román, kde som prestal mudrovať a zameral som sa celou silou na príbeh. Je v nej takisto množstvo životných pomôcok, ale nie sú dané “na prvú”. Je to to najlepšie, čo som kedy napísal. Z môjho pohľadu určite…

Kedy si ten román začal písať?

– Celý román ako je, ma napadol počas putovania po Novom Zélande. Mesiac som spával v dodávke a každý večer, keď sme ukončili denné túry či premiestňovania, som sa modlil, aby mi v laptote vydržala baterka a mohol som napísať, čo sa mi počas dňa premietlo v hlave. Dopísal som ho síce na Slovensku, ale to už bolo iba pár posledných kapitol.

Spomínal si mi, že ten príbeh aj zhudobníš…

– Ak mi vydá energia, vymyslím a nahrám celý koncepčný album, ktorý sa bude textovo aj náladou zhodovať s románom. Nebude to vôbec tvrdá záležitosť, teda muzika akú produkujem v mojich kapelách LUNATIC GODS či EDITOR. Bude to síce stáť na rockovom základe, ale budú tam aj čisto klavírne záležitosti či jemné barové pocitovky. Pár inštrumentálok, proste pohodičková muzička, pri ktorej sa bude dať rozjímať i čítať. Prvých 2000 kusov kníh bude obsahovať teda aj grátis CD prílohu. Tento komplet sa bude dať kúpiť len cez Martinus.sk a môj internetový shopík HIRAX Shop, nikde inde. Tak to mám vymyslené a dúfam, že to aj realizujem.

Chystáš na tento rok aj nejaké tvoje iné tituly?

– 12. septembra vyjde cestopis z môjho putovania Etiópiou doplnený o množstvo vydarených farebných fotografií. O mesiac na to, teda 10. 10., vyjde moja tretia básnická zbierka. Opäť ju bude ilustrovať Janka Thomková, ale keďže uteká do Mexika, mám čo robiť, aby mi to stihla nakresliť. Názvy kníh ešte nemám, ale už na nich pracujem. Na Vianoce vyjde český preklad debutového románu Raz aj v pekle vyjde slnko a pre slovenských poslucháčov aj audiokniha Raz aj v pekle vyjde slnko.

Tak to už áno! 🙂 Kto ju narozpráva?

– Ja. Ľudia tak zvolili. Vraj mám sexi zachrípnutý hlas, hehe.

Či sexy posúdiť neviem, ale chrapľavý áno. 🙂 Ako to chceš všetko stihnúť?

– Zobral som si do tohto môjho súčasného života oveľa väčší balík energie ako bežný smrteľník, takže ľavou zadnou.

Tak teda nech sa darí! Ďakujem za odpovede.

– Ja ďakujem Vám, že ste mi poskytli priestor.

Takže milí Martinusáci, nezabudnite! Každý utorok o 11. hodine, 11. minúte a 11. sekunde bude na našom blogu publikovaná ďalšia kapitola najnovšieho románu Pavla Hiraxa Baričáka – Príbeh muža a to až do úplného konca, ktorý nastane o 55 týždňov neskôr. Knižnú podobu knihy si budete môcť kúpiť už v novembri, ale až dovtedy bude toto jediné miesto, kde si budete môcť vychutnávať pravidelnú týždennú dávku Hiraxa. 🙂 Prvú kapitolu si môžete vychutnať priamo TU. 🙂

A na úplný záver tu máme originálnu súťaž o Hiraxov poetický cestopis z Nového Zélandu podpísaný samotným autorom! Stačí, ak nám napíšete na emailovú adresu sutaz(zavinac)martinus.sk, ktorá fotka z troch nižšie uvedených je podľa vás z Nového Zélandu. Výhercu uverejníme presne o týždeň, v závere ďalšej kapitoly Hiraxovho najnovšieho románu Príbeh muža. 🙂 Držíme vám palce!