blog

Svet stvorený fixkami: Stan Lee – šedá eminencia sveta komiksov

utorok 19. apríla 2011 00:34
Ut 19.04. 2011 00:34

Židovskému národu sa zvyčajne pripisuje priam zázračný obchodnícky talent. Pri trošku detailnejšom skúmaní komiksovej histórie sa však ukáže aj ich zázračná schopnosť vytvárať najpopulárnejších kreslených hrdinov všetkých čias. Každý priemysel má svoju šedú eminenciu a ani komiksový nie je žiadnou výnimkou. Mužom, ktorý stojí za mnohými  hviezdami kresleného neba je Stan Lee. Po Schusterovi, Siegelovi, Ditkovi z rodiny emigrantov židovského pôvodu prichádza aj Stan Lee. Že toto meno na rozdiel od jeho kolegov neznie príliš „usvedčujúco“?

Stan Lee sa narodil ako Stanley Martin Lieber do rodiny rumunských prisťahovalcov v meste mnohých umeleckých ambícií  – New Yorku. Lieberovci to v časoch hospodárskej krízy nemali vôbec jednoduché. Otec, vyučený krajčír, pracoval len príležitostne a práca sa v tej dobe zháňala naozaj len ťažko. Rodina sa čoskoro dostala do finančnej tiesne. Výsledkom bolo niekoľkonásobné sťahovanie a hľadanie finančne vyhovujúcejšieho bývania. Ako si asi viete predstaviť, ekonomicky prijateľné bývanie pre rodinu vo finančnej tiesni je asi zriedkakedy v ideálnej štvrti. Lieberovci pobývali v ozaj „echtovných“ newyorských štvrtiach – prešli si cez Washington Heights a nakoniec zakotvili v Bronxe. Keď mal Stan 9 rokov narodil sa mu brat Larry. Ďalší člen rodiny, ďalšie výdavky a stiesnenejšie podmienky. Nedostatok prostriedkov však našťastie nelimituje fantáziu, ba práve naopak, a Stan trávil celé dni vymýšľaním rôznych príbehov. Ako teenager trávil veľa času pri knihách a ak práve nečítal, tak písal. Na strednej škole prišlo rozhodnutie, že sa stane spisovateľom.

Fungovanie v živoriacej rodine, kde sa musel rátať každý cent, primälo mladého Stanleyho obracať sa. Jednak sa snažil vypomôcť svojim rodičom a jednak sa rozhodol, ísť si za svojim snom. Popri škole začal brigádovať. Množstvo brigádnických miest postupom času zúžil na miesta, ktoré by ho ako budúceho spisovateľa mohli niečo naučiť. A tak sa z poslíčka donáškovej služby stal pisateľ tlačových správ pre centrum tuberkulózy, anketár miestnych novín, redaktor nekrológov a predajca predplatného pre New York Herald Tribune. Všetky tieto brigády jasne smerovali k žurnalistike a kto Stana pozoroval, nepochyboval o tom, že časom sa z neho stane novinár. Nuž, nie vždy veci vychádzajú podľa našich odhadov. Stanley Lieber sa týmto predpokladom dokonale minul vďaka strýkovi Robbiemu.

Strýko Robbie mu totiž vybavil miesto asistenta u Timely Comics (budúci Marvel). Ono, miesto asistenta znie pomerne honosne vzhľadom k Stanovej pracovnej náplni. V skutočnosti to bol vlastne poskok, ktorého úlohou bolo kontrolovať kresličské nádobky s atramentom a priebežne ich dopĺňať, gumovať predkreslené obrysy, keď boli políčka vyfarbené, a zároveň fungoval ako „skúšobný“ čitateľ. Do práce spisovateľa to malo ďaleko, ale kto je trpezlivý, ten sa dočká. Lee sa dočkal.

Jeho prvá šanca prišla s tretím vydaním komiksu Captain America. Dostal možnosť pracovať ako textár asistent. Vznešené literárne ambície mladého Leeho tento komiks nespĺňal a tak sa rozhodol pre pseudonym Stan Lee. Rodné meno Lieber šetril pre ozajstné dielo. Či sa mu meno Lee zapáčilo, alebo žiadne dielo na ktorom pracoval nespĺňalo jeho vysoké nároky nevedno, no Stan pri pseudonyme zostal až dokonca.

Práca vo vydavateľstve patrí určite k tým stresujúcim a jej súčasťou je absolvovanie nejednej hádky. Na väčšinu z nich sa rýchlo zabudne, no na niektoré tak skoro nie. Takou hádkou bol aj spor riaditeľa Timely Comics Goodmana s partnerom Jacka Kirbyho (už vtedy výborného kresliča) Simona. Po obrovskej zvade Kirby a Simon opustili Timely. Pre niekoho strata, pre niekoho výhra. Lee bol ten šťastlivec, čo to vyhral. Iba 19 ročného mladíka totiž Goodman vymenoval za editora. Pomerne riskantný ťah sa Goodmanovi však vyplatil. Lee už v takom mladom veku preukázal nesporný talent pre biznis.

Čím viac sa mu však darilo, tým bol nespokojnejší a práca na písaní šablónovitých komiksov ho prestala napĺňať. Vlastná pracovná kríza bola natoľko veľká, že zvažoval koniec kariéry vo svete komiksu. Krízu neprežíval len Lee ale aj vydavateľstvo. Píšu sa 50. roky a Timely Comics sa premenovali na Atlas Comics. Vydavateľstvo funguje, ale dieru do sveta práve nerobí, zatiaľ čo konkurencia v podobe DC Comics žne jeden úspech za druhým zo svojim konceptom tímu hrdinov Justice League of America. DC Comics oslavujú a v Atlase sa bije na poplach.

Goodman v čase ohrozenia povoláva tých najlepších do zbroje a zadáva Leemu špeciálnu úlohu. Vytvoriť tím hrdinov, ktorý bude lepší ako konkurencia (kto by takýto ťah čakal…). Lee výzvu prijal. Ak to nevyjde, aj tak nemá čo stratiť, beztak plánoval zmenu. Nebýva to často, aby bola práve vlastná manželka múzou, no v tomto prípade sa tak stalo. Joan manželovi poradila, aby sa nebál experimentovať a napísal hrdinov podľa svojho. Preč s tými dokonalými archetypmi večne milých a správnych dokonale vyzerajúcich ľudí!

A tak Lee píše slávnu Fantastic four, kde hlavní hrdinovia pôsobia konečne aspoň trošku ľudsky. Partnerom sa mu pri vytváraní „štvorky“ stáva navrátilec do Atlasu Jack Kirby. Duo Lee- Kirby funguje viac než úspešne a tak dvojica pracuje aj na projektoch X-men, Iron man, Hulk a sčasti aj Spiderman. Všetko postavy, ktoré sa stávajú vlajkovými loďami Marvelu.

Raz príde moment, kedy žiak preskočí svojho učiteľa a Lee Goodmana preskočil míľovými krokmi. Koncom 70. rokov sa Lee stáva tvárou Marvelu. Cestuje po celej Amerike na komiksové cony, prednáša na umeleckých školách a rozbieha Marvel TV. V súčasnosti 88 ročný muž je stále aktívny a nebojí sa prijať ďalšie komiksové výzvy. Momentálne pracuje na komiksovej adaptácii Romea a Júlie. Viem si predstaviť, že kto Shakespearovi nikdy neholdoval svoj názor radikálne zmení.

Nuž a toto všetko sa podarilo chlapcovi, ktorý sa s rodičmi a bratom tlačil v jednoizbáku, dopĺňal atrament a roznášal obedy kresličom. Z poskoka  najmocnejším mužom kresleného sveta. Tomu sa vraví Americký sen! Aké poučenie z toho plynie? Tvrdo na sebe pracovať a talent treba rozvíjať. Alebo mať strýka Robbieho, ktorý poskytne zaujímavú brigádu…

Zaujímavé linky:

Svet stvorený fixkami: X-meni – tí iní

Svet stvorený fixkami: Steve Ditko – jedna z pavučín Spider -mana

Svet stvorený fixkami: Spider-man

Svet stvorený fixkami: Otcovia Supermana

Svet stvorený fixkami: Superman

Svet stvorený fixkami: Zrod moderného komiksu