blog

Svet stvorený fixkami: Zrod moderného komiksu

štvrtok 3. marca 2011 01:23
Št 3.03. 2011 01:23

Káva, rožtek so syrom, raňajšie noviny. Ekonomikou predsa človek v dnešnej dobe nezačne, to by sa raňajky mohli zmeniť na žlčníkový záchvat. Dianie vo svete? Jeden ozbrojený konflikt za druhým a politici zas sľubujú čo aj tak nesplnia – nielen u nás, všade na svete. Šport? To by možno šlo, ale ak to naši zas zmrvili…Aaaa, Garfield! Tak, a istota troch pozitívnych obrázkov dňa je aspoň týmto zaručená. Komiks – mimoriadne špecifický žáner. Pokiaľ máte viac ako 15, čítanie o kreslených hrdinoch, ktorí nie sú súčasťou kultúrnej prílohy v serióznom denníku a ich príbeh je dlhší ako 5 políčok, je väčšinou považované za prinajmenšom divné, prinajhoršom za prejav mentálnej retardácie. Na druhej strane, nie je takéto odsúdenie zvyčajne prejav ignorancie vyplývajúcej z nevedomosti?!

Kedy sa objavil tento jednými zatracovaný, druhými velebený žáner? Nuž, v podstate sa dá na túto otázku odpovedať rozprávkovým dávno – pradávno. Ak za komiks považujeme sériu kreslených obrázkov, ktorej následnosť zobrazuje príbeh, tak prvé „komiksy“ sa vlastne objavili už v starovekom Egypte, pokračovali na gréckych vázach a rímskych stĺpoch. (Tí čo sa na hodinách dejepisu nudia: odporúčam tie grécke vázy, pri troche fantázie sa dá naozaj zabaviť a ešte aj budíte dojem vzorného študenta). Ak k obrazu potrebujete aj sprievodnú bublinu, aby to pre vás spĺňalo definíciu komiksu, tak „prakomiks“ nájdete napríklad na stredovekých tapisériach. K najbližšej podobe tej dnešnej formy sa dostali série kreslených príbehov z pera švajčiarskeho lekára Topfera, ktorý vydával satirickú „literatúru v obrázkoch“. A kedy uzrel svetlo sveta ten „náš“ komiks?

Ako prvé moderné komiksové dielko sa označuje Yellow Kid. Bolo súčasťou časopisu New York World. Popularita krátkych príbehov ušatého nezbedníka v žltej košeli stúpala a podnikavci s talentom si to všimli. Z krátkych maximálne 6 políčkových „stripov“ v novinách spravili útlu 196 stránkovú brožúru a tak konečne prišlo na scénu ono magické slovo „comic book“. Ako vlastne prišla „obrázková literatúra“ k svojmu menu? Comics (alebo po našom komiks) vznikol spojením slov comic strip (komický/veselý pás). Ako už bolo spomenuté, popularita týchto „veselých prúžkov“ vzrastala a 6 políčok sa čitateľom málilo a tak vznikali rozsiahlejšie príbehy a spektrum hrdinov sa tiež spestrilo. Po čase mal Yellow Kid celkom početnú konkurenciu. Dejiny majú na vývoj literatúry nepopierateľný vplyv a  ani pri tej kreslenej tomu nebolo inak.

Začiatkom 20. storočia do Ameriky prúdili húfy prisťahovalcov, ktorí len chabo (ak vôbec) ovládali angličtinu a tak 10 centové zväzky kreslených rozprávok s jednoduchými textami poslúžili nejednej rodine ako zábavno – vzdelávací materiál. Po čase bol trh presýtený kratšími „funnies“, ktoré boli v podstate karikatúry so smiešnymi a nenáročnými príhodami, za kreslenými zošitkami sa už ľudia až tak netrhali a vtedy to prišlo – hospodárska kríza! Kto by velebil ťažké hospodárske obdobie? No ten, kto prišiel s dobrým podnikateľským nápadom. Neohrabaných smiešnych hrdinov, ktorí dostávajú do nejedného trapasu seba, svoje okolie alebo obe možnosti naraz vystriedal hrdina v pravom slova zmysle. Statný, dobre vyzerajúci,  svalnatý a morálne bezúhonný muž s dokonalým chrupom navlečený vo farebnom trikote. Či už to bol ten dokonalý chrup, alebo morálna bezúhonnosť, ktorá zahrala do outu otázku prečo má preboha oblečené spodné prádlo navrchu trikotu nevedno, fakt bol ten, že maskovaný superhrdinovia si získali státisíce čitateľov.

V čase upadajúceho hospodárstva a blížiacej sa druhej svetovej vojny, kedy sa hromadí jedna katastrofa za druhou, je hrdina, ktorý vyrieši akýkoľvek problém, vítaným čítaním. Jedným z prvých akčných hrdinov kresleného sveta bol Superman. Mimozemšťan s nadľudskými schopnosťami, ktorý nemá premožiteľa (a ak sa náhodou zdá, že by nejakého mať aj mohol, tak nakoniec nemá) sa stal populárnym po celom svete. Po ňom pribudli ďalší muži vo farebných trikotoch (so spodným  prádlom navrchu), ktorí zachraňovali svet pred tými najohavnejšími zločincami, akí kedy boli nakreslení: Captain America, Batman. Práve obdobie vzniku maskovaných hrdinov sa označuje za Zlatú éru komiksu.

Po nej, teda v 50 rokoch, nastáva na chvíľu úpadok maskovaných hrdinov a celého komiksového priemyslu. Ale tento stav našťastie netrvá dlho. Svet sa po vojne už spamätal, prichádza druhá polovica 50. rokov a roky 60. -te, obdobie prosperity, vedeckého výsku a vesmírnych pretekov. A práve to tajomné slovo vesmír opantá takmer celé ľudstvo. Ako to vyzerá za hranicami zeme? Čo všetko dokáže moderná veda a kam až siahajú výskumy? Vláda (ani americká ,ani ruská – vlastne žiadna)  odpovede pochopiteľne neprináša, ale ľudská fantázia áno. Fantázia kresličov je mimoriadne pestrá. A tak prichádzajú na svet hrdinovia, ktorých stvorili laboratória – omyly, či úmysly. Najčastejšou príčinou objavenia superschopností je mocná rádioaktivita. Peter Parker, alebo Spiderman uhryznutý pavúkom, X – meni, Fantastic Four a mnoho ďalších. Nehody s rádioaktivitou a šialené technické vynálezy v službách dobra zobrazené v tenučkých zošitkoch opäť pobláznili svet a predovšetkým Ameriku.

Ale komiksy to nie je len svet hrdinov vo farebných trikotoch a naivné príbehy o boji dobra a zla. Moderný vek komiksu  a teda 80. roky a vyššie prinášajú hrdinov – nehrdinov a odhaľujú temné zákutia ľudskej duše. Ak sa vďaka postmoderne môže stať filozofický román ľahko stráviteľným pre širší okruh čitateľov, tak  vďaka komiksu sa toto spektrum len a len rozširuje. Farebné obrázky a bubliny so strohými vetami vás nútia sa zamýšľať a po doložení zošitka/knihy sa cítite zrazu nepokojný. Prichádza Alan Moore a jeho Watchmeni, ktorí búrajú akékoľvek mýty a tradičné zobrazenie hrdinov. Otázka morálky, dobra a zla je až desivo relativizovaná. Gaimanov Sandman tiež necháva viac otázok, než zodpovedá… Tí, ktorí považujú komiks za čítanie pre deti, by asi po prečítaní týchto diel zostali prinajmenšom zarazení.

Svet kreslených obrázkov a bublín je tak veľký a pestrý, že orientovať sa v ňom nie je také jednoduché. My sa Vám prostredníctvom nášho seriálu pokúsime tento svet priblížiť. Možno vám pripomenieme detské časy, možno rozšírime obzory, prívržencov komiksov potešíme a nepriaznivcov možno „obrátime“ a možno len pohoršíme… Každopádne „centropenu“ zdar! Nazdar!

PS: Dostali ste chuť na komiks? Pozrite si našu kompletnú ponuku komiksov! Nájdete ju priamo TU.

Dostali ste chuť na dobrý komiks? Tieto vás určite nesklamú:
Pozrite si našu kompletnú ponuku komiksov priamo TU.