blog

Svet stvorený fixkami: Fantastická štvorka – podnik s rodinnou dušou

štvrtok 5. mája 2011 00:12
Št 5.05. 2011 00:12

Slávne právne stratégie, zlúčenia veľkých firiem, návrhy reklamných kampaní – tie najväčšie dohody vznikali práve na zelenom, úzkostlivo udržiavanom golfovom trávniku. Golfovému trávniku, jamke 7 a patteru sa veru nevyhli ani komiksy. Správne podpichnutie a nesprávne zakončenie viedlo k zrodu Fantastickej štvorky. Teda presnejšie povedané urazené ego Martina Goodmana – golfistu a urazené ego Martina Goodmana – biznismena. Nuž, áno, ego je vec krehká, a keď sa k zúfalému handicapu pridajú šialene vysoké čísla a u konkurencie…

Už začiatkom 60. rokov bol Stan Lee vo svete komiksu veľkým pojmom a spasiteľom Marvelu. A Goodman, ktorý potreboval vyhrabať vydavateľstvo zo začínajúcej krízy, vedel koho osloviť. Úloha pre Stana bola stručná: potrebujeme tím hrdinov. Nečakané bojové úlohy zo strany vedenia len málokoho potešia, no kreatívne znudeného Leeho priam nakopli. Výzvu prijal s vetou: „konečne môžem napísať typ príbehu, ktorý by ma ako čitateľa aj bavil“. Podobný postoj k problému mal aj druhý oslovený – kreslič Jack Kirby. Obaja sa teda do práce vrhli s vervou. Kto prišiel s námetom Fantastic four ako prvý? Kreslič Kirby, alebo textár Lee? Podľa Stana Leeho to bol on, kto zaniesol koncept do Kirbyho ateliéru. Podľa Kirbyho to bol Kirby, kto zaniesol koncept do textárskej kancelárie. Prekvapivé… Pre čitateľov však nie je podstatné kto bol prvý, hlavne že niekto to bol.

Vydavateľstvo tajne dúfalo v úspech komiksu, no ohlas, aký vzbudili, nečakali pravdepodobne ani vo snoch. Štvorica hrdinov, ktorí nenesú typicky altruistické črty svetozáchrancov si komiksových fanúšikov podmanila takmer okamžite. Kľúč k úspechu? Novota! Štvorica hrdinov príde k superschopnostiam nehodou vo vesmíre. Vystavenie kozmickému žiareniu spôsobí nečakané zmeny a tadáááá, z obyčajných vedátorov sa stanú Mr. Fantastic, Invisible woman, The Torch  a The Thing. To by samozrejme až také novátorské ešte nebolo.

Ale štvorica hrdinov funguje ako rodina a občas ľahko disfunkčná. Fantastická štvorka je nepochybne fantastická svojimi schopnosťami, ale žiaľ v medziľudských vzťahoch nie je preborníkom nikto z týmu. Vlastne v tomto prípade nie žiaľ, ale našťastie. Neviditeľná žena, živá pochodeň, gumený muž a chlapík pripomínajúci Golema, to by človeka bavilo asi pár dielov, akokoľvek dobré zápletky by boli. Ale títo hrdinovia sú skutoční ľudia z mäsa a kostí, síce ožiarení mutantským žiarením, ale ľuďmi vo svojej podstate zostali. A to je práve to, čo bavilo a dodnes baví čitateľov.

Byť supergumeným, elastickým mužom je skvelé, ale pokiaľ máte v tíme bývalú, ani táto schopnosť vám nepomôže dostatočne izolovať pocity, guma-neguma. Byť neviditeľnou ženou je tiež paráda, ale v skupine, kde sú traja muži, vám to nie vždy pomôže. Ono, neviditeľnou sa žena pri hádke troch chlapov môže stať aj bez kozmického žiarenia… Byť živou pochodňou s temperamentnou povahou – slamené vianočné ozdoby nie sú jediná vec, ktorú treba prehodnotiť. Pokiaľ vyzeráte stále ľudsky, kým sa nerozhodnete aktivovať svoje schopnosti, všetko by to bolo fajn. Ale čo sa stane, ak vás vesmírna nehoda zmení nadobro? Tak, že máte problém spoznať sa v zrkadle a človek pripomínate len naozaj zbežne?

Stane sa to, že komiksovej postave sa dostane naozajstný tretí psychologický rozmer. A tak má „The Thing“ z celého týmu Fantastic Four asi najväčší potenciál a napriek pieskovcovej farbe vlastne najviac odtieňov. Občas je mrzutý, občas je škriepny, svoj tragický komplex sa snaží skrývať pokiaľ to ide a žiarlivosť na kolegov, ktorí dopadli lepšie ako on, nedáva najavo, kým si racionálne uvedomuje, že za to nemôžu. Nuž áno, pod kameňom skutočne drieme veľké ľudské srdce – je to predsa komiks a ten dobro potrebuje.

Po prvom čísle sa do redakcie Marvelu dovalili stovky listov od nadšených čitateľov. Niektoré len  nekonštruktívne velebili (čo tiež nepadne zle) , ale niektoré boli práve veľmi prínosné. Viacero čitateľov požadovalo,aby tím hrdinov dostal svoje kostýmy.  Každý správny cisár a vydavateľ vie, že ľudu treba z času načas vyhovieť, a tak Kirby v treťom čísle štyrom hrdinom prikreslil charakteristické modré overaly. A nad názvom komiksu sa na obálke objavil aj skromný nápis „The world´s greatest Comic Magazine“. Nuž, tretie číslo bolo v skutku plné vylepšení. Ale ako overaly, tak aj megalomanský nápis sa ukázali ako dobrý ťah.

Prežil by nezáživný komiks viac ako 40 rokov? To nevedno, ale prípadu Fantastic four sa slovo nezáživný rozhodne netýka. Napriek roztržkám autorskej dvojice Kirby – Lee sa prvé diely komiksu dočkali nevídaného úspechu. Protirečenia bývajú vlastne niekedy neobyčajne produktívne. Zdá sa, že Kirby a Lee preniesli nejednu typicky ľudskú vlastnosť z tých svojich práve do  postáv a vôbec to nebolo na škodu…

Zaujímavé linky:

Svet stvorený fixkami: Stan Lee – šedá eminencia sveta komiksov

Svet stvorený fixkami: X-meni – tí iní

Svet stvorený fixkami: Spider-man

Svet stvorený fixkami: Superman

Svet stvorený fixkami: Zrod moderného komiksu