blog

Detektívka, ktorá vás zdrapne za golier a s krikom vtiahne do lesa

piatok 8. júla 2011 10:01
Pi 8.07. 2011 10:01

Existuje mnoho dôvodov, prečo by ste si nemali prečítať román Vtedy v lese. Nemáte radi výborné detektívky, nechcete čítať nič dobré, nezaujímajú vás uveriteľné a prepracované postavy, strhujúci dej a zaujímavá zápletka. Ak však oceňujete aspoň niečo z vyššie spomenutého, voľba dovolenkového čítania je jasná – Vtedy v lese – jedna z najlepších detektívok, aké tento rok vyšli.

V poslednej dobe mám pocit, že všetci na Slovensku milujú detektívky, ale musia to byť tie od Dominika Dána. Nechápte ma zle, nevravím, že nie sú fajn, ale pred Dominikom Dánom stoja celé zástupy autorov, ktorí píšu dlhšie, originálnejšie a… lepšie. Tak! A je to vonku! Áno, existujú aj lepší autori detektívok ako Dominik Dán! Napríklad írska spisovateľka Tana Frenchová, ktorej prvý román Vtedy v lese si vďaka dobrému vkusu vydavateľstva Tatran môžeme konečne prečítať aj v slovenčine.

Jedného dňa sa do miestneho lesa vyberú hrať tri deti. Nie je na tom nič neobvyklé. Jamie Rowanová, Adam Robert Ryan a Peter Joseph Savage trávia v lese každú chvíľu letných prázdnin a robia to už od nepamäti. Že je niečo inak a zle si uvedomia ich rodičia až večer, keď sa deti nevrátia. Spolu s miestnou políciou spustia rozsiahle pátranie. O niekoľko hodín nájdu malého Adama, ako sa chúli k stromu, do ktorého kôry má od hrôzy zaryté nechty. Jeho topánky sú plné krvi, ale on sám je bez zranení a nič si nepamätá. Ďalšie dve deti sa nikdy nenašli…

To bolo pred mnohými rokmi. Malý Adam vyrástol a stal sa policajtom vyšetrujúcim vraždy. Nijak by sa neodlišoval od svojich kolegov, keby nemal jeden vážny problém. Zdá sa, že najnovší prípad, ktorý mu bol pridelený – vražda dievča, nájdeného na oltári z doby bronzovej – môže súvisieť so záhadným zmiznutím jeho kamarátov z detstva. Je to tajomstvo, ktoré nepozná nikto okrem neho. Nevie o ňom jeho parťáčka Cassie Maddoxovová, nevie o ňom jeho šéf, dokonca ani obyvatelia miestnej dedinky netušia, že prísny vyšetrovateľ je v skutočnosti malým Adamom, ktorého kedysi našli v lese. Vyšetrovanie, ktoré ho môže pripraviť o všetko, práve začína…

Celý príbeh je vyrozprávaný v prvej osobe z pohľadu samotného Adama Ryana, vďaka čomu sa autorke predostreli bohaté možnosti pre vnútorný monológ hlavného hrdinu, opis jeho nálad, pocitov a myšlienok. A Tana Frenchová ich využila na možné maximum. Jej hlavný hrdina nie je žiadny superman. Svoje bremeno z minulosti berie úplne prozaicky a s nadhľadom. Netvári sa utrápene, nesnaží sa ísť hlavou proti múru. V skutočnosti chce len riešiť prípad za prípadom tak, ako idú. S kolegyňou Cassie Madoxovou tvoria dokonalú vyšetrovaciu dvojicu a už po pár riadkoch sa budete usmievať nad ich večným doberaním, doťahovaním a hašterením. Táto dvojka si vás jednoducho okamžite získa a vy im budete držať palce zo všetkých síl.

A budú to veru potrebovať. Tak, ako sa dokáže autorka vžiť do kože svojich hrdinov, tak im zároveň nič nedaruje. Prípad ich vťahuje hlbšie a hlbšie, nejasnosti sa kopia a zdá sa, že každá stopa je len slepou uličkou. Medzitým sa Adamovi darí odkrývať čriepky z vlastnej minulosti, ktoré ho však ešte viac zraňujú a drásajú. Kniha sa odohráva v modernom Írsku, ktorého kulisa je ako stvorená pre pochmúrny, temný a tajomný prípad. Atmosféra a výborne vykreslené charaktery vám nedajú šancu. Už po pár stranách vás kniha vtiahne do deja a nepustí, až kým ju neodložíte o štyristo strán neskôr s pocitom ľútosti, že sa musíte s hlavnými hrdinami rozlúčiť. Aj keď nie na dlho. Už na jeseň vychádza ďalšia kniha Tany Frenchovej Portrét. Neviem sa dočkať!

Verdikt:

Román Vtedy v lese írskej spisovateľky Tany Frenchovej je jednou z najlepších detektívok, aké boli tento rok na Slovensku vydané. Autorke sa podarilo vyrozprávať originálny a veľmi napínavý príbeh o vražde, ktorá sa prepletá s tajomstvom z minulosti. Hlavní hrdinovia jej knihy sú presvedčiví, autentickí a hlavne veľmi ľudskí a sympatickí. Toto je kniha, ktorá by nemala chýbať v poličke žiadneho milovníka detektívneho žánru.

Zaujímavé linky:

Rukopisný zväzok legendárneho románu Na ceste je ešte autentickejší a strhujúcejší

Paganiniho zmluva je lepšia ako Hypnotizér, ale detektívka to nie je

Homo asapiens je smutno-vtipným zrkadlom, pred ktoré by sa mal postaviť každý

Ak by ste si mali prečítať jeden jediný historický román tak Piliere zeme

Partitúra pre srdce preteká tónmi nádeje, odhodlania a optimizmu