blog

Knižné tipy: Desať tipov na vianočné darčeky!

pondelok 28. novembra 2011 10:01
Po 28.11. 2011 10:01

Vianoce sa neúprosne blížia a v našej komunite knihomilov sa určite všetci zhodneme, že kniha by pod vianočným stromčekom chýbať nemala. 🙂 Preto vám teraz ponúkam desať tipov na knihy, ktoré by ste mali pri výbere “čo komu pod stromček” určite zvážiť. Úmyselne neuvádzam, komu je ktorá kniha určená. Na jednu stranu je to relatívne a na tú druhú svojich blízkych určite poznáte lepšie ako ja. 🙂 Takže nech sa páči, prierez knihami, ktoré potešia. 🙂

  • David Nicholls – Jeden deň

    Začneme románom, ktorý považujem za jeden z najlepších, aké boli v rámci svojho žánru tento rok vydané.  Ja viem, že so mnou nebudete všetci súhlasiť, ale stále som presvedčený, že je to výborná voľba pre každého, kto hľadá ľúbostný román, ale zároveň sa nechce uspokojiť so šedým priemerom bežnej ponuky. Jeden deň má zaujímavý nápad, nie je to lacná citová vydieračka (snáď až na ten záver) a celý je pretkaný jemnou britskou iróniou, akú možno pozorovať v knihách Nicka Hornbyho alebo Howarda Jacobsona.  A ešte jedna rada – nedajte sa odradiť údesnou obálkou. Môže za ňu filmová spoločnosť. 🙂 (Viac info)

  • Nicole Krauss – Veľký dom

    Tak a teraz niečo pre tých, ktorí by taký Jeden deň nikdy nevzali do rúk. 🙂 Americká spisovateľka Nicole Krauss nemá na svojom konte veľa kníh, napriek tomu je považovaná za jednu z najtalentovanejších žijúcich spisovateliek. PRvýkrát to dokázala románom Dejiny lásky a teraz to dokazuje opäť. Vydavateľstvo Artforum vydáva množstvo dobrých kníh, ale Veľký dom môže byť bez preháňania označené ako najlepšia kniha, akú tento rok vydali. Pripravte sa na spletitý príbe, v ktorom nič nie je také, ako sa na prvý pohľad zdá. Kto čítal Dejiny lásky ten vie, že Krausovej knihy je potrebné čítať na jeden záťah, takže sviatky vanočné si rezervujte pre túto knihu. 🙂 (Viac info)

  • Július Satinský – Expedície 1973 – 1982

    A v tých naj budeme ešte chvíľu pokračovať! Tentoraz sa pozrieme na knihu, ktorá je jednoznačne tou najrozkošnejšou a najprepracovanejšou knižočkou, aká tento rok vyšla. Je to kniha, ktorú stačí vziať do rúk a okamžite sa do nej zamilujete. Vydavateľsvo Slovart sa pochlapilo a vydalo pôvodné zápisky z turistických expedícii Jula Satinského so snahou zachovať čo najviac z pôvodnej atmosféry zápiskov. A viete čo? Podarilo sa mu to! Čakajú tak na vás nielen vtipné záznamy Jula Satinského, ktoré glosoval všetko, čo zažil na potulkách (hlavne) Slovenskom, ale aj staré mapy, itineráre jeho ciest, rôzne kresbičky, cestovné lístky a stovky ďalších drobností, ktorými Julo svoje zápisky dopĺňal. Toto je jednoducho kniha, ktorá pohľadí na duši. (Viac info)

  • Robert Penn – Najlepší bicykel na svete

    Pre koho je určená nasledujúca kniha, je asi jasné hneď na prvý pohľad. Tiež sa vám zdá, že vo vašom okolí je stále viac a viac tých, ktorým učaroval “najväčší vynález všetkých čias” (podľa akejsi ankety)? Samozrejme, je to výborné a aj v slovenských mestách sa tak pomaly začína presadzovať trend, ktorý je na Západe už pomerne bežný. No a práve pre bicyklo-pozitívnych by ste ťažko hľadali vhodnejší darček ako knihu Roberta Penna, asi najväčšieho maniaka, aký bicykluje po svete. Z jeho knihy o stavaní toho najlepšieho bicykla na svete priam sála totálne zanietenie a nadšenie, vďaka ktorému nezabúda na žiadny aspekt presúvania sa na dvoch kolesách. Vrele odporúčam! 🙂 (Viac info)

  • Tana Frenchová – Dokonalá podoba

    Na rovinu – s obálkou príliš stotožnený nie som ani ja, ale ak by vás odradila, spravili by ste veľkú chybu! A to hlavne v prípade, že máte radi detektívky s priam trilerovým nádychom. Áno, áno, nového Dominika Dána (si) kúpi asi každý. Ale verte mi, že ak objavíte Tanu Frenchovú, tak bude mať Dominik čo robiť, aby si udržal vašu priazeň. Už jej prvotina Vtedy v lese bola výborná, ale Dokonalá podoba je snáď ešte lepšia! Frenchová dokázala, že má zmysel pre vykreslenie psychológie postáv, ktorým dáva hĺbku a autentičnosť, akú v detektívke často nevidíme. A ak by ste pochybovali, tak siahnite po novom Connellym. Jeho Spiatočka  je podobnou  stávkou na istotu. (Viac info)

  • Vladimíra Galková – Tancovali päť septembrov

    Máte doma slečnu vo vekom rozpätí -násť až 20+, kedy sa ešte človeku pri slove internát nostalgicky lesknú oči? Potom by ste určite mali upriamiť svoju pozornosť na Evitovku, ktorá klame telom. Obálkou, formátom a čiastočne aj anotáciou pripomína ďalší zo záplavy jednoduchých ženských románov, ale v skutočnosti sa jedná o výborne napísaný román o partii piatich vysokoškolákov, s ktorými sa síce život nemazná, ale oni si ho naprieko tomu dokážu užiť naplno. Ak ste niekedy žili na vysokoškolskom internáte (alebo sa chystáte), tak je to priam povinné čítanie. Pre mňa veľmi príjemné (a veľmi nostalgické) prekvapenie.   (Viac info)

  • Juraj Červenák – Diablova pevnosť

    A teraz niečo pre milovníkov historickej fantasy literatúry. To je pomerne zvláštne označenie, ale nič lepšie, čo by vystihovalo ságu Dobrodružstvá kapitána Báthoryho mi nenapadlo. Epické dobrodružstvá, ktoré začali Strážcami Varadína sa dočkali už tretieho pokračovania a zdá sa, že Juraj Červenák sa vlastne ešte len rozbieha! Každopádne Zaklínač je fajn, Hra o tróny je super, ale to všetko tu už bolo dávno-pradávno. Ak chcete niečo svieže, atmosférické a ešte aj “naše”, tak potom určite siahnite po Červenákovi. Chybu nespravíte so žiadnou jeho ságou, ale Báthory je “výkladná skriňa”. (Viac info)

  • Brandon Mull, Brandon Dorman – Fablehaven – Čaroles

    Harry Potter dočítaný, aj dopozeraný a teraz zúfalo hľadáte niečo, čo by udržalo záujem vašich ratolestí pri knihách? Tak už nemusíte hľadať ďalej! Už aj na Slovensko sa dostala výborná séria kníh pre deti Fablehaven, ktorá obsahuje všetky ingrediencie, ktoré spravili hit z Harryho Pottera a napriek tomu sa nedostavuje pocit “toto tu už bolo”. Celý príbeh sa točí okolo tajnej rezervácie Čaroles, v ktorej sú čarovné bytosti ukryté, aby sa im nič nestalo. Všetko výborne funguje, až kým vnuci správu Čarolesa neovládnu svoju zvedavosť a nespôsobia “prúser”, ktorý môže zničiť celý svet. Zlo prichádza… (Viac info)

  • Univerzum A – Ž

    A teraz niečo špeciálne. Mohlo by sa zdať, že v čase Wikipédie už tlačené encyklopédie nemajú zmysel. No… Ak chcete mať neustále po ruke základný zdroj overených (!) informácií v reprezentatívnom podaní, tak potom určite majú. Nevraviac o tom, že listovanie v encyklopédii je zábavka na dlhé hodiny, ktorá na Wikipedii akosi nefunguje. A práve Univerzum je tá najnovšia a najkrajšia encyklopédia na trhu, ktorá ponúka výborný všeobecný prehľad. A tip na špeciálny darček: táto encyklopédia sa dá objednať aj ako Univerzum s personalizovanou obálkou, alebo Univerzum (personalizované vydanie), kedy môžete na obálku dodať svoju vlastnú fotku, v prípade personalizovaného vydania dokonca vlastné strany. Darček ako sa patrí! (Viac info)

  • Ars Sacra

    No a na úplný záver som si nechal knihu, ktorá rozhodne nie je pre každého. Ak sa však zaujíma váš blízky, ktorého chcete obdarovať niečim špeciálnym, o umenie, potom by ste asi len ťažko hľadali darček, ktorý by ho viac potešil. Ars Sacra je obrovská, nádherná kniha, ktorá obsahuje výber z toho najkrajšieho, čím kresťanská Európa prispela k umeniu sveta. Kniha je výnimočná nielen svojím prevedením, ale aj kvalitou fotiek, na ktorých môžete skúmať slávne diela v takom detaile, v akom by to nebolo možné ani pri ich osobnej návšteve. Doprava kuriérom zadarmo je už len pomyselnou čerešničkou na torte. 🙂 (Viac info)

PS: Celý výber je prudko subjektívny a povrchný. Na trhu sú samozrejme desiatky až stovky ďalších kníh, ktoré by si zaslúžili miesto v podobnom výbere. Budem rád, ak sa so mnou podelíte o tie, ktoré by ste odporúčali vy. A ak sa vám zdá tento výber nedostatočný, ešte stále tu pre vás máme Vianočného pomocníka, ktorý vám poradí knihy na mieru. Nech sa páči, nájdete ho priamo TU. 🙂