blog

Svet stvorený fixkami: V ako Vendetta – kúsok britského chladu

štvrtok 16. júna 2011 00:01
Št 16.06. 2011 00:01

Potemnelý Londýn, nepríjemná atmosféra chladu, ktorej zdrojom nie je len povestná anglická hmla, ale aj nie práve príjemný politický systém. K tejto atmosfére si pridajte krásku „v nesnázích“ ,  zlých ujov a maskovaného hrdinu, ktorý príde v pravý čas. Že sa vám zdá podobný scenár povedomý? A pri tej kráske vás napadne jedine meno Natalie Portman? Nie ste vôbec ďaleko od pravdy. V ako Vendetta patrí k tým komiksom, ktoré si našli svoju cestu na strieborné plátno. Ale pekne poporiadku…

Politicky inšpirované komiksy rozhodne patria k tým najzaujímavejším. Dôvod je prostý. Pracujú s verejnými obavami, ktoré sa premietajú do každodenných stiesňujúcich úvah človeka. Vec verejná sa stáva súkromnou a naopak.  Nestabilnosť svetovej politiky, hrozba vojny,  nehovoriac o obavách, že stará dobrá vojna so samopalmi sa zmení na jadrovú galibu… Koľko nám toho štát tají? Má to ministerstvo vnútra naozaj pod kontrolou? Takéto otázky si z času – načas kladie každý jeden obyvateľ ľubovoľnej krajiny. Rozdiel je akurát v tom, že v niektorých štátoch si ľudia podobné otázky kladú s častejšou frekvenciou. Veľká Británia patrí k tým krajinám, ktoré pôsobia za každú cenu pomerne stabilne a vyrovnane. Tvorcovia Vendetty sa rozhodli pohrať s myšlienkou, že zdanie niekedy klame. Položili si otázku, čo všetko sa môže schovávať pod pláštikom zdanlivo výborne fungujúceho štátu. Výsledok? Keď sa pýta Alan Moore, jedine viac otázok ako odpovedí..

V roku 1892 sa Alan Moore a David Lloyd rozhodli presunúť o 15 rokov dopredu a vytvoriť model totalitného režimu, ktorý udržiava obyvateľstvo v zdanlivom bezpečí. Británia je v roku 1997 po ťažkej jadrovej vojne a krajina sa spamätala len vďaka politickej strane Norsefire. Nič ale nie je zadarmo a zázračné činy Norsefire si vyberajú svoju daň. Obyvatelia Británie platia za bezpečie svojou slobodou. Zákaz vychádzania po 22. hodine z domu, cenzúra tlače, cenzúra umenia atď. Tá spásonosná strana, ktorá krajinu vytrhla z biedy ju prakticky uviedla do obdobia temna. Všetko čo sa vymyká uniformite, radovosti a je iné musí byť potrestané. Všetkých naokolo striehne tajná polícia a každé porušenie nariadení sa prísne trestá. Podľa hesla mladosť – pochabosť sa 16-ročná Evey rozhodne zákaz porušiť a vybehnúť na rande. Ako inak, Evey hneď za za rohom chytia tajní a…  A v tomto momente sa zjaví tajomný neznámy, ktorý dievčinu vyslobodí z rúk nepriateľa. A príbeh sa môže začať. Hor sa do boja proti totalite!

Moore patrí k tým tvorcom, ktorí nie sú prvoplánoví a neobťažujú čitateľa banálnymi prízemnosťami. Neponúka ani jednoznačné odpovede. Vlastne patrí k tým tvorcom, ktorí čitateľa nechajú po odložení knihy značne znepokojeného. V ako Vendetta ponúka pohľad na tému slobody, fašizmus vs. anarchia, vzbura vs. slepá poslušnosť. Ale hranice v tomto prípade nie sú čiernobiele. Čo sa stane ak sa  Machiavellim riadia obe strany – tí „dobrí“ aj tí „zlí“? Ozaj svätí účel prostriedky? Kam až možno v manipulácií pre dobrú vec zájsť? Ak manipulujeme, je to ešte stále dobro a sloboda prečo bojujeme?

Aj keď čitateľ vie, kto je ten dobrý, ťažko k nemu prechovávať oné bezhraničné sympatie, ako je tomu pri amerických komiksoch. O tom chlapíkovi v maske Guya Fawkesa občas zapochybujete. Nie je to akýsi žiarivý symbol spravodlivosti, metafora obalená svalstvom vo farebnom trikote. Je to zmrzačený intelektuál, ktorý je nútený zakrývať si tvár, odhodlaný pomstiť sa a popritom prebrať ľudí z apatie a vyburcovať ich k činu. Či je motív pomsty ten primárny alebo motív národného blaha nevedno tak úplne presne.

Mnohí poznajú Vendettu predovšetkým z filmového plátna. Lákave, vizuálne celkom vydarené spracovanie, výborné obsadenie – to všetko je fajn. Ale akonáhle britskú tému preberú američania, tak sa stratí ten neamerický bonus. Politická satira sa zmení na heroickú ódu. Témy fašizmu, anarchie a slobody sa stanú príliš opatrnými a hlavne plochými. Zaujímavé ako dokáže mať v niektorých prípadoch papier o rozmer viac, než samotný film..

Ak vás lákajú odpovede na otázky týkajúce sa témy slobody, totality nečítajte V ako Vendetta. Lebo žiadne neprináša. Ak túžite po oddychu a príjemnom „vygumovaní“ určite nečítajte V ako Vendetta. Ak Vás ale láka nový – iný pohľad  na tieto témy, tak rozhodne siahnite po jednom z výtlačkov. Je totiž len málo komiksov, ktoré vás prinútia pohnúť závitmi a prehodnotiť morálne stanoviská.

Zaujímavé linky:

Svet stvorený fixkami: Don Heck – občas stačí korešpondenčný kurz a dobrý priateľ

Svet stvorený fixkami: Iron Man – spočiatku ako boj ideológií

Svet stvorený fixkami: Daredevil – keď je handicap výhodou

Svet stvorený fixkami: Zrod moderného komiksu