blog

Knižné tipy: Lavína skvelých titulov!

pondelok 23. januára 2012 00:01
Po 23.01. 2012 00:01

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré stoja za vašu pozornosť. Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

  • Pavol Rankov – Matky

    R0mán Pavla Rankova Stalo sa prvého septembra považujem za jednu z najlepších próz, aké boli na Slovensku v posledných rokoch napísané. Preto som sa už nevedel dočkať ďalšieho románu tohto výborného spisovateľa. Pavol Rankov si opäť zvolil retrospektívnu tému. Tentoraz nás zavedie do čias sklonku druhej svetovej vojny, keď mladá žena otehotnie s partizánom, ktorý vzápätí zomiera. Tehotná hrdinka je odsúdená za údajnú zradu partizána a dostáva sa do gulagu, kde je jej ťarchavosť len na obtiaž. Po troch mesiacoch jej majú novorodeného syna zobrať, všetko sa však zmení, keď brutálna dozorkyňa zoberie dieťa prvýkrát do náruče a totálne mu prepadne. Pripravte sa na ďalší veľmi silný román a zároveň dôkaz, že aj na Slovensku vzniká kvalitná literatúra. (Viac info)

  • Denisa Ogino, Evita Urbaníková – Sushi v dushi

    Evita už minimálne pol roka básni o tejto knihe a minimálne rovnako dlhú dobu žije prakticky len na suši. A asi sa jej nedá diviť. Veď dá sa nemať neustále chuť na suši, keď zachytávate príbeh ženy, ktorá prežila desať rokov v malom japonskom meste so svojím japonským manželom? Nech už to bolo akokoľvek, výsledkom je kniha Sushi v dushi, ktorá je sondoudo japonskej kultúry vzťahov. Je to príbeh lásky Slovenky a Japonca, ktorí sa síce ľúbia, ale ich kultúrne rozdiely sú tak veľké, že ich nedokážu prekonať. Či už máte radi japonskú kultúru, alebo máte len chuť na exotický výlet, určite by ste po tejto knihe mali siahnuť. (Viac info)

  • John Le Carré – Jeden musí z kola ven

    Birtský spisovateľ John Le Carré je (právom) označovaný ako jeden z najlepších autorov žánru špionážneho románu. Ako bývalý pracovník MI6 dokonale pozná prostredie tajných agentov a výzvedných služieb, ktoré dokáže preniesť do románovej podoby mimoriadne pútavo a napínavo. A inak tomu nie je ani v jednom z jeho najznámeších románov Jeden musí z kola ven, ktorý bol minulý rok sfilmovaný a je považovaný za jeden z najlepších filmov roka. Pripravte sa na strhujúci príbeh o odhaľovaní dvojitého agenta, ktorý sa odohráva uprostred studenej vojny, v prostredí, kde každá chyba znamená smrť. (Viac info)

  • Umberto Eco – Od stromu k labyrintu

    Väčšina z nás ešte nemá ani dočítaný Pražský cintorín v češtine (prípadne ešte len čaká na slovenské vydanie) a už je tu ďalšia kniha najslávnejšieho talianskeho spisovateľa, Umberta Eca. Tentoraz však nejde o román, ale o odbornú prácu z jeho. Umberto Eco je totiž nielen výborný spisovateľ, ale jeden z najväčších odborníkov na históriu znakových teórii. Už z anotácie vyplýva, že táto kniha rozhodne nie je určená pre bežného čitateľa, ale ak vás náhodou táto téma zaujíma, len ťažko by ste hľadali lepší zdroj ako najnovšiu monografiu Umberta EcaOd stromu k labyrintu. (Viac info)

  • Elena Luraggh, Cinzia Rando – 52 úžasných víkendov v Európe

    A teraz tip na knihu pre všetkých, ktorí sedia cez víkend doma len z donútenia a radšej spoznávajú svet a jeho rozmanitosť. Rozmach nízko-nákladových leteckých spoločností umožnil vznik fenoménu predĺžených víkendov trávených v rôznych európskych metropolách. Možnosti sú obrovské a miest, ktoré stoja za návštevu ešte viac. A práve tu nastupuje výborný sprievodca 52 úžasných víkendov v Európe, ktorý vám odporučí kde a ako stráviť každý jeden víkend v roku. Výber miest je výborný, rady a informácie maximálne užitočné a načo budem dodávať viac, snáď bude stačiť poznámka, že tohto sprievodcu som si kúpil aj ja sám. 🙂 (Viac info)

  • Tak pravil LaChapelle / Thus Spoke LaChapelle

    Mal v Bratislave výstavu. Dokonca sa aj sám zastavil a prednášal o svojej tvorbe (mimoriadny zážitok!). Reč je o americkom fotografovi  Davidovi LaChapellovi, ktorý patrí už od polovice deväťdesiatych rokov k najvýznamnejším svetovým fotografom. Jeho unikátny štýl je rozpoznateľný na prvý pohľad a inšpiroval desiatky ďalších. Kniha Tak pravil LaChapelle / Thus Spoke LaChapelle je vôbec prvou retrospektívou umelcovej tvorby a má hneď niekoľko unikátov a to hlavne v podobe doteraz nepublikovaných fotografií. Ak patríte k fanúšikom tohto výnimočného fotografa, potom je táto kniha priam povinným čítaním. (Viac info)