blog

Knižné tipy: Príbehy pre všetkých

pondelok 16. januára 2012 00:01
Po 16.01. 2012 00:01

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré stoja za vašu pozornosť. Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

  • Erin Morgensternová – Nočný cirkus

    Začneme románom, ktorý je tak nezvyčajný, magický a atmosférický, že by bola škoda ho prehliadnuť, aj ak sa väčšinou nadprirodzeným príbehom vyhýbate. Román Nočný cirkus sa odohráva na prelome devätnásteho a dvadsiateho storočia a jeho hrdinami sú dvaja mladí kúzelníci, ktorých už od raného detstva viedli k tomu, že sa zúčastnia na súboji na pôde zázračného cirkusu, kde veci ožívajú a ľudia skutočne miznú. S čím však vo svojom pláne veľkí učitelia nerátali boli city, ktoré medzi mladými súpermi vzplanuli. A tak sa súboj čarodeja a jeho oponentky zrazu mení na ich spoločný boj o lásku.  (Viac info)

  • Liselotte Hammer, Soren Hammer – Bestie uvnitř

    Užívajme si nával kvalitných severských detektívok, kým trvá! 🙂 Ďalšia v poradí je dánska krimi Bestie uvnitř, ktorá má potenciál stať sa rovnako výnimočným počinom ako Larssonove Millennium. Príbeh sa začína tradične. Vraždou. Nie však hocijakou. Päť zmrzačených tiel visí zo stropu telocvične miestnej školy. Kým však vyšetrovací tím odhalí, čo majú zavraždení spoločné, v médiách sa spustí starostlivo pripravená kampaň, ktorá odhalí viac ako samotný tím. Je možné, že vrah je zároveň obeťou? Čo ak nakoniec o vine a nevine nebude rozhodovať súd, ale verejná mienka? A čo ak sa postaví na stranu vraha?  (Viac info)

  • Isaac Asimov – Já, robot

    Asi neexistuje spisovateľov, ktorý by sa do dejín scifi literatúry zapísal tak výraznými písmenami ako práve Isaac Asimov. Slávny spisovateľ napísal desiatky vynikajúcich románov, ale ak ste od neho nič nečítali, tak zbierka poviedok Ja, robot patrí priam k povinnému čítaniu. Zabudnite na hrôzostrašné hollywoodske spracovanie, ktorému sa dokonale podarilo vykostiť všetko dobré, a pripravte sa na zbierku vynikajúcich poviedok, točiacich sa okolo témy robotov. A keďže Isaac Asimov je zároveň otcom robotiky a jej zákonov, rozhodne sa nejedná o žiadne prvoplánové akčné príbehy. Toto je klasická sci-fi v tom najlepšom slova zmysle. (Viac info)

  • Theo Coster – Boli sme spolužiaci Anny Frankovej

    Theo Coster, známy dizajnér, autor prác z oblasti spoločenských vied, dnes žije v Izraeli. Tesne pred svojim osemdesiatymi narodeninami si predsavzal, že vyhľadá bývalých spolužiakov, s ktorými chodili v Amsterdame do jednej triedy s Annou Frankovou. Spomienky pamätníkov chcel zachytiť do autentického dokumentárneho filmu určeného najmä školákom. Takto sa zišlo päť mužov a žien žijúcich dnes v rôznych kútoch sveta. Na autentických miestach spomínali a rozprávali o pohnutej dobe, spolužiačke Anne, ale aj o drobných detských zážitkoch. (Viac info)

  • Philip Wilkinson – Titanic – Príbeh legendárnej lode

    Bohato ilustrovaná kniha o Titanicu vyrozpráva čitateľom kompletný príbeh tejto legendárnej lode – od jej stavby, spustenia na vodu, plavby až po tragické potopenie. Dozviete sa nielen veľa staviteľkých a technických detailov z fungovania lode a mnoho informácií o iných lodiach z toho obdobia, ale tiež o osudoch ľudí, ktorí sa plavili na palube Titanicu. Kniha vychádza špeciálne k stému výročiu spustenia na vodu a potopenia lode RMS Titanic v apríli 1912. (Viac info)