blog

Slávny spisovateľ Cormac McCarthy prekvapil svojich fanúšikov scenárom namiesto románu

piatok 20. januára 2012 12:50
Pi 20.01. 2012 12:50

Cormac McCarthy, autor románov ako Cesta, Táto zem nie je pre starých, Krvavý poludník a mnohých ďalších, prekvapil svojho agenta, aj fanúšikov, keď namiesto očakávaného ďalšieho románu odovzdal scenár. Predbežný názov je Poradca (The Counselor) a filmové štúdia po ňom okamžite chňapli. Niet divu, veď s filmovými spracovaniami jeho románov už majú pomerne bohaté skúsenosti. A zatiaľ sa im to vždy vyplatilo.

Literárna scéna v Amerike patrí k tým najbohatším na celom svete. Aj v nej však vyčnieva osobnosť Cormaca McCarthyho, ktorý je často označovaný ako najvýznamnejší žijúci americký spisovateľ. Každý jeho román je obrovskou udalosťou a netrpezlivo ho očakávajú milióny fanúšikov po celom svete. Niektoré z jeho románov sa dočkali aj filmového spracovania. Napriek tomu asi nikto nečakal, že namiesto románu odovzdá slávny autor priamo filmový scenár.

Scenár okamžite kúpili Nick Wechsler, Steve Schwartz a Paula Mae Schwartz, producenti, ktorí stáli aj za filmovým spracovaním Cormacovej Cesty. Scenár má pracovný názov Poradca (The Counselor) a podľa vyjadrenia Cormacovho agenta sa odohráva v súčasnosti, na juhozápade USA, čím pripomína román Táto zem nie je pre starých. Samotný príbeh sa sústreďuje na právnika, ktorý “si odhryzne viac ako zvládne a zapletie sa tak do drogového biznisu”.

“Scenár zapadá presne do stredu toho, čo každý očakáva od Cormacových románov ,” povedal Wechsler. Steve Schwartz dodáva: “Keďže scenár tentoraz napísal sám McCarthy, dostali sme tak jeho svalnatú prózu priamo od neho, s jeho sexuálnou obsesiou. Je to maskulínny svet, do ktorého sa, neobvykle, votrú dve ženy, aby v ňom zohrávali vedúce role.  McCarthyho dôvtip a humor, ktorý využíva v dialógoch robí príbeh ešte hrozivejším. Toto je jedno z najviac znepokojivých najintenzívnejších McCarthyho diel.”

Samozrejme, celý film je zatiaľ v štádiu, ktoré sa zatiaľ asi nedá nazvať ani prípravami, ale slávne meno autora, plus úspechy predchádzajúcich filmov natočených na motívy jeho kníh naznačujú, že filmu Poradca sa dočkáme v dohľadnej dobe. Rozhodne to bude zajímavé.