blog

Tipy na e-knihy: Stále viac a viac skvelých titulov

pondelok 30. januára 2012 00:01
Po 30.01. 2012 00:01

Stále viac a viac ľudí objavuje možnosti a čaro elektronických kníh, ktoré sú lacnejšie, môžete ich mať okamžite a čo je počas cestovania ich najväčšia výhoda – nič nevážia. Ponuka elektronických kníh síce zatiaľ nemôže súperiť s ich papierovými protejškami, napriek tomu je medzi nimi stále viac bestsellerov, ktoré by bola škoda premeškať. Ako dôkaz vám ponúkame pár horúcich tipov.

  • Walter Isaacson – Steve Jobs (slovenské vydanie)

    Asi najočakávanejšiu knihu minulého roka si môžete v elektronickej forme a slovenskom vydaní kúpiť len ma Martinus.sk. A ak tak spravíte, rozhodne nebudete ľutovať. Jediná autorizovaná biografia Steva Jobsa vás zavalí obrovským množstvom informácií, pričom nezanedbáva asi žiadny aspekt Jobsovho života. Jej autorovi sa napriek tomu podarilo napísať ju tak, aby bola ľahko čitateľná a zaujímavá. Kniha má síce pomalší rozbeh, ale v prípade biografie je to vlastne prirodzené. Pre fanúšikov Steva Jobsa a Apple je to priam povinnosť, pre nás ostatných veľmi zaujímavý náhľad do života človeka, ktorý významnou mierou zmenil súčasný svet. (Viac info)

  • Mitch Albom – Utorky s Morriem

    Možno to bol starý otec, učiteľ alebo kolega. Niekto starší, trpezlivejší a múdrejší, kto vás chápal, keď ste boli mladí a hľadali svoju cestu, pomohol vám vidieť svet z iného uhla a radil vám, ako žiť. Pre Mitcha Alboma bol takou osobou Morrie Schwarts, profesor, ktorého spoznal na univerzite pred dvadsiatimi rokmi. Nechceli by ste ho znova stretnúť, položiť mu dôležité otázky, ktoré vás ešte vždy trápia, vypočuť si múdre slová ako kedysi, keď ste boli mladší a menej uponáhľaní? Mitch Albom dostal svoju druhú šancu. Znovuobjavil Morrieho v posledných mesiacoch jeho života. Morrie vedel, že zomiera, a preto sa každý utorok stretával s Mitchom vo svojej pracovni ako kedysi na univerzite. Ich obnovený vzťah sa premenil na posledný „semester“ a prednáškami o živote. (Viac info)

  • Martin Jurík – Kým nás smrť nerozdelí

    Jozef Karika bol doteraz na písanie výborných mafiánskych románov zo slovenského prostredia sám, a aj keď mu to išlo dobre, je príjemné, že teraz sú na to aspoň dvaja. Takže opäť sa nedajte odplašiť nepodarenou obálkou a vyskúšajte román o tom, čo sa môže stať, keď obyčajnému prekladateľovi zomrie žena pri mafiánskej vražde a on sa dostane k ostreľovacej puške. Príbeh je síce priamočiary, hrdinovia občas až prehnane patetický, ale má to spád, má to grády a človek si často užíva príjemný pocit zadosťučinenia, keď sa niektorým “veľkopodnikateľom” ujde spravodlivá guľka do hlavy… Som pacifista, ale potešilo. Obzvlášť v dnešných opičích časoch… (Viac info)

  • Vladimíra Galková – Tancovali päť septembrov

    Máte doma slečnu vo vekom rozpätí -násť až 20+, kedy sa ešte človeku pri slove internát nostalgicky lesknú oči? Potom by ste určite mali upriamiť svoju pozornosť na Evitovku, ktorá klame telom. Obálkou, formátom (aj ked pri pri e-knihách je to trochu diskutabilné) a čiastočne aj anotáciou pripomína ďalší zo záplavy jednoduchých ženských románov, ale v skutočnosti sa jedná o výborne napísaný román o partii piatich vysokoškolákov, s ktorými sa síce život nemazná, ale oni si ho naprieko tomu dokážu užiť naplno. Ak ste niekedy žili na vysokoškolskom internáte (alebo sa chystáte), tak je to priam povinné čítanie. Pre mňa veľmi príjemné (a veľmi nostalgické) prekvapenie. (Viac info)

  • Antonín Konečný – Vinařem v Africe i leckde jinde

    Tak a toto je kniha, ktorá je za tú cenu priam okrádaním autora. Obzvlášť, keď je tak dobrá. Antonín Konečný  bol českým odborníkom na víno a publicistom, ktorý prežil život, ktorý bol tak bohatý na zážitky, ako málokoho. Osud a historické udalosti ho zaviali najskôr na Slovensko, ale neskôr sa so svojou vášňou pre víno dostal aj do krajín ako Etiópia, Alžírsko, Bulharsko, Albánsko či Maďarsko. A všade sa staral o vínnu révu a vyrábal víno. Táto kniha je nádherným a zasväteným pohľadom do života človeka, ktorý celý svoj život venoval jednej jedinej vášni a robil tak z celého srdca. Ak máte radi nielen popíjanie vína, ale ja príbehy, ktoré sa skrývajú za jeho výrobou, určite si túto knihu prečítajte. Nebudete ľutovať. (Viac info)

  • Kolektív autorov – Utekajme, už ide!

    Ako by sme mohli nedať do výberu knihu, ktorá vyšla výlučne v elektronickej forme? Obzvlášť, keď je tak dobrá? Vydavateľstvo Fantázia pre fanúšikov fantastiky pripravilo špeciálny darček – svoju prvú výhradne elektronickú zbierku fantastických poviedok, v ktorých sa najmä uteká – pred niekým, pred niečím, ale aj pred sebou samým. Antológia s príznačným názvom „Utekajme, už ide!“ obsahuje sedem poviedok od slovenských autorov a zastúpenie má tak sci-fi, ako aj fantasy a horor. E-zborník Utekajme, už ide! je prvým výberom z poviedok súťaže Cena Fantázie 2011, ktoré nemali to šťastie, že by sa cez porotu prebojovali do finále deviateho ročníka súťaže, ale sú natoľko dobré, že by bola škoda, keby neboli publikované. (Viac info)

  • Eva Gabrielssonová, Marie-Françoise Colombaniová – Milénium, Stieg a já

    Že prečo by ste mali čítať pamäte dlhoročnej partnerky spisovateľa, ktorý sa preslávil tým, že napísal tri detektívky a zomrel skôr, ako by si mohol užiť tie neskutočné milióny, ktoré jeho knihy zarobili? Jednoducho preto, lebo Stieg Larsson bol pán, ktorý viedol život, aký by mu mohli závidieť aj jeho literárni hrdinovia! Teda možno nie tak úplne – ono predsa len pracovať 16 hodín denne, nechať sa celý život naháňať neonacistami a popritom vyfajčiť 60 cigariet denne, asi nie je práve závideniahodné.  To však nemení nič na tom, že Stieg Larsson prežil veľmi zaujímavý život, o ktorom nevie nikto viac, ako jeho dlhoročná priateľka Eva Gabrielssonová. Odporúčam začať naším profilovým článkom o tomto výnimočnom autorovi. Nájdete ho priamo TU. (Viac info)