blog

Knižné tipy: O smrti a krtkovi

nedeľa 25. marca 2012 23:47
Ne 25.03. 2012 23:47

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré stoja za vašu pozornosť. Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

  • Michael Connelly – Piaty svedok

    Každá nová kniha amerického spisovateľa Michaela Connellyho je prakticky povinnou jazdou pre každého milovníka detektívok. A inak tomu nie je ani v tomto prípade. Opäť sa stretneme so svojráznym advokátom Mickey Hallerom, ktorý radšej rieši prípady zo zadného sedadla svojho lincolnu ako z kancelárie. Tentoraz má novú klientku, ktorá rozbieha kampaň proti hyenám z bankových a hypotekárnych spoločností. Poskytli pôžičky aj ľuďom, čo ich neboli schopní splácať, a teraz ťažia z ich nešťastia. Keď neskôr objavia mŕtvolu jedného vysokopostaveného predstaviteľa istej finančnej inštitúcie, aktivistka putuje do väzby, a Mickey má nepríjemnú úlohu: dokázať jej nevinu. Do celého prípadu sa však začína nepekne miešať skutočná mafia. (Viac info)

  • Tomáš Winkler – Cesty na popravisko

    Kto povedal, že faktografická literatúra musí byť nudná? Jasné, že nemusí! Obzvlášť, ak ide o skutočné príbehy so smutným koncom. Keďže ich spoločným menovateľom je popravisko, je asi jasné, prečo sú smutné. Fascinujúce rozprávanie o životných príbehoch osobností, ktoré zomreli rukou kata, zaznamenalo pri prvom vydaní diela pred vyše 20 rokmi značný čitateľský úspech a uznanie odbornej verejnosti. V druhom vydaní je dielo doplnené o príbehy, ktoré za komunizmu z politických alebo náboženských dôvodov pôvodne nemohli byť publikované. (Viac info)

  • Harry Harrison – První planeta smrti

    A teraz niečo pre milovníkov starej dobrej klasickej sci-fi literatúry! Knihy Harryho Harrisona spĺňajú všetky tieto atribúty. Sú výborné, stali sa klasikou a je fakt, že neboli napísané práve včera. To im však vôbec neuberá na kvalite! Práve naopak, pridáva im to zvláštnu, ale veľmi príjemnú “asimovskú” atmosféru, aj keď s poriadnou dávkou akcie. A práve séria o Planétach smrti patrí medzi jeho najznámejšie (spolu s Ocelovou krysou). Nech sa páči, zoznámte sa s Jasonom dinAltom – hazardným hráčom s nadprirodzenými schopnosťami, aj problémami. (Viac info)

  • Josef Čermák – Franz Kafka: Život ve stínu smrti

    Ak by sme zorganizovali súťaž o najmenej doceneného autora jeho vlastným národom, Franz Kafka by bol vážnym ašpirantom na výhru. Kým v zahraničí je uznávaný ako výnimočný svetový literát, v rodnom Česku čítalo jeho diela len málo ľudí (a na Slovensku to nie je o nič lepšie). A ešte menej ich pozná príbeh jeho života a smrti. Aj preto je skvelé, že vyšla kniha Josefa Čermáka, popredného odborníka na života Franza Kafku, ktorá skúma Kafkov boj s tuberkulózou, aj vlastnou rodinou, ktorá verila skôr pokútnym spôsobom liečenia ako modernej medicíne. Ak vás Kafka zaujíma, tak by ste si nemali túto publikáciu nechať ujsť. (Viac info)

  • O krtkovi, ktorý chcel vedieť, kto sa mu vykakal na hlavu

    A nakoniec tip na knihu, ktorá mi je sympatická hlavne tým, ako sa nepára s korektnosťou. Lebo, čo si budeme vravieť – deti podobné knihy jednoducho milujú! A niet divu. Su hravé, vtipné, nemoralizujúce a sem tam dokonca aj poučné. A táto je navyše interaktívna! Nebojte sa, všetko je našťastie len a len z papiera. 😉 (Viac info)