blog

Londýn sa môže pochváliť prvým plávajúcim antikvariátom

piatok 9. marca 2012 00:46
Pi 9.03. 2012 00:46

Londýn je nepochybne čarovné mesto. A jediný britský antikvariát, ktorý sa nachádza na lodi, mu k tomu čaru len a len pridáva. Každé dva týždne zdvihne nenápadná malá loď kotvy a presunie sa do inej časti Londýna. So sebou vozí nielen náklad starých kníh, ale aj dobrú náladu, hudobné tóny a nezabudnuteľnú atmosféru, akú by ste inde len ťažko hľadali. Antikvariát “Word on the Water” je jednoducho jedinečný.

Ak máte šťastie, môžete pri prechádzke jednou z “kanálových” štvrtí Londýna natrafiť na svojráznu loď, ktorú jej kapitán premenil na plávajúci antikvariát. Aj keď na to nebol sám. Kniho-loď má troch členov posádky. Sú nimi – Paddy “Doktor”, John Privett “Profesor” a záhadný Francúz, ktorý je skutočným kapitánom lode.

Aj úlohy majú poctivo rozdelené. Paddy sa zaoberá predávaním a ponúkaním tovaru, kapitán sa venuje navigácii lodi a John je ten, ktorý sa vyzná v knižnom biznise. Spoločne sa pred deviatimi mesiacmi rozhodli, že antikvariát na lodi je to, čo Londýnu doteraz chýbalo. Podľa množstva záujemcov o ich knihy mali očividne pravdy.

Paddy vysvetľuje: “Chceli sme docieliť, aby z lode neustále vyžarovalo umenie, hudba a kultúra. Cez leto, keď máme na streche lode hudobníkov, je to jednoducho úžasné! A funguje to dokonca aj v daždi!”

A zástupy ľudí, ktorí sa zakotvenou loďou neustále premieľajú, mu dávajú za pravdu. Napriek sychravému počasiu netrpí antikvariát núdzou o zákazníkov, ktorí sú rovnako rôznorodí ako samotný Londýn. Úspech nezvyčajného antikvariátu vysvetľuje Paddy novým duchom mladej generácie: “Žijeme v časoch, kedy mladí nosia mohutné debussiánske fúzy a počúvajú hudbu šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov. Zaujímajú sa o minulosť. Nepamätám si, že by niekedy existovala kultúra mladých, ktorý by bola tak fascinovaná minulosťou. Je tu hlad po autenticite… Mladí ľudia sa začínajú zaujímať o veci, ktoré stroje nedokážu: o talent.”

Popularita svojrázneho antikvariátu je tak daná aj jeho protiváhou voči Amazonu, ktorý na západnom trhu prakticky diktuje, čo by mali ľudia čítať a čo nie. “Word on the Water” funguje úplne inak. Jeho sortiment pochádza z darov čitateľov a charitatívnych kníhkupectiev, preto v jeho ponuke nájdu zákazníci nevídané perly v absolútne náhodnom zložení´. Najnovší bestseller Davida Nichollsa susedí so spismi Charlesa Bukowského a spoločnosť im dotvára neoficiálna história skupiny Beatles. Toto je jednoducho obchod, do ktorého nejdete hľadať konkrétnu knihu. Je to miesto, kam vojdete a necháte knihu, aby si našla vás. Kiežby bolo takých miest na svete čo najviac…