blog

To je nový Avatar, že? Alebo…?

utorok 13. marca 2012 01:05
Ut 13.03. 2012 01:05

Takto reaguje asi každý, kto o filmovej novinke niečo počul. Veľkí modrí bojovníci obývajúci cudziu planétu, na ktorú zavíta človek tejto fáme dosť napomáhajú. Pravdou však je, že film, o ktorom je reč, vychádza z knižnej predlohy, ktorá je staršia než sám James Cameron – tvorca Avatara. A príbeh tohto diela skrýva ešte ďalšie prekvapenia.

Edgar Rice Burroughs, knižný otec Tarzana, napísal knihu Princezná Marsu v roku 1912. Táto kniha tvorí podklad filmu John Carter, ktorý sa tak nápadne ponáša na Avatara. Toto jednoduché zaškatuľkovanie je celkom nespravodlivé, pretože kým sa John dostal z autorovho pera na plátna kín, musel prejsť neľahkú cestu.

E. R. Burroughs bol voči svojmu románu veľmi skeptický. Bál sa, že jeho dielo by mohlo byť prijaté ako bláznivé, preto radšej použil pseudonym Normal Bean (áno, znie to celkom vtipne, ale má to logiku – pomenovanie vychádza z výslovnosti slov „normal being“, čím chcel autor, očividne, niečo naznačiť). V nakladateľstve si mysleli, že došlo k preklepu a tak ho premenovali na Normana. Nech je ako chce, pseudonym bol nakoniec zbytočný, realita bola úplne iná – obavy sa nenaplnili, román zaujal celý svet a dočkal sa pokračovaní.

Tu zapeklitý príbeh zďaleka nekončí. Film pravdepodobne drží rekord za najdlhšiu dobu v angličtine označovanú ako „development hell“ (vo voľnom preklade môžeme hovoriť o rokovaniach a predprípravných prácach pred nakrúcaním). Táto doba činí 79 rokov! Preprodukcia začala v roku 1931, kedy Robert Clampett (režisér Looney Tunes) naštartoval rozhovory o nakrútení animovaného filmu na motívy knihy. Film sa tak mohol stať prvým takýmto animovaným dielom vôbec (Disneyho Snehulienka a sedem trpaslíkov prišla až v roku 1937). Je teda zrejmé, že nielen Avatar predbehol Johna Cartera : – ).

Teraz sa presunieme až do roku 1980, kedy režisérom projektu mal byť John McTiernan, pod taktovkou štúdia Disney (život má zmysel pre iróniu, všakže?). Ubehli ďalšie roky, až sa písal rok 2004, pod projektom bol podpísaný Robert Rodriguez a Paramount. Pre prieťahy kvôli Sin City ale odstúpil, nahradil ho Kerry Conran (režisér Hviezdneho kapitána). Aj ten bol neskôr nahradený, konkrétne Jonom Favreauom (režisér Ironmana alebo Zathury). Ani on sa dlho neohrial. Vtedy už prišiel výrazný zlomový bod – od Paramountu znovu kúpilo práva štúdio Disney (asi sú si súdení). Režisérom sa stal Andrew Stanton. A ten film konečne nakrútil, s pridaním jedného prívlastku – ide o prvý hraný film, na ktorom spolupracuje legendárny Pixar!

Očakávania sú o to vyššie – skvelý režisér, legendárne animátorské štúdio, o porovnávaní s Avatarom nehovoriac. Možnože uvidíme priemerný film s mimozemšťanmi a možno sme sa dočkali novej filmovej ságy, keďže knižných pokračovaní je neúrekom. Tak či onak, film je už v kinách a teda všetci, ktorí sme zvedaví, to môžeme zistiť. Ja stavím na to, že snímka bude viac než dobrá.