blog

Burtonova rodina Adamsovcov

utorok 10. apríla 2012 23:15
Ut 10.04. 2012 23:15

Tim BurtonJohnny Depp. Nerozlučná to dvojka, ktorá zase raz spolu niečo spáchala. Samozrejme v spojení s ďalšími Burtonovými múzami. A opäť ide o akýsi remake, podobne ako v prípade Alice v Krajine zázrakov, ktorá sa však nevydarila tak, ako mala. Bude to teraz lepšie?

Načo meniť osvedčenú mobináciu?

Johnny Depp má mnoho tvárí, ale všetky tak trochu vychádzajú z tej najslávnejšej – Jacka Sparrowa. A zdá sa, že aj v už ôsmej (!) spolupráci s Timom Burtonom tomu nebude inak, aspoň podľa traileru. Samozrejme, znovu to bude o niečom inom. Tentokrát si Johnny zahral upíra Barnabasa Collinsa vo filmovej verzii slávneho seriálu Dark Shadows.

Spolu s ním sa predstavia Helena Bonham Carter (siedma spolupráca s Burtonom), Christopher Lee (piata spolupráca) a tiež Michelle Pfeiffer (tu je cítiť skôr nostalgiu, pretože Burton s ňou naposledy spolupracoval pred takmer 20 rokmi na Batmanovi). Okrem nich uvidíme napríklad zvodnú Evu Green alebo mladú Chloë Grace Moretz. Tvorcovia navyše trochu spolupracovali aj s pôvodnými protagonistami seriálu – tými sú Kathryn Leigh Scott, Lara Parker, David Selby a Jonathan Frid. Keď prišli na pľac, vraj ich privítali ako šľachticov a Johnny Depp svojmu staršiemu kolegovi Fridovi (hral Barnabasa) dokonca zložil poklonu.

Trochu ako Adamsovci, ale nie sú to Adamsovci

Okrem zvučných hereckých mien sľubne vyzerá aj zápletka. Barnabas bol na konci osemnásteho storočia mladý, bohatý a sukničkár. Akurát, že sa zaplietol s bosorkou (Eva Green), ktorú potom okašľal. A to robiť nemal, premenila ho na upíra a zaživa pochovala pod zem. Prešlo pár rokov. No, v podstate je to pár storočí. Máme rok 1972 a Barnabas je vyslobodený. Musí sa vyrovnať s novou dobou, navrátiť rodine (ktorá sa nápadne ponáša na Adamsovcov) zašlú slávu a tiež vyriešiť (alebo poriešiť?) stále zvodnú bosorku. Johnny Depp dokonca kvôli roli držal diétu (vychudnutý a s make-upom vyzerá mladšie, zdá sa). Eva Green zas opísala postavu bosorky ako kombináciu Bette Davis a Janis Joplin.

Je zrejmé, že sa máme na čo tešiť. Tim Burton v rozhovore pre MTV povedal, že Temné tiene budú mať melodramatický nádych. Z traileru je zrejmé, že ani o akčné scény s osobitým humorom núdza nebude. Nech je ako chce, všetko to znovu vyzerá pekne farebne, bláznivo, burtonovsky. A či to naozaj bude dobré? Uvidíme už o mesiac!