blog

Knižné tipy: Nálož kvalitného čítania!

pondelok 23. apríla 2012 00:01
Po 23.04. 2012 00:01

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré stoja za vašu pozornosť. Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

  • Mari Jungstedtová – Neviditelný

    Tipy tohto týdňa začneme románom švédskej autorky, ktorá je často označovaná za novodobú Agathu Christie. Dámy a páni, na scénu (tú českú a tým pádom aj slovenskú) prichádza Mari Jungstedtová s románom Neviditelný a ako už prirovnanie ku kráľovnej detektívky napovedá, budeme sa zaoberať vraždami. A ako je už v dnešnej dobe príjemným zvykom – pôjde samozrejme o škandinávsku detektívku so všetkým, čo k tomu patrí. Napätia, atmosféra a postavy, ktoré majú svoju hĺbku. Zoznámime sa s kriminálnym inšpektorom Knutasom, ktorý má problém. Na malom švédskom ostrove boli nielen brutálne zavraždené dve ženy, ale jeho obyvatelia podliehajú panike, ktorá môže celú situáciu ešte zhoršiť. (Viac info)

  • Antti Tuomainen – Léčitel

    A v Škandinávii ešte chvíľu ostaneme. Tentoraz sa pozrieme do Fínska v blízskej budúcnosti. Ako to už býva – tá je všeličo, len nie ružová. Pesimisti mali pravdu a fatálna zmena podnebia priniesla do ulíc miest prívaly vody, s ktorýmmi ruka v ruke prišli epidémie, chaos a masívne zástupy utečencov. Civilizácia stojí na pokraji kolapsu a polícia má plné ruky práce, aby udržala aspoň aký taký poriadok. Niet preto divu, že sa nemá kto venovať prípadu stratenej novinárky, ktorá náhle zmizla bez stopy počas pátrania po sériovom vrahovi priemyselných magnátov. Jej manželovi tak neostáva nič iné, len sa pustiť do pátrania na vlastnú päsť. To ešte netuší, že aj jeho manželka skrývala niekoľko tajomstiev, o ktorých nemal potuchy. (Viac info)

  • Chuck Palahniuk – Prokletí

    Kombinácia Svetovej knižnice Odeon a Chucka Palahniuka je kombináciou, ktorej sa nedá odolať! A keby náhodou áno, tak by to vola večná škoda. Veď Chuck je autor, ktorý opakovane dokazuje, že patrí k spisovateľskej špičke sveta. Aj keď je to špička veľmi svojrázna a špecifická. Či už ste čítali chronicky známy Klub bitkárov  alebo niečo iné, už vám je asi jasné, čo asi môžete očakávať. Chuck sa rozhodol, že tentoraz nás zoberie na exkurziu do miesta, o ktorom všetci vieme, a nikomu sa tam nechce. Priamo do pekla. Pripravte sa na ďalšiu dávku bizarností a úchylnosti, aku vie vyprodukovať len Chuck Palahniuk.  (Viac info)

  • Peter Pišťanek, Dušan Taragel – Sekerou a nožom

    A po dlhom čase tu máme aj niečo z pôvodnej slovenskej tvorby. A to hneď od jedného z mojich obľúbených spisovateľov, čo jest post, ktorý si vyslúžil svojim románom Rivers of Babylon. No áno, ide o Petra Pištánka, ktorý opäť spojil sily s nemenej známym Dušanom Taragelom, a tak sme sa dočkali už druhého vydania ich spoločnej poviedkovej zbierky Sekerou a nožom doplnené o poviedku Do práce, v práci, po práci, vždy spolu, v každom počasí. Zbierku tvoria literárne prvotiny, ktoré spája niekoľko spoločných rysov – paródia, drsný čierny humor, cynická hyperbola, rafinovaná brutalita a predovšetkým zábava. (Viac info)

  • Meir Šalev – Ruský román

    Túto knihu som musel zaradiť do Tipov, aj keď jej české vydanie je len priehľadnou zámienkou. V slovenčine vyšla už v roku 2005 pod jej anglickým názvom Modrý vrch, takže je na vás, ktorý jazyk vám viac vyhovuje. Na kvalite románu to nič neuberá. Kniha sa odohráva na území dnešného Izraela, no ešte pred jeho vznikom. Opisuje komunitu východoeurópskych emigrantov ako pionierov a ich život v novej krajine. Rozprávačom je Baruch, vnuk jedného zo zakladateľov dediny. Román ponúka očarujúce rozprávanie o neľahkých skúsenostiach židovských prvých osadníkov, napriek tomu je veľmi zábavný a vtipný. (Viac info)

  • Andrzej Sapkowski – Zaklínač VII. – Paní jezera

    Tak sme sa konečne dočkali! Respektíve sa už onedlho dočkáme vytúženého, dlho očakávaného posledného dielu dobrodrustiev bielovlasého zaklínača Gelta a jeho “chránenkyne” Ciri, ktorá však už ochranu rozhodne nepotrebuje. Alebo si to aspoň myslí. Ku knihe nie je veľmi čo dodať. Posledný diel je zároveň najrozsiahlejší a uzatvára celú ságu. A ak ste sa s jednou z najlepších fantasy ság vôbec ešte nestretli, máme pre vás ešte jednu dobrú správu – onedlho by mal opäť vyjsť aj prvý diel. Rozhodne si ho nenechajte ujsť! (Viac info)