blog

Knižné tipy: Skvelé čítanie (nielen) na Veľkú noc!

štvrtok 5. apríla 2012 10:51
Št 5.04. 2012 10:51

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré stoja za vašu pozornosť. Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

  • Patrick Rothfuss – Strach múdreho muža

    Začneme knihou, na ktorú netrpezlivo čakajú všetci fanúšikovia mimoriadne kvalitnej fantasy! A ak nie, tak by mali. Pred pár rokmi napísal Patrick Rothfuss síce obsiahlu, ale aj tak len prvú časť ságy Príbeh kráľovraha. V románe Meno vetra sme sa zoznámili s mimoriadne nadanou sirotou menom Kvothe a s fascinujúcim svetom, v ktorom žije. Zoznámi sme sa s jeho pohnutým osudom, s jeho kamarátmi, ale aj nepriateľmi. A uprostred napínavého rozprávania sa román zrazu skončil (síce po 500 stranách, ale predsa!). No a teraz rozprávanie pokračuje! A ja už viem, že sa máte na čo tešiť! (Viac info)

  • Ayad Akhtar – Americký derviš

    Môžeme sa tváriť, ako chceme, na multikulturalizmus zatiaľ na Slovensku nie sme príliš zvyknutí. O to viac fascinujúcim je pre nás náhľad do sveta, ľudí, pre ktorých to nie je len sprofanovaný výraz európskej politiky, ale každodenná realita. Každodenný boj medzi tradíciami kultúry, z ktorej pochádzajú a hodnôt krajiny, v ktorej žijú. A presne o tom je príbeh Amerického derviša, ktorý rozoberá ožehavú tému arabskej menšiny v Amerike v časoch pred 11. septembrom. Je to príbeh Hayata Shaha, dospievajúceho syna pakistanských prisťahovalcov, ktorého uchvátila teta Mina dávno predtým, ako ju skutočne spoznal. A neopätovaná láska k nej ho dovedie a ku krokom, ktoré bude potom ľutovať celý život… (Viac info)

  • Stephen King – Zhubni

    Onedloho vychádza nová Kingovka! Nič viac nie je potrebné dodať. Najpopulárnejší žijúci americký autor je zárukou, že každá jeho kniha je čítaním, ktoré vo vás zanechá stopu. Alebo aspoň triašku a vlny hrôzy, ktoré vám budu behať po chrbtici jedna za druhou. 🙂 No a kto iný, ako práve Stephen King môže poukázať na to, že sen miliónov žien na celom svete môže byť prekliatím jedného muža. Keď Billy Haleck zrazí mladú cigánku, jej otec na neho uvalí jednoduchú kliatbu – “Schudni!” a Billy začne chudnúť. Pôvodne nadrozmerný tlsťoch začne nekontrolovateľne chudnúť a prakticky sa stráca pred očami. Očividne má poslednú šancu začať bojovať so silami zla, ktoré naňho uvalili kliatbu. (Viac info)

  • Rjú Murakami – Piercing

    Murakami sem, Murakami tam, všetci sa trasú na 1Q84 a väčšina pritom zabúda, že Murakami nie je len jeden! A čo je na tom ešte lepšie, ani “ten druhý” Murakami nie je o nič horší, ako jeho slávnejší kolega. Jeho románi sú oveľa viac japonské (Haruki je predsa len považovaný skôr za západného autora), drsnejšie, provokatívne, odhaľujúce negatívne stránky moderného Japonska a drásajúce až na samotnú dreň. A román Piercing je toho skvelým dôkazom. Hlavný hrdina sa rozhodne ubodať prostitútku, aby sa zbavil nutkania zabiť svoju niekoľkomesačnú dcéru. To však netuší, že prostitútka trpí depresiami a chystá sa spáchať samovraždu. Hra na mačku a myš bez stanovených rolí sa môže začať… (Viac info)

  • Pascal Mercier – Lea

    Ak ste čítalí Noční vlak do Lisabonu  tak už viete, že Pascal Mercier je pán spisovateľ, ktorého tvorbu sa jednoducho oplatí sledovať. Či skôr čítať. 🙂 Vo svojom najnovšom románe Lea sa sústreďuje na osudy mladej Ley, ktorej zomrie mama. Až zvuk huslí ju vytrhne z totálnej apatie, do ktorej ju táto smutná udalosť dostala. Lea v sebe odhalí mimoriadne hudobné nadanie, ktoré jej umožní stať sa slávnou hudobníčkou. Ani to jej však nepomôže odvrátiť nevyhnutný osud. Pripravte sa na príbeh, ktorý je komornou tragédiou o neodvratnosti osudu, ale v prvom rade výborným čítaním, ktoré patrí medzi to najlepšie, čo v európskej literatúre momentálne vzniká. (Viac info)

  • Oscar Wilde – Portrét Doriana Graya

    V predslove k svojmu jedinému románu Portrét Doriana Graya Oscar Wilde napísal: „Mravné alebo nemravné knihy neexistujú. Kniha môže byť len dobre napísaná, alebo zle napísaná. Nič iné.“ Ako sa ukázalo, existuje ešte tretia skupina románov. Tie, ktoré sú napísané výborne. A medzi také bezpochyby patrí aj jedno z vrcholných diel anglickej literatúry – Portrét Doriana Graya. Nejdem vás urážať bližším opisom deja. Vo výbere je spomenuté hlavne preto, aby ste vedeli, že opäť vyšlo. A čiastočne aj preto, lebo mi je táto aktivita vydavateľstva Ikar mimoriadne sympatická. Keby chcelo vychádzať klasických diel literatúry ešte oveľa viac. (Viac info)