blog

Upírskym románom storočia sa stal slávny horor Ja, legenda

štvrtok 12. apríla 2012 00:01
Št 12.04. 2012 00:01

Málokto o tom vie, ale medzi najslávnejšími upírmi sveta sa strhol neľútostný boj. O čo? No predsa o titul Upírskeho románu storočia! Do boja sa zapojili také slávne mená ako Stephenie Meyersová, Stephen King a Annie Riceová. Ale za víťaza bol nakoniec vyhlásený niekto úplne iný – Richard Matheson a jeho najslávnejší román Ja, legenda. Prekvapení? 🙂

Súťažili najlepší z najlepších

Tak sa zdá, že nad upírmi už definitívne vychádza slnko a dokonca aj Edward sa trbliece akosi pomenej. O takom Lestatovi ani nehovoriac. Ale nič sa nebojte! Upíri sú predsa nesmrteľní a skôr či neskôr určite opäť vyjdú na svetlo! Či do tmy… No a dovtedy si môžu fanúšikovia týchto milovníkov hemoglobínu krátiť čas rôznymi spôsobmi – napríklad čítaním najlepšieho upírskeho románu storočia!

Práve o ňom rozhodla Asociácia spisovateľov hororov v spolupráci s dedičmi Brama Stokera, autora prapôvodného, najslávnejšieho upíra – Draculu. Tento rok už totiž uplynulo sto rokov od úmrtia autora, ktorý navždy zmenil naše vnímanie starých hradov, po ktorých sa potuluje mŕtvolne bledý pán v staromódnom fraku. Výber to bol skutočne ťažký, veď okrem notoricky známeho Twilightu sa do nominácie prepracovali aj také legendy ako slávny román Anne Riceovej Interview s upírom, alebo nemenej fenomenálny Stephen King a jeho Prekliatie Salemu.

Prekvapivý víťaz bol inšpiráciou pre všetkých

Samotný víťaz bol miernym prekvapením, aj keď Richard Matheson už svoje kvality na literárnom poli neraz dokázal. Jeho novela Ja, legenda však nie je vnímaná ako typický upírsky román. Príbeh o poslednom mužovi žijúcom na Zemi, zdecimovanou epidémiou, ktorá zmenila všetkých preživších na “upírov” je zvyčajne zaraďovaná skôr do krabičky hororového sci-fi románu.

Aj samotný autor bol svojím víťazstvom príjemne prekvapený: “Rozhodne som poctený a potešený, že práve román Ja, legenda ste označili za upírsky román storočia, aj keď je to trochu diskutabilné označenie.” Ako sám priznal, inšpiráciu mu poskytol práve Dracula: “Ešte ako tínedžer som sa šiel pozrieť do kina na Draculu s Belom Lugosim a už vtedy mi napadlo – keď je jeden upír tak strašidelný, čo ak by bol svet plný upírov?”

Písal o legende, ale sám je legendou

Ďalší horúci kandidáti na tento titul vyjadrili svoje nadšenie, že ho získal práve Richard Matheson. Anne Riceová ho označila za legendu a ako sama priznala, práve Richard ju inšpiroval v obrovskej miere, preto si jeho román jednoznačne zaslúži titul upírskeho románu storočia. Rovnako pochvalne sa vyjadril aj Stephen King, ktorý sa netají tým, že Matheson je “autor, ktorý ma ako spisovateľa ovplyvnil úplne najviac”. A to je odporúčanie, nad ktorým sa nedá len tak mávnuť rukou. Teraz sa už len modliť, aby kniha opäť vyšla, keďže momentálne je jej české vydanie vypredané a slovenské neexistuje.