blog

Knižné tipy: And now for something completely different!

pondelok 28. mája 2012 00:01
Po 28.05. 2012 00:01

Slovenčina je najkrajší jazyk na svete, ale žiaľ, celosvetovo ho ovláda len zlomok ľudí. A to má aj priamy dopad na množstvo kníh, ktoré v našej ľubozvučnej reči vychádzajú. Aj preto som sa dnes rozhodol predstaviť vám štyri knihy, ktoré určite stoja za pozornosť, ale minimálne v prípade troch z nich sa slovenskej verzie pravdepodobne nikdy nedočkáme.

  • Jen Campbell – Weird Things Customers Say in Bookshops

    Začnime knihou, ktorá je u nás v Martinuse neoficiálnym výhercom knižných hitparád a v obľúbenosti vážne konkuruje serioznym dielam svetovej lteratury. Jen Campbell pracuje prakticky celý život (čo zas tak dlho nie je, je to mladá dáma) v kníhkupectvách, kde sa každý deň stretáva so zákazníkmi. A ako to už býva, zákazníci majú svoje želania, priania a otázky, ktoré však často hraničia s nechceným humorom a absurditou a rovnako často su dávno za jej hranicami. Kniha je vlastne len zbierkou tých najvtipnejších situácií a otázok, ktoré Jen v kníhkupectve zažila, ale úplne to stačí. Kráľovská zábava pre každého, kto niekedy pracoval s ľuďmi. 🙂 (Viac info)

  • Joanne K. Rowling – The Casual Vacancy

    A teraz sa pozrime na knihu, ktorá vyjde až v septembri. Čo je na nej také výnimočné? V prvom rade meno jej autorky, ktorou je najúspešnejšia ženská autorka všetkých čias Joanne K. Rowling, autorka nemenej slávnej čarodejníckej ságy Harry Potter. Po obrovskom úspechu Harryho, ktorý vlastne vo svete kníh nemá obdobu, si každý kládol otázku, čo bude Jo robiť ďalej (nie že by niečo musela). Tá však na písanie našťastie nezanevrela a rozhodola sa napísať román. A tentoraz pre dospelých. Vydavateľstvo tvrdí, že sa môžeme tešiť na veľmi napínavý príbeh s nemalou dávkou humoru a cynizmu. Tak sa teda tešíme! (Viac info)

  • Will Ellsworth-Jones – Banksy

    A vrhnime sa teraz na grafické umenie! Ak vám meno Banksy nič nehovorí, potom táto kniha asi nie je určená pre vás. Záhadný umeec, ktorý v rodnom Bristole spôsobil revolúciu v oblasti, kde by to nikto nečakal. V graffiti. Jeho maľby na stenách, ktoré sa odlišovali prevedením, ale hlavne myšlienkou mu postupne priniesli celosvetovú slávu a status kultovej osobnosti, ktorej diela sú ohodnotené na milióny eur. Ani to však nič nezmenilo na jeho tajomnostvi a minime informácií, ktoré o sebe prezrádza. O to zaujímavejšia je vôbec prvá biografia, ktorú sa o Banksym podarilo napísať. Tu je. Čítanie to bude určite viac ako zaujímavé.  (Viac info)

  • Jeffrey Brown – Darth Vader and Son

    u

    A na záver som si nechal knihu, ktorá je absolútne rozkošná. Známy komiksový ilustrátor Jeffrey Brown sa rozhodol zamyslieť sa nad tým, ako by to asi vyzeralo, keby sa Darth Vader postavil zodpovedne k svojej úlohe otca a vychovával mladého Luka Skywalkera. Kniha je tak plná obrázkov, ktoré zahytávajú typické rodičovské strasti, ktoré dobre pozná každý otec, ale ktoré sú zároeň okorené špecifickými problémami Darth Vadera – lebo byť na Temnej strane sily má svoje úskalia. Pre túto knihu však platí viac ako pre akúkoľvek inú, že jeden obrázok je za tisíc slov, preto si pozrite obrázky pod článkom… 🙂 (Viac info)