blog

Knižné tipy: O nevere, vražde a Marilyn

pondelok 21. mája 2012 00:01
Po 21.05. 2012 00:01

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré stoja za vašu pozornosť. Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

  • Jozef Banáš – Posledná nevera

    Predstavovať vám Jozefa Banáša určite nie je potrebné. Autor takých bestsellerov ako Kód 9, Sezóna potkanov alebo Zastavte Dubčeka! sa tentoraz rozhodol, že si vyskúša kratší literárny formát. Aj keď vlastne nejde ani tak o skúšanie ako skôr o návrat. Zbierka poviedok Posledná nevera (Poviedky pre milujúcich) je totiž priamym návratom k jeho prvej zbierke Lepší ako včera, pričom niektoré poviedky sú rovnaké, ale ďalšie si na svoje publikovanie museli počkať až doteraz. A lepší čas si vybrať nemohol. Veď poviedky sú ako stvorené na letmé letné čítanie na pláži, v parku alebo na záhrade. Vyskúšajte a dáte mi za pravdu. 🙂 (Viac info)

  • Ian McEwan – Amsterdam

    Ian McEwan je už dlhé roky zárukou kvalitného čítania. A jeho román Amsterdam vlastne tiež, keďže rozhodne nejde o žiadnu novinku. Autor ho napísal v roku 1998, ale tu sa práve ukazuje obrovská výhoda kníh – tie skutočne dobré nestarnú. 🙂 Takže ak vám ušlo prvé vydanie tejto knihy v češtine z roku 2003, teraz máte skvelú šancu vychutnať si príbeh dvoch dávnych kamarátov. Clive Linley a Vernon Halliday sa po dlhých rokoch stretávajú na pohrebe Molly Laneovej. Obaja sú jej bývalí milenci a v dňoch po pohrebe uzavrú priateľskú dohodu, ktorej následky ich však do (Viac info)

  • Agatha Christie – Vražda v Orient exprese

    A pri menách svetovej literatúry ešte chvíľu ostaneme. Nastupuje kráľovná detektívky Agatha Christie a jedno z jej najznámejších diel Vražda v Orient exprese. Hlavným hrdinom je dobre známy Hercule Poirot, ktorý sa vydá na trojdňovú púť cez Európu v slávnom vlaku Orient Expres. Ten však musí kvôli snehovým závejom zastať a situácia sa ešte skomplikuje, keď počas prestávky niekto zavraždí milionára Ratchetta. Poirot sa pustí do pátrania, pričom mu je jasné, že vrah sa skrýva medzi cestujúcimi. Ak máte chuť na klasickú detektívku, len ťažko by ste si mohli vybrať lepšie. (Viac info)

  • Truman Capote – Hudba pro chameleóny

    A opäť zbierka poviedok a opäť slávne meno. Truman Capote je známejší svojou novelou Snídaně u Tiffanyho alebo románom Chladnokrevně, ale ako to už býva – jeho literárny talent sa neobmedzil len na tieto dve diela. A tak si môžete vychutnať aj jeho poslednú zbierku poviedok Hudba pro chameleóny, ktorá okrem poviedok obsahuje aj kratšiu novelu “Ručne vyrezávané rakvičky”. Čaká vás výber poviedok, ktoré vás zavedú do čias, kedy sa bolo možné stretnúť s Marilyn Monroe, Willou Catherovou, E. M. Forsterom, Gorom Vidalom a ďalšími slávnymi menami. (Viac info)

  • Miloš Škorpil – Běžecká čítanka Miloše Škorpila

    Beh je super! Ak ste pri tomto výroku neprevrátili oči, tak je táto kniha určená práve vám! Jej autorom je Miloš Škorpil, český ultramaratónec, ktorému to behá tak, ako len málokomu. A okrem behania stíha aj viesť Bežeckú školu, v ktorej sa delí o svoje bohaté skúsenosti. Ako to však už býva – články sa hromadia a nováčikovia v tom majú chaos. A tak vznikla táto kniha, ktorá poskytne každému záujemcovi o serióznejšie behanie jasný a ucelený návod, ako byť rýchlejší, lepší, jednoducho ako si to behanie viac užiť. A o to predsa ide, no nie? (Viac info)