blog

Tipy na e-knihy: Bagalove chuťovky pre skutočných literárnych fajnšmekrov!

pondelok 18. júna 2012 01:17
Po 18.06. 2012 01:17

Výborná správa pre všetkých milovníkov kvalitných e-kníh! Martinus.sk ako prvé slovenské kníhkupectvo ponúka všetky knihy vydavateľstva KK Bagalu v elektronickom formáte! Teší nás to o to viac, že mnohé z nich sú už vypredané a tým pádom ťažko zohnateľné. Nevraviac o tom, že počas dvadsiatich rokov svojej existencie, sa stalo vydavateľstvo KK Bagala synonymom pre kvalitnú pôvodnú slovenskú tvorbu. Vybrať z jeho ponuky len pár tipov je nesmierne ťažké, ale predsa som sa o to pokúsil. Nech sa páči, výber skvelého čítania, ktoré môžete mať vo svojich čítačkách prakticky okamžite! 

  • Monika Kompaníková – Piata loď

    Začnime románom, o ktorom sa hovorilo viac, ako o ktoromkoľvek inom. A oprávnene! Román Moniky Kompaníkovej, ktorý získal najprestížnejšiu literárnu cenu Anasoft litera 2011, rozpráva príbeh dvanásťročnej Jarky, ktorá to v živote rozhodne nemá ľahké. Jej matka otehotnela v šestnástich a na materstvo skutočne nebola pripravená. Nedokáže prijať vlastné dieťa ako súčasť svojho života až dokonca rovnako, ako ju nedokázala prijať jej despotická a bigotná matka. Jej dvanásťročná dcéra v snahe vytvoriť harmonický a vľúdnejší svet, ako je ten, v ktorom žije, unesie bábätká dvojčatá a včlení do tohto sveta aj mladšieho kamaráta, ticho tyranizovaného perfekcionizmom svojich rodičov. Piata loď patrí k románom, nad ktorými budete rozmýšľať ešte dlho po dočítaní… (Viac info)

  • Zuska Kepplová – Buchty švabachom

    Koľkí z nás majú kamarátov a známych, ktorí sa vybrali do zahraničia hľadať svoj kúsok šťastia? A ktovie, možno k nim patríte aj vy. A práve o ľuďoch, ktorí dobrovoľne opustili bezpečie a familiaritu domáceho prostredia, vymeniac ich za cudzie, často neprívetivé prostredie cudziny, je román Zusky Kepplovej Buchty švabachom. Je to román o novodobých nomádoch. O ľuďoch, ktorí odišli, aj keď nemuseli. O ľuďoch, ktorí prekonávajú prekážky cudzieho prostredia s neustálym vedomím, že sa môžu kedykoľvek vrátiť. A napriek tomu to nespravia. Radšej ďalej bojujú, trápia sa, snažia sa zabudnúť, ale aj spomenúť, milujú a nenávidia svoj nový domov a robia všetko pre to, aby si v ňom vydobili svoje miesto. Buchty švabachom sú o nás, emigrantoch konca 20. storočia. (Viac info)

  • Balla – V mene otca

    Balla patrí medzi autorov, o ktorých sa raz budú učiť naše deti na školách. A ak aj nie, tak by sa určite mali. V zahraničí označovaný aj ako novodobý Kafka, je Balla autorom, ktorý zas a znova dokazuje, že patrí k špičke slovenskej literatúry. Inak to nie je ani v jeho krátkom románe V mene otca, ktorý patrí medzi horúcich kandidátov literárnej ceny Anasoft litera. Ako už názov napovedá, hlavným hrdinom je otec, ktorý retrospektívne spomína na svoj život a všetko, čo ho ovplyvnilo. Na pomerne malú plochu sa Ballovi podarilo vtesnať obrovské množstvo obrazov, symbolov a prirovnaní, ktoré nás budú sprevádzať jeho rozprávaním o nešťastnom manželstve, o synoch, s ktorými si nikdy nerozumel. O druhej manželke, ktorá mu nepriniesla o nič viac šťastia ako prvá. V mene otca je kniha krátka a úderná ako ostro zahraný akord. A tak vo vás aj bude rezonovať.  (Viac info)

  • Stanislav Rakús – Telegram

    Knihy Stanislava Rakúsa milujeme! A Telegram je asi naša najobľúbenejšia! (aj keď aj ostatné sú skvelé!) Jeho poviedky (tak ako aj romány) patria svojím jazykom, štýlom aj obsahom k tomu najoriginálnejšiemu, čo momentálne na Slovensku vzniká. Otvorte knihu kdekoľvek, začítajte sa hoci len do jednej poviedky a budete sa, ak nie smiať, tak minimálne usmievať. A to je niečo, čo má hodnotu zlata. Rakús totiž úspešne bojuje s nepísaným úzusom, že kvalitná literatúra musí byť vážna, ba priam až tragická. Nemusí! Siahnite po Telegrame a vychutnajte si poviedky, ktoré vám zanechajú úsmev na perách… (Viac info)

  • Daniela Kapitáňová – Samko Tále – Kniha o cintoríne

    Pri čítaní románu Daniely Kapitáňovej si pravdepodobne spomeniete na Forresta Gumpa. Jej Samko Tále sa však nezúčastnil veľkých dejinných prevratov. Samko žije v Komárne, je zaostalý a živí sa zberaním kartónov. Ale práve vďaka svojej zaostalosti je dokonalým zrkadlom pocitov a myšlienok bežných obyvateľov, ktorých dennodenne stretáva. A tak podobne ako oni nemá rád Rómov a Židov, nostalgicky spomína na komunistické časy, kedy mohol nosiť krásnu pioniersku šatku (aj keď tá jeho bola iná než ako mali ostatné deti) a až hrôzostrašne presne odzrkadľuje bezmyšlienkovitosť, s akou všetci poslušne opakovali budovateľské heslá. Novej dobe nerozumie, je v nej stratený, ale on si verí. Má predsa poslanie – napísať knihu o cintoríne, ktorá sa však stáva príbehom, akých je obrovské množstvo okolo každého z nás. (Viac info)

  • Kornel Földvári – O detektívke

    Robiť výber z produkcie vydavateľstva KK Bagalu a nemať tam Kornela Földváriho by bola obrovská chyba, ktorú nie som ochotný dopustiť! Čítať čokoľvek od Kornela je pôžitok. Len málokto rozumie slovu tak, ako práve tento pán, a tak je len na vás, či prijmete pozvanie do sveta vrážd, tajomstiev a neohrozených detektívov, ktorí spravia všetko pre to, aby žiadny zločin neostal neodhalený a nepotrestaný. Kornel Földvári je jeden z mála ľudí, ktorému som ochotný priznať, že sa v detektívkach vyžíva viac ako ja a na jeho priereze tým najlepším z tohto žánru to je poznať. Ak ste sa o detektívkach chceli niekedy dozvedieť viac, len ťažko by ste hľadali lepšieho a zaujímavejšieho učiteľa ako je Kornel. Vyskúšajte, neoľutujete. (Viac info)