blog

Knižné tipy: Gauneri, strážcovia, proroci, ale hlavne kvalitné čítanie!

pondelok 25. júna 2012 00:52
Po 25.06. 2012 00:52

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré stoja za vašu pozornosť. Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

  • Tom Nicholson – Gauneri (kauza Gorila)

    Ak ste sa náhodou práve vrátili z ročnej dovolenky v Karibiku bez prístupu na internet, tak vedzte, že Tom Nicholson je kanadský novinár, ktorý žije už dlhé roky na Slovensku a podarilo sa mu to, na čo nemal žiadny slovenský novinár “gule”. Zverejnil dokumenty najväčšej korupčnej aféry, akú Slovensko kedy zažilo a podarilo sa mu vyhnať do ulíc tisíce ľudí. Ako to nakoniec celé dopadne je stále otázne, ale je úžasné už len to, že sila verejnej mienky donútila súdy zmeniť svoj názor na predbežný zákaz vydania tejto knihy a my si môžeme prečítať o gauneroch od človeka, ktorý toho o nich zistil najviac. Priamo od Toma Nicholsona… (Viac info)

  • Cormac McCarthy – Strážce sadu

    Je len málo autorov, ktorý majú tak svojrázny a zároven tak vynikajúci rukopis, ako práve Cormac McCarthy. Každý jeho román je zážitok. Síce je to spravidla zážitok pekne depresívny, často až na pomedzí emocionálne týrania čitateľa, ale vždy je to zároveň zážitok mimoriadne silný. Motto turistov “Zážitok nemusí byť dobrý, hlavne že je silný” je asi zároveň základným krédom autora, ktorý nás zobral na Cestu, vysvetlil nám, že Táto zem nie je pre starých a ukázal nám, ako vyzerá Krvavý poludník. A teraz máte jedinečnú šancu pozrieť sa na úplný začiatok Cormacovskej kariéry. Jeho román Strážca sadu je totiž jeho prvotinou. Ako to však už u výnimočných autorov býva, na kvalite mu to rozhodne nič neuberá! (Viac info)

  • Ľudmila Ulická – Zelený stan

    Ak máte radi kvalitnú literatúru, tak ruských klasikov ako Dostojevskij, Tolstoj Bulgakov a mnohých iných určite poznáte. Ale v krajine s tak bohatým kultúrnym zázemím sa rodia svetoví autori neustále. A jednou z nich je bezpochyby aj Ľudmila Ulická, ruská prozaička, ktorá snáď ešte nenapísala zlý román. Presvedčiť sa o tom môžete aj v novinke vydavateľstva Slovart Zelený stan, o troch priateľoch, ktorí dospievali v čase Stalinovej smrti, zažili politický odmäk v roku 1956, chruščovovské aj brežnevovské prituhnutie. Ulická podáva „veľké” dejiny prostredníctvom tzv. malých dejín, cez osudy bežných ľudí – v Zelenom stane nie je nič čiernobiele, autorka všetky ľudské, spoločenské aj politické situácie podrobuje nekompromisnej analýze a poukazuje na paradoxy vtedajšej doby.. (Viac info)

  • Robert Harris – Index strachu

    A po náloži serióznej literatúry sa vrhnime na oddychovejšie čítanie ako stvorené na pláž! 🙂 Je len málo tak všestranných autorov, ako je Robert Harris – najskôr sa preslávil sériou historických románov o starovekom Ríme, aby sa vzápätí vrhol na strhujúci príbeh o potomkovi Stalina v modernom Rusku a naposledy sme si mohli jeho štýl užívať v nemenej napínavom príbehu o temných tajomstvách britského premiéra v trileri Duch. A teraz je tu opäť a opäť to bude napínavé! Index strachu je o americkom vedcovi a géniovi, ktorý vymyslí algoritmus, vďaka ktorému presne vie, kedy investorov ovládne strach a pod jeho vplyvom zmenia svoje správanie na burze. Potom mu však niekto ukradne identitu a zrazu zistí, že strach nie je len premennou v algoritme … (Viac info)

  • S.J. Parrisová – Prorok

    “A predsa sa točí!”, zakričal Giordano Bruno a zhorel. Aspoň tak nejak sme sa učili na hodinách dejepisu o konci slávneho talianskeho učenca. V skutočnosti to bolo trošičku inak, ale to nás teraz nemusí trápiť. Dokonca ani jeho nechválne známy koniec. Pre nás je zaujímavejšie, že spisovateľka S.J. Parrisová si ho “prepožičala” do svojej série románov ako mimoriadne úspešného tajného agenta. Prvýkrát sme sa s ním v tejto roli zoznámili v historickej detektívke Kacír a teraz tu máme ďalšie jeho dobrodružstvo. Giordano sa tentoraz musí votrieť do priazne sprisahancov, ktorí sa pokúšajú o život samotnej anglickej královny. Ako dvojitý agent to však rozhodne nemá ľahké a hrozí mu, že v súboji umu prehrá.  To si však nemôže dovoliť. Cena za prehru je totiž príliš vysoká… (Viac info)