blog

Desať znakov skutočného bookstera (Zistite, či ste ním aj vy!)

piatok 27. júla 2012 00:01
Pi 27.07. 2012 00:01

Iste ste už počuli pomenovanie – hipster. Ide o človeka, ktorý je oddaný retro móde, nezávislej hudbe a filmu. Klasický hipster uznáva len fotky upravené cez Instagram alebo odfotené Lomo fotoaparátom, na svet sa pozerá cez hrubé kostené okuliare a jeho bicykel vyzerá, že pamätá Masaryka (aj keď zdanie samozrejme klame a v skutočnosti sa jedná o najnovší výkrik dizajnu).

V našom knižnom svete však máme vlastné nezávislé duše. Sú to takí naši knižní hipsteri. Čiže booksteri. A ako spoznáte pravého bookstera? Jednoducho! Stačí si všímať týchto desať znakov! 🙂

1.  Správny bookster si fotí knihy na Instagram

Pravému hipsterovi chutí obed najlepšie, ak sa ním môže pochváliť na Instagrame. Správny bookster zažíva niečo podobné, ale pri knihe! Kniha sa ráta ako prečítaná, len ak je zvečnená na  Instagrama a  fotka zdieľaná na Facebooku a Twitteri s hashtagom #bookster alebo #čítam. Schválne, čo práve čítate?

2. Bookster má titulnú fotku na Facebooku s knižnou tématikou

Či už pôjde o citát z obľúbenej knihy alebo o poličku plnú kníh, správny bookster musí zaplniť svoju nástenku na Facebooku knihami. Na výber je milión možností – citát z knihy, obrázok knihy, obľúbená kniha, fotky plné kníh, bookster s knihou atď. Kreativite sa medze nekladú. Napríklad toto je naša obľúbená titulná fotka. Spoznávate? 🙂

3. Typický bookster je mayorom na Foursquari aspoň v jednom kníhkupectve alebo knižnici

Základnou povinnosťou každého začínajúceho bookstera je získať Foursquare knižný odznak. Typický bookster však ide ešte ďalej a je mayorom aspoň v jednom kníhkupectve alebo knižnici. Samozrejme to starostovanie si úzkostlivo stráži a v danom kníhkupectve alebo knižnici ho vďaka častým návštevám už poznajú po mene.

4. Správny bookster má Pinterest nástenku plnú zaujímavých knižníc

Bookster je maniak na sociálne siete, a preto s obľubou používa aj Pinterest. Samozrejme, tam kde si iní zbierajú fotky “cool” áut, drinkov, módnych výstrelkov, sa on vytešuje zo svojej nástenky, kam si ukladá zaujímavé knižnice, ktoré raz určite bude mať aj doma. Lebo knižnica z Ikei je len nutné ekonomické zlo, jeho skutočným snom je mať doma najkrajšiu a dizajnérsky najlepšiu knižnicu vôbec.

5. Bookster číta e-knihy, využíva technológie a aplikácie

Čítačka e-kníh a aplikácia na počúvanie audiokníh patria k booksterovej základnej technologickej výbave. Jasné, vôňu papierových kníh miluje, ale rozhodne mu to nebráni vo využívaní výhod elektronických kníh. A prechádzkam v prírode sa tiež nebráni! Veď to je ideálna príležitosť vypočuť si zaujímavú audioknihu! 🙂

6. Typický bookster o knihách aj píše

Správny bookster má blog, kde píše o knihách. Či už sú to recenzie, tipy na zaujímavé knihy alebo čitateľský denník, bookster jednoducho cíti potrebu podeliť sa o svoje dojmy a vedomosti o knihách s pospolitým internetovým ľudom. Samozrejme, správny bookster sa aspoň raz v živote pokúsil (viac či menej úspešne) napísať poviedku, ktorú potom nútil čítať všetkých svojich kamarátov. O rozpísanom románe, ktorý sa povaľuje v tajnom priečinku počítača ani nehovoriac. 🙂

7.  Bookster číta na netypických miestach

V električke dokáže čítať každý, ale skúsili ste už čítať svoju obľúbenú knihu počas chôdze do práce, alebo počas pracovne porady s kolegami? No áno, bookster sa neodtrhne od svojej obľúbenej knihy kvôli hocijakej malichernosti (vojna, zombie apokalypsa, písomka v škole)! Nech sa deje čokoľvek, knihu jednoducho dočíta!

8. Bookster nosí oblečenie s knižnou tématikou

Každý správny bookster nosí oblečenie a doplnky s knižnou tématikou. Či už ide o náušnice v podobe kníh alebo o knižné tričká, každý deň musí mať na sebe niečo s knihou.

9.  Bookster sa bez knihy ani nepohne

Povinnou výbavou v batohu každého bookstera je kniha. Nechodí bez nej nikam – či už ide na pracovné stretnutie, rande, koncert rockovej kapely alebo strážiť sestrine deti. Kniha musí byť. Keď bookster príde do kaviarne, miesto telefónu  vyloží na stôl ako prvé knihu (neplatí pre knižnicu alebo kníhkupectvo, kde je mayorom, tam je prvým krokom checknutie!).

10. Bookster nečíta mainstreamovú literatúru

O knihách často diskutuje, vie čo je dobré, vie, čo je trendy, ale len málokedy sa trend zhoduje s jeho vkusom. Bookster tak chová prirodzenú nedôveru voči trblietavým upírom, sfilmovanie knihy automaticky považuje za jej degradáciu a rebríčky najpredávanejších kníh podrobuje zdrvujúcej kritike o upadajúcom vkuse bežných čitateľov. Bookster tak uprednostní tvorbu Beatnikov, literárnu klasiku a všetko to, čo ide mimo hlavného prúdu.

+Bonusový znak

MOLESKINE! Nič viac nie je potrebné dodávať. 🙂

PS: Tak ako všetky odporné generalizácie, aj túto treba brať s humorom a nadhľadom. Veď v konečnom dôsledku vôbec nezáleží na tom, či sme booksteri alebo nie, hlavne, že nás čítanie baví a obohacuje. Nech si v knihách každý nachádza to, čo mu vyhovuje a čo hľadá. 🙂