blog

Gabriel García Márquez trpí demenciou, potvrdil jeho brat

piatok 13. júla 2012 00:01
Pi 13.07. 2012 00:01

Asi najslávnejší kolumbijský spisovateľ Gabriel García Márquez trpí demenciou. Po rokoch špekulácií to potvrdil jeho brat, ktorý priznal, že sa túto informáciu  snažil dlhodobo tajiť. “Je to jeho život a vždy sa ho snažil chrániť,” vysvetlil Jaime García Márquez. Teraz sa však rozhodol, že je najvyšší čas zverejniť pravdu o zdravotnom stave svojho slávneho brata.

“Cítim, ako ho strácam.”

“Mnohé z komentárov, ktoré sa objavujú, sú pravdivé, ale takmer všetky obsahujú až morbídne detaily. Mám pocit, akoby si občas priali jeho smrť. Akoby smrť bola dobrou správou,” prehlásil Jaime na prednáške pre študentov mesta Cartagena. Ako sám dodal, brat mu často volá, aby sa ho opýtal úplne základné otázky.

“Má problémy s pamäťou. Niekedy plačem, lebo cítim, ako ho strácam,” povedal a dodal, že Gabriel García Márquez už úplne prestal písať. 84-ročný autor, ktorý získal v roku 1982 Nobelovu cenu za literatúru trpí demenciou už dlho. Prvé príznaky straty pamäte sa u neho prejavili po absolvovaní chemoterapie, ktorú musel podstúpiť potom, čo mu bola v roku 1999 diagnostikovaná rakovina lymfatických uzlín.

Chemoterapia ho zachránila, ale zhoršila jeho psychické zdravie

“Demencia je v našej rodine častým ochorením a on ňou trpí predčasne kvôli rakovine, ktorá ho dostala až na pokraj smrti. Chemoterapia mu síce zachránila život, ale takisto zničila mnoho neurónov a jeho obranný mechanizmus a urýchlila tak celý proces,” povedal Jaime.

Gabriel García Márquez sa stal celosvetovo známy ako priekopník literárneho smeru magický realizmus, pričom jeho najznámejším románom je Sto rokov samoty, z ktorého sa celosvetovo predalo viac ako 30 miliónov kusov. Jeho posledným dielom je prvá časť autobiografie Vivir para contarla, ktorá vyšla v roku 2002. Žiaľ, ako potvrdil aj jeho brat, slávny autor už nie je v stave, aby ju niekedy dopísal. Jeho príbeh tak ostane asi navždy nedopovedaný.