blog

Knižné tipy: Uhorková sezóna sa kníh netýka! :-)

pondelok 23. júla 2012 10:51
Po 23.07. 2012 10:51

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré stoja za vašu pozornosť. Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

  • Aľa Rachmanovová – Manželstvá v červenej búrke

    Hneď na úvod skvelá správa! Minulý rok patrila nenápadná kniha Študenti, láska, Čeka a smrť medzi najpôsobivejšie prekvapenia roka. Autentické denníky ruskej študentky Ali Rachmanovovej, ktorá zažila (a zachytila) boľševickú revolúciu, aj následný teror sú čítaním, ktoré vyráža dych. Prvý diel denníkov sa končí na sibírskej staničke, kde odovzdáva svoje zápisky, v ktorých popisuje hrôzy boľševického prevratu, do rúk rakúskeho vojnového zajatca. Manželstvá v červenej búrke sú ich pokračovaním a začínajú sa vyznaním zajatca z lásky k ruskej študentke… Okrem lásky však v Alinom živote nie je nové nič = stále ju oblopuje násilie, strach a smrť. (Viac info)

  • Goce Smilevski – Freudova sestra

    Len málo mien sa zapísalo do dejín tak výrazne, ako práve Sigmund Freud. Obzvlášť ak si uvedomíme, že išlo “len” o psychológa a nie o vojvodcu, alebo diktátora. Niet preto divu, že jeho osobnosť inšpirovala už nejedného spisovateľa. OKrem iného aj macedónskeho autora Goce Smilevskiho, ktorý o nom napísal výborný román Freudova sestra. Ako však už názov napovedá, viac si budeme všímať Freudovu sestru, ako slávneho psychológa. Celá kniha je vyrozprávaná z jej pohľadu a postupne zisťujeme, ako to vlastne bolo so vzťahom Freudových rodičov, ale aj s jeho vzťahom so sestrami, ktoré nakoniec skončili v koncetračnom tábore. (Viac info)

  • Ian Rankin – Dokonalá vražda

    Nebudem vám klamať – Iana Rankina mám rád. A to hlavne preto, že tento sympatický škótsky autor snáď ešte nenapísal zlú alebo slabú detektívku. Dlhé roky sme sa stretávali s jeho obľúbeným inšpektorom Rébusom, ale pred časom sa s ním autor rozhodol skoncovať a predstavil nového hrdinu. Je ním Malcolm Fox. Hrdina, ktorý tak však rozhodne nie je vnímaný. Jeho úlohou je totiž vyšetrovať zločiny policajtov. Asi je jasné, prečo nie je v modrom kolektíve práve obľúbený. To však nič nemení na tom, že keď sa stane Doknalá vražda, tak sa Malcolm pustí do vyšetrovania a nič ho nezastaví! Ani pokusy pripraviť ho o život. (Viac info)

  • Edgar Allan Poe – Tri prípady detektíva Dupina

    Pri detektívkach ešte ostaneme. A to nie ledajakých! Stretneme sa totiž s praotcom všetkých slávnych literárnych detektívov. Volá sa Dupin a jeho autorom je Edgar Allan Poe. Vďaka Dupinovi sa čitatelia prvýkrát v histórií stretli s hrdinom, ktorý uprednostňoval silu mysle pred silou svalou. A išlo mu to tak dobre, že na jeho základe vznikol napríklad aj Sherlock Holmes. Takže nech sa páči, tri novely Vraždy na ulici Morgue, Záhada Marie Rog?tovej a Odcudzený list a ich hlavný hrdina čakajú na vás! (Viac info)

  • Brandon Mull – Fablehaven – Tajomstvá dračej svätyne

    Tak sme sa dočkali! Štvrtý diel asi najlepšej fantasy ságy pre mladších čitateľov, aká momentálne v slovenčine vychádza, je tu. A čo je ešte lepšia správa – kniha pokračuje v nastolenom trende a štvrtý diel je opäť lepší ako tie predchádzajúce a opäť o niečo viac určený aj pre dospelých čitateľov. Takže ak sa vám páčil Harry Potter, tak neváhajte. Fablehaven je síce iný, s Harrym by som ho porovnávať nechcel, ale tiež má perfektnú atmosféru, premyslený dej a sympatických hlavných hrdinov. A ak ste už predchádzajúce tri diely čítali? Potom vám určite stačila informácia, že vyšiel ďalší. 🙂 (Viac info)