blog

Knižné tipy: Zásobiť sa skvelým čítaním sa teraz naozaj oplatí!

streda 18. júla 2012 16:12
St 18.07. 2012 16:12

Tento týždeň sme spustili veľký letný výpredaj so Slovartom, v ktorom nájdete skutočné literárne lahôdky za viac ako príjemné ceny. Aby žiadna z nich neušla vašej pozornosti, rozhodol som sa tento týždeň pripraviť tak trochu iný výber – všetky knihy sú jednoducho skvelé a všetky sú z výpredaja, takže aj ich cena je skvelá. Nech sa páči, vyberajte. Bol by hriech, nechať si ujsť takúto akciu! A nezabudnite, že knihy nie sú z mlieka – nepokazia sa, ani keď si ich nakúpite do zásoby. 🙂

  • Louis de Berniéres – Srdečné pozdravy z Notwithstandingu

    Nič sa na letnú pláž nehodí viac ako kniha plná vtipných poviedok. Prečítate poviedku, pobavíte sa a idete si zaplávať. Prečítate poviedku, zabavíte sa a idete si zaplávať. Postup, ktorý sa dá opakovať celý deň. Jediný problém je, že od knihy Srdečné pozdravy z Notwithstandingu sa budete odtŕhať len ťažko a občas to plávanie možno vynecháte. Louis de Berniéres je jednoducho vynikajúci spisovateľ a z knihy inšpirovaná jeho vlastnými spomienkami na detstvo dýcha atmosféra dávnych čias v malebnej anglickej dedinke, ktorá je plná buizarných  postáv a ich úsmevných príbehov. Nečakajte žiadneho Malkáča. Louisov humor je jemný a prívetivý, takže vám možno nespôsobí hurónske záchvaty smiechu. Usmievať sa však budete neustále. (Viac info)

  • Jurij Poľakov – Kozľa v mlieku

    A na vtipnú nôtu pokračujeme aj ďalším tipom. Kozľa v mlieku je groteska v tom najčistejšom slova zmysle.  Jurij Poľakov nám v nej opisuje príbeh o tom, ako sa rozprávač-literát staví s priateľmi, že „vyrobí“ z pologramotného chlapíka geniálneho avantgardného spisovateľa – bez toho, aby vôbec niečo napísal. Treba ho len správne zaradiť do systému a vytvoriť okolo jeho neexistujúceho románu atmosféru, ako keby existoval. Samozrejme, nečakané siutácie na seba nenechajú dlho čakať a čitateľ sa môže začať kráľovsky baviť. Je to príbeh, ktorý skvele odráža ľudské myslenie, uťahuje si z literárnych a kultúrnych snobov, ale hlavne prináša to, čo v dnešnej literatúre trochu chýba – inteligentný humor a nadhľad. Ach, ten nadhľad! (Viac info)

  • Kader Abdolah – Dom pri mešite

    A teraz prejdeme na výrazne vážnejšiu knihu. Holandský autor iránskeho pôvodu Kader Abdolah sa zaoberá témami, ktoré sú mu mimoriadne blízke – a to hlavne stretom kultúr Západu a Východu. Alebo tak, ako v románe Dom pri mešite – rozkolom, ktorý vznikne, keď do života umiernenej moslimskej rodiny, vtrhne tvrdá realita nového ortodoxného islamizmu chomejmího režimu. Dom pri mešite je rodinný román, odohrávajúci sa v iránskom meste Senedžan zhruba v rozpätí tridsiatich rokov (od konca šesťdesiatych do konca deväťdesiatych rokov), ktorý rozoberá nielen náboženské cítenie, ale aj generačné a civilizačné konflikty. Ak máte radi knihy, ktoré vám niečo dajú, tak určite nevynechajte ani túto. (Viac info)

  • Joseph Conrad – Lord Jim

    Joseph Conrad síce nepatrí medzi autorov povinného čítania, ale jednoznačne by si to zaslúžil. Jeho najznámejším románom je Srdce temnoty, čo však nič nemení na tom, že Lord Jim je nemenej dobrý. Jeho druhý najznámejší román je tragickým príbehom mladého námorného dôstojníka, ktorého prenasleduje pocit, že stratil svoju česť, keď v zdanlivo beznádejnej situácii opustil potápajúcu sa loď bez ohľadu na ohrozených cestujúcich, a ktorý hľadá vykúpenie z viny v obetavej pomoci domorodcom v zapadnutej malajskej dedine pri obrane proti vpádu belošských kolonizátorov. Ak ste videli Posledného samuraja s Tomom Cruiseom, tak na neho rýchlo zabudnite. Toto je vážne dobré! 🙂  (Viac info)

  • Pedro Gálvez – Seneca + Nero + Agrippina (Komplet)

    Na histórii je fascinujúce nielen to, že sa z nej dá veľa naučiť (aj keď sa zdá, že ľudstvo ako také je proti poučiteľnosti na vlastných chybách pomerne rezistentné), ale aj to, akým je zdrojom inšpirácie pre pútavé príbehy. Dôkazom budiž historická trilógia španielskeho autora Pedra Gálveza, ktorý nám v troch knihách postupne predstaví tri osobnosti, ktoré sa navždy zapísali do dejín ľudstva. Trojnásobný dôkaz, že dejepis nemusí byť nudný! (Viac info)

  • Ursula K. Le Guinová – Kroniky Západného pobrežia (Komplet)

    A teraz niečo pre milovníkov fantasy! Lebo fantasy, to nie je len Pán prsteňov a Hra o tróny, ale aj slávna (aspoň na Západe) Ursula K. Le Guinová. Po cykluse Zememoria sa autorka vrhla na knihy pre dospelých fanúšikov žánru. Tak vznikli Kroniky Západného pobrežia, ktoré sa vyznačujú všetkým, čím je Ursula charakteristická. Nádhernou atmosférou, pútavými opismi, zaujímavými postavami a premysleným dejom. Nečakajte žiadnu epickú ságu, ale skôr príbeh “obyčajných” ľudí, ktorí žijú v neobyčajnom svete.    (Viac info)

  • Richard Hammond – Ako fungujú autá

    Ak pravidelne sledujete mimoriadne úspešnú televíznu šou Top Gear, tak vám Richarda Hammonda určite nemusím predstavovať. Moderátor a známy odborník na autá sa stal pre mnohých autoritou, ktorá rozhoduje o tom, či je auto dobré alebo nie. No a Richard sa teraz rozhodol, že do fascinujúceho sveta automobilizmu zasvätí aj mladších čitateľov. Tým predstavuje výborne spracovanú, pútavo a prehľadne pripravenú knihu, kde jasne a názorne vysvetľuje aj pomerne zložité mechanizmy tak, aby ich pochopili aj mladší čitatelia. Ak už vlastníte vodičský preukaz, tak to asi nebude kniha pre vás. Ak sa však vášmu synovi rozžiaria oči vždy, keď začuje burácanie motorov, potom by ste pre neho len ťažko hľadali vhodnejšiu knihu. (Viac info)

PS: Vo Veľkom letnom výpredaji je samozrejme oveľa viac skvelých kníh. Ich kompletnú ponuku nájdete priamo TU.