blog

V Londýne vybudujú bludisko z 250.000 kníh

štvrtok 26. júla 2012 00:01
Št 26.07. 2012 00:01

V Londýne majú tento rok všetko! Olympiádu, 50-kilometrovú zápchu (ktorá s Olympiádou celkom súvisela) a ešte aj obrovské bludisko z kníh! Jeho autormi sú brazílski umelci Marcos Saboya a Gualter Pupo, ktorí budú usmerňovať dobrovoľníkov. Tým prejde v priebehu štyroch dní rukami 250-tisíc kníh, z ktorých vznikne bludisko so stenami vysokými tri metre a celkovou dĺžkou presahujúcou 300 metrov.

Bludisko plné prekvapení

Akonáhle bude bludisko hotové, návštevníci si budú môcť vychutnávať nielen pocit skutočné obklopenia knihami (ach!), ale aj mnoho ďalších drobných prekvapení. V bludisku budú nainštalované malé obrazovky s rôznymi citátmi a ukážkami z kníh a na niektorých miestach natrafia aj na autorov, ktorí budú čítať zo svojich diel.

Budovať ho budú dobrovoľníci, rozoberať návštevníci

Celé bludisko bude umiestnené v časti Southbank a návštevníci budú mať možnosť vychutnať si ho od 31. júla do 26. augusta. A čo je na tom najlepšie? Potom budú vyzvaní, aby si knihy, ktoré boli na jeho stavbu použité, zobrali domov! Len pre zaujímavosť – na stavbu bludiska budú použité aj čisto nové knihy.

Kultúrna olympiáda

Celý projekt sa realizuje v rámci kultúrneho podujatia London 2012 Festival, ktorý je označovaný aj ako Olympiáda kultúry. V priebehu necelých troch mesiacov budú mať obyvatelia Londýna možnosť navštíviť viac ako 12-tisíc kultúrnych podujatí. Obrovské bludisko z kníh tak bude len jednou perličkou v jeho bohatom programe. Rozhodne však neprehliadnuteľnou! 🙂

 

Zdroj: Mymodernmet.com