blog

Aj tento rok budú Slováci oslavovať Deň neprečítaných kníh

streda 8. augusta 2012 15:39
St 8.08. 2012 15:39

(Podľa prieskumu majú doma Slováci plné knižnice. Až 28% z nich však tvoria knihy, ktoré nikdy nečítali. 31. augusta preto opäť nastane Deň neprečítaných kníh.)

  • Posledný augustový deň bude venovaný neprečítaným knihám
  • Typický Slovák má doma 245 kníh, mnohé z nich však nikdy nečítal
  • Martinus.sk obmedzí na jeden deň prístup na svoju stránku, aby ľudia čítali knihy, ktoré majú doma

(Martin, 6. august 2012) Po minuloročnom úspechu organizuje internetové kníhkupectvo Martinus.sk aj tento rok akciu Deň neprečítaných kníh, v rámci ktorej by mali ľudia všetkých vekových kategórii siahnuť po jednom z neprečítaných diel zo svojej poličky. Druhý ročník Dňa neprečítaných kníh sa bude opäť konať posledný augustový deň.

Slováci majú plné knižnice. Často však plné kníh, ktoré nikdy nečítali.

Akcii predchádzal internetový výskum, ktorého sa zúčastnilo viac ako 3000 zákazníkov internetového kníhkupectva Martinus.sk. Cieľom výskumu bolo zistiť, ako čítajú (alebo nečítajú) Slováci, koľko majú doma priemerne kníh a koľko z nich nikdy nečítali. Výsledky výskumu budú uverejnené v podobe infografiky na stránke www.DenNeprecitanychKnih.sk.

Napriek tomu, že na oficiálne výsledky prieskumu sa ešte čaká, už teraz je jasné, že Slováci sú národ knihomoľov. Čísla hovoria jasne. Priemerný Slovák má doma až 245 kníh. Viac ako štvrtinu z nich (v priemere 28%) však nikdy nečítal.

Deň neprečítaných kníh je oslavou čítania

Cieľom podujatia je podpora čítania ako takého. Zapojiť sa môže každý. Stačí, ak na webovej stránke www.DenNeprecitanychKnih.sk označí knihu, ktorú si v ten deň prečíta.

Podľa našich zistení rozhodne nie je pravda, že záujem Slovákov o knihy upadá. Náš výskum hovorí, že priemerný Slovák má doma až 245 kníh z najrôznejších žánrov. Faktom však ostáva, že až 28% z nich nikdy nečítali. Preto sme sa rozhodli vyhradiť posledný augustový deň knihám, na ktoré sme si doteraz nenašli čas a vyhlásiť ho za Deň neprečítaných kníh,“ približuje Michal Meško z internetového kníhkupectva Martinus.sk.

Aby ľudia na tento deň nezabudli, organizátori akcie vytvorili na Facebooku udalosť, kde už svoju účasť potvrdilo viac ako 700 ľudí. Počas augusta organizátori spustia aj špeciálnu aplikáciu na sociálnej sieti Facebook, cez ktorú si ľudia budú môcť zdieľať tipy, ako odolať zvyčajným nástrahám, ktoré im často zabráni dočítať knižku do konca.

Deň neprečítaných kníh sa bude konať 31.8.2012 a zapojiť sa môžu všetci slovenskí a českí čitatelia.

O spoločnosti Martinus.sk

Martinus.sk je najväčšie internetové kníhkupectvo na Slovensku podľa návštevnosti, aj obratu a jeden z najvýznamnejších slovenských on-line obchodov celkovo. Okrem kníh a elektronických kníh má vo svojej ponuke filmy, spoločenské hry, stavebnice LEGO, počítačové a konzolové hry, kávu a čaj. Na slovenskom internetovom trhu pôsobí už od roku 2001. Mesačne ho navštívi viac ako 600 000 zákazníkov. Martinus.sk v roku 2011 otvoril v Bratislave svoje doteraz najväčšie kamenné kníhkupectvo – ďalšie tri sa nachádzajú v Žiline, Nitre a Martine. V roku 2010 začal ako prvý predajca na Slovensku ponúkať komplexné riešenie elektronických kníh.

Logo Dňa neprečítaných kníh je k dispozícii v krivkách priamo TU.

V prípade akýchkoľvek otázok nás, prosím, kontaktujte na e-mailovej adrese: blog@martinus.sk Ďakujeme!