blog

E-knihy na Martinus.sk už aj so sociálnym DRM

piatok 24. augusta 2012 11:00
Pi 24.08. 2012 11:00

Milí Martinusáci,

keď sme v roku 2010 začali ako prví na Slovensku ponúkať komplexné riešenie elektronických kníh, neboli sme si úplne istí, čo môžeme čakať. Vaša reakcia a záujem však predbehli aj naše najdivokejšie očakávania. Za tie necelé dva roky sme prešli dlhú cestu. Naša ponuka e-kníh sa rozšírila na viac ako 1700 titulov, pribudli známe zahraničné mená, zorganizovali sme akcie, pri ktorých sme vám ponúkli e-knihy na 30 dní zadarmo. A teraz nastal čas na ďalší krok.  

Martinus.sk odteraz ponúka jednoduchší spôsob ochrany e-kníh: sociálne DRM

Váš záujem o e-knihy nás motivuje neustále zlepšovať naše služby a ponúkať vám stále viac. Len za prvých šesť mesiacov tohto roka sme zaznamenali nárast v predaji e-kníh o 420%. Nenaplnili sa ani prvotné obavy ohľadom veľkého šírenia nelegálnych kópií e-kníh. Preto sme včera medzi prvými na Slovensku zaradili do našej ponuky tituly, ktoré sú chránené sociálnym DRM. V praxi to znamená, že takto chránené tituly si budú môcť kúpiť aj majitelia čítačiek, ktoré doterajšiu “tvrdú” ochranu Adobe DRM nepodporujú. E-knihy chránené sociálnym DRM dokáže totiž prečítať prakticky každé zariadenie alebo aplikácia, ktorá podporuje čítanie e-kníh v otvorených formátoch.

Sociálne DRM odstraňuje bariéry v čítaní e-kníh

Podstatou sociálneho DRM (v zahraničí sa niekedy nazýva aj “watermarking”, teda označovanie vodotlačou) je, že každá kópia elektronickej knihy, ktorú si čitateľ stiahne, nie je šifrovaná, ale nesie v sebe informácie o nákupe, ktoré majú motivovať k zodpovednému používaniu e-kníh. Zvyčajne teda e-kniha obsahuje naviac jednu stranu, na ktorej je uvedené meno a e-mail zákazníka, ktorý si knihu kúpil. Súbor okrem toho obsahuje ďalšie skryté informácie, ktoré v prípade nelegálneho šírenia dokážu identifikovať, kto si e-knihu pôvodne zakúpil. Zároveň však tento spôsob ochrany predstavuje ďalší posun v komforte pre čitateľa, a pritom zachováva ochranu pre autorov a vydavateľov.

V ponuke už niekoľko stoviek titulov, ďalšie budú nasledovať

Medzi prvé vydavateľstvá, ktoré začínajú svoje e-knihy ponúkať s týmto novým spôsobom ochrany sa zaradili napríklad Slovenský spisovateľ, Tatran, Motýľ, literarnyklub.sk, Slovart či Marenčin PT. Iniciatívu podporili aj české vydavateľstvá, ktoré majú so sociálnym DRM pozitívne skúsenosti. Už v úvodnej fáze je tak v novom formáte dostupných niekoľko stoviek e-kníh. V blízkej budúcnosti by sa k nim mali zaradiť tituly ďalších slovenských vydavateľstiev.

Každý čitateľ, ktorý si u nás v minulosti kúpil tituly chránené pomocou Adobe DRM (čiže tzv. “tvrdou” ochranou), ktoré teraz ponúkame chránené sociálnym DRM, si ich samozrejme môže stiahnuť znova.

Slovenskí čitatelia objavujú čaro elektronických kníh. A Martinus.sk je pri tom! 🙂

Veľmi nás teší, že sa elektronickým knihám na Slovensku darí a sme presvedčení, že uvedenie nového spôsobu ochrany ešte viac pomôže ich ďalšiemu rastu. Veríme, že k podpore sociálneho DRM sa pridajú aj ďalšie vydavateľstvá a počet titulov chránených týmto spôsobom bude neustále rásť.

Na úvod sú e-knihy chránené sociálnym DRM ponúkané vo formáte EPUB, v dohľadnej dobe však začnú pribúdať aj ich MOBI verzie. Vďaka tomu bude možné takéto e-knihy od Martinus.sk čítať prakticky na všetkých čítačkách e-kníh aktuálne dostupných na trhu.

Samozrejme, okrem e-kníh chránených sociálnym DRM ostávajú v ponuke aj tituly, pri ktorých sa vydavatelia zatiaľ rozhodli zotrvať pri ochrane pomocou Adobe DRM, alebo pri ktorom povinnosť DRM určujú zmluvy s držiteľmi práv. Tieto knihy budú na Martinus.sk naďalej dostupné v takto chránených formátoch. V prípade týchto titulov bude naďalej použité svetovo najrozšírenejšie riešenie od spoločnosti Adobe, ktoré na poli dostupnej DRM ochrany nemá konkurenciu v počte podporovaných zariadení, od čítačiek SONY, PocketBook či Prestigio, až po tablety a smartfóny s OS Android a iOS od Apple, a ktorého riešenie je všeobecne považované za najefektívnejšie v otázkach ochrany práv autorov a vydavateľov.

Kliknite TU pre kompletnú ponuku e-kníh chránených sociálnym DRM